Copiii de la Școala de Vară Irești vor fi răsplătiți pentru munca lor. Bucharest Cruiser Crew – Riders Club, prietenul Corului Parohiei Irești, vine cu daruri înainte de începerea anului școlar

Pentru copiii talentați ai Corului Parohiei Irești și vacanța înseamnă muzică și întâlniri în sânul familiei pe care părintele Ionel Miron a format-o în jurul său. Și, dacă grupul care a luat ființă acum patru ani a încheiat fiecare etapă cu încununarea muncii depuse de fiecare copil în parte, surprize vin și acum, înainte de începerea anului școlar. Câțiva oameni mărinimoși, care au fost impresionați de evoluțiile Corului Parohiei Irești, au decis că pot face ceva pentru copii. Astfel că au creat un eveniment, pe 1 septembrie. „Cu această echipă, care și-a oferit ajutorul, am stat de vorbă doar la telefon. Și este exact cum am visat: copilul care a muncit, este răsplătit. Ei sunt prietenii proiectului Școlii de Vară de la Irești. Anul trecut, ce am lucrat la Școala de Vară s-a materializat la Românii au talent. Mi-am dorit ca munca să le fie răsplătită. Repetițiile au loc vinerea după-amiază și duminica, după slujbă. Iar pe perioada vacanței ne întâlnim de mai multe ori. Copiii chiar merită, pentru că muncesc foarte mult”, ne-a spus părintele Miron.

Bucharest Cruiser Crew – Riders Club sau BCC RC este un un grup de prieteni motocicliști format în 2017 de către George Pistereanu și Cristi Andrei, viziunea clubului fiind „Ride Safe while doing good”: a călători pe motocicletă în siguranță și de a avea un impact pozitiv asupra celor cu care interacționează. „Misiunea noastră este organizarea de plimbări cu motociclete de tip cruiser și chopper către destinații din țară și din afară, participarea sau organizarea de evenimente/acțiuni caritabile pentru situații dificile ale unor persoane cu care cu care ne-am intersectat în aceste călătorii”, se arată într-o prezentare a BCC RC.

Și așa grupul BCC RC i-a cunoscut pe micuții din Irești: „următoarea activitate caritabilă se desfășoară în comuna Irești, sâmbătă, 1 septembrie, de la ora 8:00. Aici își susțin activitatea extrașcolară copii din zonele adiacente, fiind membrii unui cor, sub îndrumarea lui Ionel Miron, preotul comunei. Copiii provin din familii cu posibilități modeste, dar sunt ghidați de aceeași preocupare pentru școală și muzică, participând la câteva concursuri specifice sau din cadrul unor emisiuni TV (Românii au talent)”. Însă preocuparea pentru Corul Parohiei Irești a dat roade înainte de data evenimentului și cu ajutorul primilor sponsori - Eland Construct și Diana SRL, astfel încât pe 1 septembrie, BCC RC va veni încărcat cu daruri: rechizite, alimente, veselă și materiale de construcții pentru finalizarea lucrărilor la sala de repetiție.

Corul funcționează de patru ani, iar repetițiile le făceau în biserica neîncălzită

Grupul Parohiei Irești este format în urmă cu patru ani, când părintele Ionel Miron ajungea prima dată aici. Acum, uitându-se în urmă, își dă seama că era un proiect ambițios, care a necesitat și încă necesită multă, multă muncă. „Eu nu sunt din zonă, iar la prima slujbă le-am spus părinților ce aș dori să fac și am cerut să îmi dea o listă cu numele copiilor. Suntem o parohie mică, dar am reușit și sunt cu sufletul împăcat. Pe 10 octombrie am început lucrul cu copiii, însă ideea nu mi-a aparținut. Părintele Arhiepiscop a dat niște exemple referitor la ce se poate face pentru societatea actuală, cum lucrurile mărunte pot aduce bucurii. Nu mai avusesem până atunci un cor, dar ideea s-a cristalizat și am reușit. Eu într-adevăr am făcut Școala de arte populare de la Târgu Mureș. Am lucrat cu Vlad Chiriță, am cântat alături de colegi care acum sunt în cor cu Daniel Jinga. Nu știu cât talent a fost, dar pot spune că a fost un real noroc să mă aflu în preajma unor iubitori de muzică”, ne povestește părintele Miron.

Cum a fost? Greu, ca toate începuturile. Și încă este. „Ne întâlneam la biserică, acolo repetam. Iar la început era frig, aveam doar o sobă... vă dați seama, nu ar fi încălzit toată biserica. Știți cum se spune, „sărac așa ca în anul acesta, ca în anul trecut și ca de când sunt niciodată n-am fost!”. Am pornit nu de la 0, nu am avut nici măcar o sapă de lemn, ci de cauciuc, dai cu ea și îți sare în frunte. Abia acum suntem la sapă de lemn - glumește părintele. Noi suntem mulțumiți și cu puținul pe care îl avem. Am avea într-adevăr nevoie de un spațiu adecvat și multe alte lucruri. Sunt foarte multe nevoi și ar fi nevoie de sume mari”, spune preotul paroh din Irești.

Toată lumea știe de Corul Parohiei Irești după ce acesta a apărut la Românii au talent. Dar până acolo a fost muncă asiduă. Și credință în Dumnezeu. „Am trăit o mare bucurie, cu mult înainte de apariția la Românii au talent. Poate ați auzit de Sfânta Ecaterina, de la Muntele Sinai. Ei, o mică parte din moaștele Sfintei au ajuns și la noi, la Irești, și asta mi-a dat o mare forță. Copiii au fost și ei mai coezivi, iar Dumnezeu mi-a scos în cale oameni care să ne ajute. Mă rog tot timpul pentru unitatea lor, pentru că tentațiile sunt mari. Dar pot spune că am reușit ceva important: să formăm o familie. Fiecare copil a reușit să crească ca valoare muzicală, ca personalitate. Nu o spun doar eu. Anul trecut am mers într-o tabără în Ardeal, iar în drum am oprit la Buzău, unde am cântat chiar în Catedrală. Și i-a auzit Părintele Arhiepiscop Ciprian, care îi știa de la început și a spus că au evoluat extrordinar. Dumnealui ne-a ajutat să îi ducem pe toți copiii într-o tabără la mare”, arată părintele Ionel Miron.

Parohia Irești nu are dascăl. Nici nu ar fi nevoie, dat fiind că sunt mulți copii care știu toate slujbele pe de rost: Psalmi, Liturghii și așa mai departe. Însă micuții nu cântă doar muzică bisericească, ci i-a învățat părintele și cântece populare, colinde. Iar în timp au ajuns să studieze chitara. „Am făcut rost de o chitară și am găsit un profesor sufletist care venea o dată pe săptămână să repete cu copiii, făcea 80 de kilometri cu mașina. Dar era greu o singură dată pe săptămână, fiecare copil repeta pe rând. Și așa, după aproximativ două luni, ne-am dat seama că nu am făcut niciun pas în față. Așa că am făcut rost de mai multe chitare și s-a implicat și soția mea. Încet, încet, am învățat tactica de a cânta „prin lovire”. După acel Crăciun, am întâlnit-o pe Carmen, pe care părinții o duseseră la câteva lecții de muzică și i-a învățat să cânte prin „ciupit”. Am reușit să învățăm, iar pe 3 martie 2017 am avut prima ieșire publică, la Dan Puric”, își aduce aminte părintele Miron.

Cum au ajuns pe o scenă pe care i-au văzut milioane de români? „Ne-a „pârât” primarul. Am fost chemați la preselecție la Brașov și am primit un răspuns pozitiv. A fost greu cu deplasările, cu repetițiile. Dar de fiecare dată când am avut nevoie de ajutor ne-a ajutat familia Zanfir. Alți binefăcători sunt și cei de la Paco”, mai spune preotul de la Irești.

Adauga comentariu