Consilul Concurenței anunță noi investigații pe piața produselor de semnalizare rutieră. Consiliul Județean Vrancea tocmai ce a încheiat un contract cu una dintre societățile vizate de control anul trecut!

Consiliul Județean Vrancea vrea să fie pregătit pentru orice situație neprevăzută. Și, dat fiind că anunță lucrări peste lucrări pe drumurile pe care le are în administrare, s-a aprovizionat cu câțiva parapeți, să fie. Cam puțini am spune noi, față de toate panglicile tăiate în ultimele luni. Însă încredințarea directă a fost acordată, culmea, unei societăți care anul trecut era în vizorul Consiliului Concurenței pentru practici bănuite a fi neloiale. Județul nostru i-a plătit în octombrie societății Vesta Investment SRL suma de 1.431 lei pentru câțiva parapeți și elemente de legătură. În licitația publicată pe SEAP se precizează că de acești bani se vor livra în Vrancea șase bucăți de parapet lestabil din material plastic roșu, trei bucăți de parapet lestabil din material plastic alb - cu 145 lei fără TVA bucata, precum și nouă piese de legătură lungă pentru parapet, din material plastic alb, prevăzute cu folie reflectorizantă roșie.

Numele societății din București s-a aflat anul trecut într-un scandal legat de posibile încălcări a Legii concurenţei. În mai 2017, Consiliul Concurenţei anunța că a declanşat o investigaţie „privind o posibilă înţelegere pe piaţa comercializării produselor de semnalizare şi siguranţă rutieră în cadrul unor licitaţii publice organizate, în perioada 2014 – 2016, de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, în prezent Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România”.

„Investigaţia vizează o posibilă împărţire a pieţei în cadrul a trei proceduri de achiziţie publică organizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA pentru atribuirea acordurilor cadru de furnizare a indicatoarelor rutiere şi a mijloacelor de semnalizare rutieră pe reţeaua de drumuri naţionale din administrare, necesare celor 7 structuri regionale administrative din subordinea sa. Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiilor Vesta Investment SRL, Helvespid SRL, Loial Impex SRL, IPA SA şi Dual Man SRL, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigatie. Companiile sunt suspectate că au participat la cele 3 proceduri de achiziţie publică, fie prin constituirea unor asocieri de companii (consorţii) în vederea depunerii unei oferte comună, fie prin participarea cu oferte individuale, fără a se concura între ele, în vederea câştigării contractelor de furnizare, în condiţii mai slabe de competitivitate şi calitate”, preciza Consiliul Concurenței. 

O soluție în acest caz nu a fost făcută încă publică, însă luna aceasta, același Consiliu al Concurenței a anunțat că a extins investigația pe piața produselor de semnalizare rutieră și a efectuat o inspecție la sediul unei alte companii, Girod Semnalizare Rutieră SRL. „Pe parcursul derulării investigaţiei, autoritatea de concurență a obținut indicii referitoare la faptul că practica anticoncurențială investigată ar putea viza mai multe proceduri de achiziție publică, inclusiv pentru serviciile de marcaje rutiere și chiar proceduri de achiziție privată a mijloacelor de semnalizare rutieră, precum și la posibila implicare a companiei Girod Semnalizare Rutieră SRL în practica anticoncurențială investigată”, se arată într-un comunicat dat publicității astăzi.

 

Adauga comentariu