Colegi de bancă. Cine sunt VIP-urile care au avut încredere în diplomele de la „Petre Andrei”

Au fost colegi la aceeași universitate și pășeau împreună cu emoții la deschiderea anului școlar. Este cazul unor politicieni și directori din Vrancea, care au ales să studieze cât mai aproape de casă, la filiala din Focșani a Universității „Petre Andrei” (UPA) Iași. Ca la mai toate filialele deschise de universități în zeci de orașe din țară, și la „Petre Andrei” din Focșani se intra tot cu media de la BAC și atât. Facultatea era deci la îndemânnă, prezența nu era obligatorie, iar studenții aveau timp să meargă la serviciu și să studieze printre picături. Cine își dorea asta cu adevărat o putea face. Cine nu, putea rezolva la mica înțelegere. Așa se face că mult timp filialele din teritoriu au avut un succes nebun, iar excepție nu a făcut nici UPA Iași. Numai că anii au fost destul de agitați pentru această universitate.

Până să fie atrasă în scandaluri legate de diplome (litigii civile, dar și penale), UPA Iași i-a primit cu brațele deschise pe mai mulți vrânceni cunoscuți. Unul dintre aceștia, chiar Marian Oprișan. În 1999, la Fundaţia Academică „Petre Andrei” – Iaşi președintele CJ Vrancea își lua atestatul de funcţionar public, însă dumnealui este și licenţiat în Ştiinte Politice la Facultatea de Ştiinte Politice Iaşi, fără a spune exact la care universitate. La Fundația Academică „Petre Andrei” Iași s-a instruit și un coleg consilier județean, liberalul Florin Nedelcu. Tot în acesta 1999 obținea un atestat la cursurile de perfecționare în cadrul Programului modular integrat de perfecționare a funcționarilor din administrația publică.

Și consilierul PSD Doru Geany Bălan a terminat facultatea în 1999. Nu este foarte clar CV-ul, cert este că la „numele organizației care a asigurat instruirea” apare Universitatea „Petre Andrei” - Iași, iar la domeniu (sau calificare) - absolvent al Facultății de Drept Licențiat al Facultății de Drept - Științe Juridice - Lucian Blaga Sibiu. Greu și cu CV-urile astea, în condițiile în care la „abilități și competențe sociale”, domnul Bălan enumeră mandatele din administrația locală și județeană.

Consilierul județean Cristinel Irimia (PNL) a urmat la rândul său cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași. Un alt absolvent de drept al UPA Iași este și cel care deține funcția de secretar al Municipiului Focșani de 13 ani. Eduard Marian Corhană a început studiile universitare la 20 de ani, când s-a și angajat la Ocolului Silvic Focșani, ca „salariat”. Cât a lucrat aici, între 1991 - 1996, și-a făcut timp pentru a studia dreptul la Universitatea „Petre Andrei” Iași. În același an, 1996, a fost angajat la Mărășești ca secretar al orașului, drept pentru care în 1997 a urmat un curs de perfecționare „Secretari orașe” la Departamentul pentru Administrație Publică Locală București.

Revenind la „Petre Andrei”, între 1996 și 2000 aici se instruia la Facultatea de Economie și Lavinia Claudia Ionescu, actualul director de la Administrația Piețelor. Sau cel puțin așa apare într-un CV afișat pe site-ul CUP. Acum, de când este director, doamna și-a făcut studiile nu la UPA Iași, ci la Universitatea de Vest - Timișoara, pe finanțe - contabilitate.

După doi ani de la terminarea liceului (actualul Colegiu Național „Unirea”), în perioada 1995 - 2000, un alt director se instruia la UPA Iași. Daniela Nicolaș, șefa Direcției Generală de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Vrancea s-a specializat la Universitatea „Petre Andrei” pe psihologie-asistență socială. Și Luminița Liciu, unul dintre adjuncții DGASPC Vrancea, a urmat în 1999 un program de perfecţionare a funcţionarilor din administraţia publică la Fundaţia Academică „Petre Andrei”. 

În fine, chiar și un fost prefect de Vrancea. George Băeșu, actual șef al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, a terminat în 1995 Facultatea de Drept la Universitatea „Petre Andrei”, Iaşi, fiind licenţiat al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu.  

O universitate zbuciumată

Universitatea Fundației Academice ,,Petre Andrei” Iași, așa cum se numea în 1995, avea două facultăți: Facultatea de Drept și Facultatea de Economie. Un an mai târziu, a fost autorizată și  Facultatea de Psihologie și Asistență Socială, reorganizată în 2008 în Facultatea de Psihologie și Științele Educației, precum și Facultatea de Asistență Socială și Sociologie. Revenind la anii 90, în 1998 a fost autorizată și Facultatea de Științe Politice. Însă în acel an universitar, 1998 - 1999, Universitatea ,,Petre Andrei” s-a separat administrativ de Fundația în cadrul căreia a luat ființă și a funcționat inițial, iar titulatura de „instituție de învățământ superior, persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, parte a sistemului național de învățământ” i-a fost acordată de Legea nr. 408/2002. Așa s-a născut UPA Iași - 2002, condusă de rectorul Doru Tompea, cu Facultățile de Asistență Socială-Psihologie și Științe Politice.

Numai că problemele începeau să se ivească. Rectorul Niculae Niculescu ar fi instrumentat o fuziune între ONG-ul său (Fundația Academică „Petre Andrei”) și Universitatea „Apollonia”. Abia în urma fuziunii acesta s-a instalat rector, iar studenții de la „Apollonia” au primit diplome emise de UPA din Iași  - 1999 - Drept și Economie. Ulterior, scandalul a făcut ca diplomele de licenţă emise de Fundaţia „Petre Andrei” din Iaşi, acordate celor care au terminat facultăţile de drept şi economie să nu mai fie recunoscute. Adică în jur de 4.000 de diplome, eliberate în perioada 2004-2009. Mai mult, Ministerul Educației, condus și atunci de Ecaterina Andronescu (2009) a decis să nu mai fie acordate diplome pentru absolvenții scolarizați la „Petre Andrei”, iar instituția de învățământ nu mai făcea parte din lista celor recunoscute la nivel național. La acea dată, Ecaterina Andronescu lua în considerare să desființeze prin lege UPA, dar și „Spiru Haret”.

Ca și cum asta nu era de ajuns, în 2016 un scandal penal se abăteau asupra unității de învățământ superior. DNA îi trimitea în judecată pe mai mulți profesori și angajați din cadrul Universității, pentru „inginerii” cu anii de studii. La „Petre Andrei”, studenții creșteau într-un an cât alții în trei!

În urmă cu un an, Curtea de Apel Iaşi l-a și condamnat pe fostul rector al Universităţii „Petre Andrei”, Sorin Bocancea, la 1 an şi 6 luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă. Prodecanul Facultăţii de Drept a Universităţii, Dan Florin Drugă, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, iar Cristian Bocancea şi Mark Bucuci, cadre didactice ale universităţii - 1 an şi 8 luni cu executare, respectiv 1 an şi 4 luni de închisoare cu amânarea pedepsei.

Adauga comentariu