Contracepția sau cum să-ți alegi perechea perfectă de... pantofi!


V-am atras atenția, nu? Adică serios, ce femeie rezistă când vine vorba despre pantofi? Bun. Haideți să ne imaginăm scenariul acesta:
Intrăm într-o după-amiază superbă de primăvară într-un magazin de pantofi. Deodată, în zare, apare perechea perfectă de stiletto, cu toc de 12, roșu intens. Dragoste la prima vedere. Brusc ne amintim de conturile noastre cât casa poporului, obținute în urma celor 8 ore de stat în picioare la serviciu.

Tragic, dar roșul perfect sare din schemă. Și fix atunci apare din umbră personajul magic. Consultantul in pantofi. Te așezi frumos pe o canapea moale, cu un pahar de latte machiato în mâna stângă și în dreapta, o ofertă generoasă de pantofi chic, comori și accesibili ca preț.


Lăsând la o parte fantezia, contracepția este fix acelasi lucru. Degeaba îți dorești cu ardoare pilule dacă tu fumezi aproape un pachet de țigări pe zi. Sau degeaba cochetezi cu ideea de sterilet dacă de fapt ai un fibrom „minunat” fix în calea fericirii steriletului (cavitatea  uterină).


Dar... NO Stress. Aici apare consultantul în contracepție: medicul ginecolog. Hai să o luăm metodic. Eu am împărțit contracepția în 5 categorii de... pantofi.


1.Balerini


Minunați. Accesibili. Te poartă de la serviciu la piață, în mașină sau pe jos. În categoria aceasta intră metodele de contracepție de barieră: prezervativele (masculine și feminine), diagrama, spermicidele.


Sunt sigure în proporție de 98 - 99% (asta dacă nu le începe cineva în prealabil), accesibile - le poți purta în portofel, în geantă, în mașină etc.
Prezervativele sunt singurele de pe lumea aceasta ce ne protejează de BTS (bolile cu transmitere sexuală), exceptând abstinența bineînțeles.
Un singur dezavantaj: puțin moartea pasiunii. Ceva de genul: stai puțin, 10 secunde, oare l-am pus corect?


2. Categoria a doua: pantofii cu toc înalt și gros.

Pur și simplu superbi. Merg și la ținute casual și office. Adică și la petrecerea de Crăciun și la ședința cu părinții. Aici intră contraceptivele hormonale combinate. Pe lângă efectul contraceptiv mai au o serie de beneficii secundare: sunt utilizate în tratamentul ovarelor polichistice, reglează menstruația, reduc acneea.


Dar ca orice toc înalt care se respectă, dă dureri de picioare. Contraceptivele hormonale combinate au limită în utilizare, fie că vorbim despre pilule sau inelul vaginal. O discuție foarte detaliată cu medicul dumneavoastră ginecolog și un set complet de analize vă pot confirma dacă sunteți sau nu eligibile pentru această metodă.


De exemplu pilula asociată cu fumatul crește considerabil riscul de tromboză, ducând la un verdict tragic. Și lista poate continua.
Contracepția cu COC poate fi folosită din adolescență până la un interval între 40 - 42 de ani dacă, repet, daca sunteți eligibilă din punct de vedere medical.


3. Categoria STILETTO


Da, știu. Perfecțiune pe tocuri. Un fel de defilare pe podium. Aici voi introduce steriletul. Efect contraceptiv foarte bun.
Fie că vorbim despre steriletul clasic sau cel cu eliberare hormonală, ambele se caracterizează prin procedeul relativ facil de montare, caracterul longeviv și beneficiile secundare (reducerea cantității de sânge pierdută la menstruatie, reducerea fibroamelor uterine etc.)


Mai pe scurt, l-ai montat și 5 ani nu mai ai treabă.Toate bune și frumoase, nu? Ei, nu chiar. Niciodată, repet, niciodată nu montăm un sterilet fără examen citooncologic Babes-Papanicolau negativ în ultimele 3 luni și secreție vaginală negativă. De ce? Păi foarte simplu. Montarea steriletului presupune un traseu ascendent. Adică din vagin în cavitatea uterină. Ceea ce înseamnă că dacă există „crocobauri” în vagin, ei vor ajunge în cavitatea uterină și de acolo sa te ții: își fac de cap - și nu într-un mod plăcut.


4. Categoria fără griji, fără pantofi.


Să vă imaginați că sunteți pe o pajiște minunată, cu o iarbă perfectă, fără piuneze sau pisici maidaneze (a se înțelege de ce) și nu avem nevoie de pantofi. Suntem în comuniune cu natura.


Aici intră ligatura tubară și vasectomia. Cum al doilea subiect nu reprezintă apanajul meu, să-l analizăm pe primul. Ligatura tubară sau legarea trompelor. Așa, să vă imaginați trompele asemeni unor conducte care pleacă de la ovar și ajung la uter.

Prin legare, pur si simplu se oprește acest circuit împiedicînd astfel întâlnirea dintre ovocit și spermatozoid.  Deci, cu alte cuvinte, nu se formeaza bebelușul.Cum se poate realiza? Fie concomitent cu operația cezariană, fie ulterior, în orice moment vă decideți, prin intervenție laparoscopică.


Când putem apela la această metodă? Când suntem sigure 100% că nu mai dorim copii. De preferat, peste vârsta de 30 de ani. Această procedură este reversibilă într-o proporție foarte mică, în consecință ce e legat e bun legat.


5. A cincea categorie sau cea a papucilor de unică folosință.

Știți acei papuci din hoteluri -transparenți, enervanți, de se flenduresc după 2 ore? În această categorie intră Coitus interuptus sau metodă ferelii. Vorba aia din popor „te ferește până te nimerește” mare adevăr a grăit. Lichidul de lubrefiere al bărbaților conține la rândul său spermatozoizi.  Știți de câți spermatozoizi este nevoie pentru a rămâne gravidă? Unul singur. Matematică pură.


Tot în această categorie intră și Metoda calendarului. Da, funcțonează relativ bine, dar doar la doamnele ce au menstruație regulată, bătută în cuie. În caz contrar, putem avea o ovulație surpriză și un bebeluș surpriză.


Să recapitulăm:


Fiecare dintre metodele contraceptive  prezintă avantaje și dezavantaje, riscuri și implicații. Singurul care este în măsură să vă ofere informațiile necesare despre contracepție este medicul dumneavoastră ginecolog. Un copil este un cadou minunat de la Dumnezeu, dar el trebuie să vină într-un cuplu închegat, ce și-l dorește cu adevărat. Avortul nu este o metodă de contracepție.


Până atunci, iubirea este minunată când o faci cu cap. Deci iubiți-vă mult și bine. Și cumpărați pantofi.

 

Georgiana Joitaru, medic specialist obstetrică-ginecologie

 

Adauga comentariu