CSM discută despre funcția de președinte de la Judecătoria Panciu. Magistratul propus pentru post a fost în atenția CSM acum 5 ani, când s-a ales cu o sancțiune disciplinară

Judecătoria Panciu are mare nevoie de un șef, în condițiile în care mandatul actualului președinte este unul cu delegație, atribuit unui judecător gata să iasă la pensie. În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii va discuta miercuri despre propunerea de delegare în funcţia de preşedinte al Judecătoriei Panciu a judecătorului Irina Victoria Șerbănuț, magistrat la Judecătoria Focşani. Deși profesează la Focșani, magistratul Șerbănuț cunoaște totuși instanța pănceană, dat fiind că în 2010 era numită în funcția de judecător chiar aici. Ulterior, în 2013 a plecat la Focșani, nu însă înainte de a intra în vizorul Inspecției Judiciare. Acum, același CSM care a dispus sancționarea judecătoarei pentru o abatere disciplinară constatată de Inspecția Judiciară va discuta despre posibilitatea de a-i da un mandat de conducere pentru o perioadă determinată.

Actualul judecător Irina Șerbănuț a fost inițial avocat, timp de 10 ani, profesie de care se leagă și cercetarea sa disciplinară din 2014. În 2010, judecătorul era numit prin decret la Judecătoria Panciu, instanță de unde a plecat trei ani mai târziu. Din 2014 și până în prezent, judecătorul a soluționat dosare civile la Focșani, cu un an întrerupere: în perioada 05.07.2016 - 04.07.2017 a fost numită judecator de supraveghere a privării de libertate la Penitenciarul Focșani.

Însă în 2014, Inspecția Judiciară sesizase CSM în legătură cu o posibilă abatere disciplinară. Pe scurt, Irina Șerbănuț ar fi soluționat în 2013 ca judecător o cerere de reabilitare al unui deținut, pe care în trecut îl reprezentase ca avocat. CSM a decis în 2014 că judecătoarea a încălcat doar obligația de a se abține și că nu ar fi fost vorba de exercitarea funcției cu rea-credință sau gravă neglijență, așa cum reținuse Inspecția Judiciară.

În același an, Înalta Curte a menținut decizia CSM: „aplică doamnei Şerbănuţ Irina- Victoria, judecător în cadrul Judecătoriei Focşani sacţiunea disciplinară constand în diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20% pe o perioadă de două luni pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art 99 lit i) din ... Legea 303/2004. Respinge acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva doamnei judecător Şerbănuţ Irina- Victoria, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art 99 lit t) teza a II-a, raportat la art 991 alin 2 din Legea 303/2004 (…) ca neîntemeiată”.

Adauga comentariu