Consultul ginecologic sau monstrul de sub pat


De astăzi începem o nouă rubrică, cu sfaturi medicale de specialitate dedicate doamnelor și domnișoarelor. Medicul specialist obstetrică-ginecologie Georgiana Joitaru va publica periodic articole legate de sănătatea feminină, mituri și adevăruri medicale, prin prisma experienței pe care o are și a cazurilor tratate.


Aceasta a absolvit Facultatea de Medicină din Sibiu în 2013, iar între 2014 - 2017 a lucrat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Ulterior, timp de șase luni, a profesat la Spitalul din Huddersfield - Marea Britanie, iar între 2017 - 2018 a tratat pacienții la Spitalul „Sfântul Apostol Andrei” din Galați. În prezent, medicul Georgiana Joitaru este la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani.

„Mi-e rușine.”
„Nu m-a durut nimic până acum.”
„Femeie bătrână? Ce să mai caut la ginecolog?”
„Mi-e frică. O să mă doară.”


Acestea sunt doar câteva dintre temerile și gândurile unei paciente înainte de a intra pe ușa unui cabinet de ginecologie.
Și uite așa ia naștere monstrul de sub pat. Haideți să simplificăm puțin lucrurile!


Consultul ginecologic anual și da, e musai să fie anual.


În primul rând, și cel mai important, trebuie să găsim medicul cel mai bun... pentru noi. Aceea persoană cu care putem vorbi despre orice temere sau nedumerire avem. Nu există replici de genul „nu pot să spun pentru că mi-e rușine” sau „nu întreb, dacă se supară”. Nu. La medic e la fel ca la spovedanie - spui tot, absolut tot.


Momentul ideal de mers la doctor: oricând ai o problemă, indiferent cât de minoră pare. Este posibil să ascundă ceva muuult mai complex. Și de regulă strategia „lasă că trece” nu funcționează.


Mai devreme sau mai târziu reapare mult mai deranjat ca la început. Un alt aspect - leacurile pe care le-au primit prietenele noastre nu merg și la noi. Este foarte posibil să mascheze temporar o problemă ce ar fi putut avea o rezolvare mult mai simplă.


În lipsă de motive subiective, consultul ginecologic este ideal de a se efectua în primele 14 zile de la prima zi a ciclului menstrual, după repaus sexual de aproximativ 48 ore, și fără a se fi efectuat dușuri vaginale sau a se fi introdus ovule în ultimele 48 ore. În mare, fără a se fi umblat prin zona de interes în ultimele 2 zile.


Prima parte a consultului constă în evaluarea pe masa ginecologică. Clar nu este cea mai simpatică poziție din lume. Dar reprezintă un element de maximă importanță în schițarea unui diagnostic.

 În această etapă, medicul își formează o idee asupra integrității tegumentelor, a eventualelor malformati genetice, a secreției normale respectiv patologice, și mai ales a colului cervical -obiectul nostru de mare interes în decelarea timpurie a cancerului de col.
 În această etapă se prelucrează analizele.


 Hop și teama de durere.


Secreția vaginală este prelevată cu un bețișor similar cu un bețișor de urechi, doar că mai lung (înțelegem de ce). Nimic înspăimântător până aici.


Examenul citooncologic Babeș Papanicolau - un nume pompos care salvează vieți. Și da. Eu personal îi respect titulatura din tot sufletul deoarece reprezintă apanajul nostru, al românilor, și salvează vieți pentru că, efectuat corect, descoperă leziuni precanceroase. Adică acel moment când încă nu avem cancer, dar lucrurile se pot îndrepta acolo.

De aici ne dăm seama de ce se impune consultul ginecologic anual: pentru a prinde din timp problema. Proba se prelucrează cu ajutorul unei periuțe sub forma de brăduleț. Această manevră poate genera un minim discomfort (similar unei senzații de presiune) și de asemeni poate apărea ulterior spotting (câteva pete de sânge pe lenjerie) dacă țesuturile sunt friabile. Dar foarte important - NU cauzează durere.

Etapa a II-a constă în consultul propriu-zis, bimanual.


Ecografia TVS sau ecografia transvaginală reprezintă maniera de elecție în evaluarea ecografică a pacientei ginecopate. Se efectuează cu vezica goală, cu o sondă transvaginală de grosimea unui deget - deci nu doare. Procedura este preferată în detrimentul sondei abdominale, deoarece vizualizează mult mai bine organele noastre de interes (uter și ovare), având capacitatea de a se apropia mai bine de acestea.


În cursul acestei proceduri se evaluează dimensiunile și forma uterului, aspectul său (dacă există fibroame sau alte aspecte patologice), grosimea endometrului (țesutul care se eliberează la menstruație), aspectul și dimensiunea ovarelor.

În linii mari cam acesta este scenariul unui consult ginecologic. Nu doare, nu durează mult și mai ales nu trebuie să vă fie rușine. Examenul Papanicolau se poate efectua gratuit în Policlinica SCJU „Sf. Pantelimon”, camera 101, tuturor doamnelor cu vârsta cuprinsă între 25 - 65 de ani, ce nu l-au efectuat în ultimii 5 ani.


NU uitați: frumusețea înseamnă în primul rând sănătate și 30 de minute din timpul dumneavoastră vă asigură multe seri liniștite alături de cei dragi.
Fără frică. Fără rușine.

 

Georgiana Joitaru, medic specialist obstetrică-ginecologie

 

 

Adauga comentariu