Crimele care au îngrozit Vrancea. Criminalii s-au sinucis, înfundă pușcăria sau sunt tratați pentru boli psihice

Știri de Focșani vă propune o scurtă prezentare a câtorva dintre cele mai atroce crime petrecute în ultimii 17 ani în Vrancea. Fapte care au șocat comunități și au ținut prima pagină a ziarelor mult timp, despre a căror detalii este greu de vorbit. De-a lungul timpului, județul a fost zguduit de multe asemenea orori, însă cu siguranță cazurile de mai jos încă sunt vii în memoria multora.

1. Vara lui 2012, în plin centru administrativ al Focșaniului, Biserica din Piața Unirii. În doar câteva secunde, părintele care slujea la acea biserică avea să își piardă viața, fiind înjunghiat de un tânăr cu probleme psihice. Nu sunt vorbe mari, ci este diagnosticul dovedit, grație căruia criminalul a scăpat de închisoare, fiind în schimb internat. Întâmplările s-au succedat rapid: focșăneanul a asistat la o slujbă și, după cum avea să mărturisească mai târziu, la audieri - a fost convins că părintele Tudor Marin este „proroc mincinos”. Mai mult decât atât, i s-a părut că preotul are corne și, după ce a mers acasă, a citit și interpretat după capul său versete din Biblie, a decis să se întoarcă pentru a îndeplini ceea ce credea el că e „ordin de la Dumnezeu”. În biserică au fost găsite, alături de trupul înjunghiat al preotului, câteva foi cu versete din Biblie. Focșăneanul a fost prins după câteva ore și a recunoscut comiterea faptei. În noiembrie acel an s-a dispus internarea medicală.

Anul acesta în martie, magistrații de la Iași au decis să mențină „măsura de siguranţă a internării medicale aplicată bolnavului, în prezent internat în Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă „Pădureni - Grajduri”, jud. Iaşi”. În urmă au rămas regretele:

Sursa Foto: Adevărul

2. O altă faptă îngrozitoare se petrecuse în primăvara lui 2010: uciderea asistentei de la stomatologie. În acest caz, cercetarea a fost deosebit de grea. Chiar dacă avusese loc ziua în amiaza mare, în zona pieței, zonă populată, puțini au fost cei care au ajutat la rezolvarea cazului. Ucigașul asistentei Silvia Chirilă a fost însă prins într-un alt județ, după aproape patru zile de filaj. Valentin Ștefan era din Panciu, iar pe atunci avea 22 de ani. Nu a recunoscut complet fapta, a reclamat abuzuri și chiar le-a scris scrisori jurnaliștilor, dar și judecătorului care l-a condamnat pe fond. Însă probele împotriva sa au fost zdrobitoare. Mai mult, tânărul a ajutat și la reconstituire: i-a condus pe anchetatori pe drumul pe care l-a urmat după crimă și le-a indicat acestora locul în care aruncase cuțitul cu care fusese ucisă victima. Valentin Ștefan fusese operat la cabinetul doctorului stomatolog Dan Alexandru Taban, acolo unde lucra asistenta. Deși tânăr, pănceanul mai avusese condamnări anterioare, fiind liberat din detenție chiar la începutul acelui an. Nici acum nu sunt clare motivele pentru care criminalul a recurs la acest gest: o diferență de preț la consultație, un furt eșuat...

Sursa Foto: Ziarul de Vrancea

În 2012 a fost condamnat la 20 ani închisoare. Nemulțumit, a contestat sentința, iar la Galați magistrații au aplicat circumstanțe agravante: 23 de ani şi 6 luni închisoare, pedeapsă menținută și în recurs. Ștefan Valentin este încă în penitenciar, chiar dacă a mai încercat să impresioneze judecătorii: în 2014 i-a fost respinsă o cerere de revizuire.

3. Anul 2008, zona Bahne a municipiului. De această dată, o răfuială între doi tineri a sfârșit prost. Senin Panțică a fost judecat și condamnat pentru uciderea lui Marian Mironică, care avea pe atunci 24 de ani. Și-a recunoscut fapta, dar a arătat că nu a intenționat să îl ucidă, ci doar să îl pună la punct: loviturile au fost însă atât de puternice încât lama cuțitului s-a rupt. Și în acest caz au existat martori, apropiați ai celor doi, însă nimeni nu a intervenit. Panțică a fugit, dar s-a predat în scurt timp. Când firele au fost puse cap la cap, a rezultat că cearta dintre criminal și victimă a pornit de la iubita acestuia din urmă, care era cumnata lui Panțică. În acest moment, Senin își trăiește viața în penitenciar: 16 ani închisoare. Anul acesta a făcut o cerere de revizuire, dar a renunțat la ea.

4. În urmă cu 14 ani, a avut loc în Vrancea o crimă care a infiorat o întreagă comunitate: victima avea doar 16 ani și era fiul unui preot din comuna Broșteni. Dan Paul Norocea nu a mai apucat să își trăiască adolescența: pe 18 septembrie 2005 a fost ucis de un prieten în vârstă de 22 de ani - Marius Dobrici. La acea dată, cei doi erau împreună, întorcându-se de la Focșani. Crima a avut loc în poligonul din Pitulușa, unde adolescentul a fost ucis cu mai multe lovituri de cuțit. Dobrici a fost prins după mai bine de o săptămână, timp în care a încercat să inducă ideea că băiatul preotului era implicat într-un scandal legat de droguri. Mai mult decât atât, a participat la priveghiul și înmormântarea victimei sale.

La audieri, Marius Dobrici a recunoscut liniștit fapta și împrejurările în care a comis omorul, dar și faptul că nu a avut un motiv concret. Dobrici nu a mai fost judecat: și-a luat viața, spânzurându-se în toaleta Penitenciarului Focșani, cu o frânghie improvizată.  

5. Iulie 2004, comuna Popești: o femeie de 53 de ani este găsită moartă în propria locuință, cu urme vizibile de lovituri și spânzurată cu cablul de la telefon. Sofia Dărăbăț trăia singură și a fost ucisă de patru bărbați pentru o verighetă, un inel, un telefon mobil, 30 de milioane de lei și 300 de euro. Cei patru ucigași cu sânge rece merseseră „la pont”, echipați cu cagule și mănuși de cauciuc. Vlad Scarlat era cel care cunoștea că victima este singură și are ceva bani, iar în plan au fost incluși și Marius Frîncu, Ion Manolache și Daniel Papuc. Potrivit anchetei de la acea vreme, în noaptea crimei femeia a refuzat inițial să le spună unde ține banii. Așa că au legat-o și au lovit-o cu un fier de călcat în cap. O parte dintre făptași au fost prinși după o lună, în timp ce Vlad Scarlat s-a prezentat singur la poliți, ulterior.  

Trei ani mai târziu venea și pedeapsa definitivă: Marius Frîncu - 30 de ani, Daniel Anton Papuc - 25 ani, Ion Manolache - 25 ani, iar Vlad Scarlat 23 ani de detenție. Un an mai târziu, Marius Frîncu era din nou judecat și condamnat, pentru o tentativă de evadare, demnă de cunoscutul film „The Shawshank Redemption”: în total a primit 30 de ani închisoare, în condițiile în care anul acesta abia are 38 de ani împliniți.

6. Este imposibil să întrebi avocați, procurori sau judecători vechi de penal de oribila crimă din 2002 și să nu se știe despre ce este vorba. Este suficient să dai ca indiciu un nume de stradă: Miron Costin. Aici, într-un apartament, un pas a lipsit ca o întreagă familie să fie căsăpită, chiar de fiul cel mare. Motivul cel mai plauzibil: dragostea dintre doi tineri, cu care familia nu era de acord. La judecată au ajuns doar iubita criminalului și complicele acestuia, pe atunci în vârstă de 14 ani. Adriana Băjenaru a fost condamnată la șase ani pentru complicitate la omor deosebit de grav, iar Claudiu Ionescu a fost internat intr-un centru de reeducare. Pe 21 ianuarie 2002, Auraș Lungu, elev în ultimul an de liceu, și-a ucis cu un topor fratele mai mic și și-a rănit grav părinții și bunica. În aceeași noapte s-a aruncat în fața unui tren și a decedat pe loc.

Din ce s-a dezvăluit la acea dată, Auraș era îndrăgostit de Adriana, cu care avea o relație ascunsă de ochii familiei. „Împreună cu un vecin de bloc în vârstă de 14 ani şi cu iubita sa au pus la cale un plan total diabolic: înscenarea unui jaf în care să-şi omoare părinţii. Planul era următorul: Auraş, mascat cu o cagulă, urma să intre în camera părinţilor, să-i ucidă în timp ce dormeau, iar apoi să-şi pună hainele şi toporişca într-o geantă de voiaj, pe care s-o preia un complice pentru a o face să dispară, după care să se lovească superficial pentru a înscena jaful. Auraş a intrat peste părinţii săi şi i-a lovit cu toporişca, dar ţipetele i-au trezit din somn pe fratele său mai mic şi pe bunica sa. Auraş i-a lovit cu toporul şi pe aceştia, provocând moartea fratelui său mai mic”, scria presa vremii. Adriana Băjenaru a fost liberată în anul 2006 pentru bună purtare.

Adauga comentariu