Consilierii liberali doresc înființarea unui departament pentru relația cu diaspora vrânceană care să funcționeze în cadrul CJ Vrancea. Proiectul de hotărâre va fi dezbătut la sfârșitul acestei luni

Consilierul județean Ovidiu Burdușa a inițiat un proiect de hotărâre prin care propune ca în cadrul CJ să fie înființat un departament pentru relația cu diaspora.  Proiectul a primit susținerea colegilor liberali și va fi introdus, cel mai probabil, pe lista ordinii de zi a ședinței ordinare de la sfârșitul lunii august.


Ideea realizării unui astfel de proiect a pornit de la faptul că 70.000 de vrânceni își duc traiul în străinătate, adică cam la cât se ridică populația de astăzi a municipiului Focșani. Plecând de aici, viitorul serviciu ar trebui să creeze o legătură între diaspora și instituțiile statului de la nivelul județului. Concret, pe lângă o strânsă colaborare cu ambasadele și consulatele din străinătate, departamentul va trebui să acorde consultanță pentru promovarea unor proiecte finanțate de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul de politici pentru relația cu românii de pretutindeni.


De asemenea, o altă atribuție a viitorului serviciu ar fi facilitarea legăturilor între diaspora și instituțiile care au atribuții în gestionarea fondurilor europene, pentru informarea cetățenilor în legătură cu eventualele oportunități de accesare a banilor europeni. Potrivit proiectului de hotărâre, daca va fi înființat, departamentul va avea obligația să realizeze o bază de date și un „networking” între antreprenorii vrânceni și cei români din diaspora, precum și cu toate camerele de comerț externe, facilitând întâlniri oficiale sau informale pe diverse teme.


Inițiativa legislativă pornește și de la nevoia celor veniți din străinătate de a fi îndrumați către anumite servicii publice, de a soluționa anumite probleme întâmpinate de românii care vin în țară. Nu în ultimul rând, departamentul va oferi asistență și consiliere vrâncenilor care au reședința în străinătate, oferind informații în legătură cu posibilități de integrare socio-profesională în țară.

 

Adauga comentariu