Criminalul preotului Tudor Marin, din nou în instanță. Florentin Pușcoiu este internat de aproape 7 ani în Spitalul de Psihiatrie şi Pentru Măsuri de Siguranţă „Pădureni-Grajduri”, preotul a fost îngropat lângă biserica în care a slujit

Florentin Pușcoiu, focșăneanul care în vara anului 2012 l-a atacat și ucis cu două lovituri de cuțit pe preotul Tudor Marin chiar în Biserica din Piața Unirii, după ce acesta terminase slujba, vine din nou în instanță. Pușcoiu, acum în vârstă de aproape 38 de ani, nu a fost judecat și nici condamnat pentru fapta sa. A fost internat din acel an la Spitalul de Psihiatrie şi Pentru Măsuri de Siguranţă „Pădureni-Grajduri”, după ce s-a stabilit că are probleme psihice și nu avea discernământ în momentul comiterii faptei. Periodic însă, starea de sănătate a acestuia este verificată pentru a se stabili dacă se mai impune internarea sa forțată.  

Potrivit legii, „judecătorul delegat cu executarea de la judecătoria în a cărei circumscripţie se află unitatea sanitară verifică periodic, dar nu mai târziu de 12 luni, dacă internarea medicală mai este necesară. În acest scop, judecătorul delegat cu executarea dispune efectuarea unei expertize medico-legale cu privire la starea de sănătate a persoanei faţă de care s-a luat măsura internării medicale şi, după primirea acesteia, sesizează judecătoria în a cărei circumscripţie se află unitatea sanitară pentru a dispune asupra menţinerii, înlocuirii sau încetării măsurii”. În aceste circumstanțe, instanța trebuie să judece, pe baza actelor medicale, dacă Pușcoiu rămâne internat sau nu, situație care se repetă și luna aceasta.

O ultimă decizie în acest sens a fost luată anul trecut, când instanța a decis să mențină „măsura de siguranţă a internării medicale aplicată bolnavului Pușcoiu Florentin, în prezent internat în Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă „Pădureni - Grajduri”, județul Iaşi, prin sentinţa penală nr. 255/16.11.2012 a Tribunalului Vrancea, dosar nr. 3996/91/2012, rămasă definitivă prin nerecurare”.

Pușcoiu a fost prins la scurt timp după ce l-a ucis cu sânge rece pe părintele Marin și a avut o explicație halucinantă: a recunoscut că a comis fapta, însă a spus că nu regretă, deoarece nu a făcut altceva decât să aducă la îndeplinire un mesaj al lui Dumnezeu. Pușcoiu lega totul de un vis pe care îl avusese și în care Dumnezeu îi transmisese să ucidă pe cineva, o persoană care lui Pușcoiu i s-a părut că seamănă cu victima sa.  

Părintele Marin nu a mai părăsit biserica în viață. Ulterior, acesta a fost înmormântat în apropiere.

Procedural, inculpații din astfel de cauze sunt supuși unei expertize psihiatrice pentru a stabili discernământul. Pușcoiu nu era cunoscut ca având astfel de probleme medicale, însă fapta sa, precum și explicația crimei, nu lăsa loc de prea multe interpretări. După ce la dosar a fost depusă expertiza medico-legală psihiatrică de la Institutul de Medicină Legală „Mina Minovici” din București, lucrurile au fost clare. Procurorii au decis atunci să îl scoată de sub urmărirea penală, dat fiind că expertiza indica că Pușcoiu nu avea discernământ la momentul comiterii faptei.

Este greu de spus în aceste condiții cum s-au derulat ultimele clipe din viața părintelui Tudor Marin. S-a spus la acel moment că Florentin Pușcoiu a mers la victima sa cu câteva versete pe care acesta să i le interpreteze, versete care făceau referire la profeții mincinoși. Chiar din momentul în care Pușcoiu a fost ridicat din propria locuință, procurorii au spus că este vorba despre o motivație religioasă, însă încă de pe atunci bănuiau că criminalul are probleme psihice, chiar și fără o expertiză în care să scrie negru pe alb acest diagnostic.

E o motivație cu caracter religios, nu avem până acum nicio probă că ar face parte dintr-o sectă. Avem îndoieli cu privire la starea lui psihică, pentru că este o persoană care și-a schimbat foarte mult și radical comportamentul în ultima vreme. Ultima vreme însemnând câteva luni: a fost plecat în Italia, a venit cu un cu totul și cu totul alt comportamentul de acolo. A căutat pentru asta niște explicații religioase, și-a cumpărat, a împrumutat și a făcut rost de cărţi de religie... nu a găsit explicația, ceea ce își dorea el... Ieri s-a dus la biserică pentru a cere o explicații și, nefiind mulțumit de explicația preotului, l-a lovit de două ori: o dată în cap și o dată în inimă cu cuțitul”, spunea la acea vreme prim procurorul Ioan Lefter.

Chiar acesta a făcut vorbire despre versetele din Biblie și despre faptul că, cel mai probabil, Pușcoiu voia „să facă o dreptate divină”, după cum a explicat fostul prim procuror. La acea dată, presa a aflat că Pușcoiu fusese cercetat în noiembrie 2011 pentru port de cuțit în locuri publice, însă nu a putut fi audiat, pentru că plecase în Italia în aceeași lună. Până la acea dată, Pușcoiu lucrase ca șofer la mai multe societăți din județ.

 

Adauga comentariu