Colectarea deșeurilor, domeniu în care județul Vrancea se situează pe locul 22 în țară, după profit, și pe 11, după numărul societăților de profil!

Pentru că mărețul proiect Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor încă nu-și „produce efectele”, primăriile din Vrancea se descurcă așa cum pot, apelând la firme specializate pentru a trensporta deșeurile nu la noi, așa cum s-ar putea crede, ci în județele învecinate.


Din acest motiv, prețurile practicate de societățile specializate în colectarea deșeurilor nepericuloase (așa cum spune codul CAEN) nu sunt de cele mai multe ori chiar așa de mici. Până la urmă, însă, administrațiile locale încheie contracte la prețurile pieței, după principiul „Vrei, nu vrei, bea Grigore ageasmă!”. Asta nu înseamnă, însă, că respectivele societăți se și îmbogățesc din acest domeniu de activitate.


Așadar, la nivelul județului nostru își desfășoară activitatea 28 de agenți economici care transportă deșeuri, printre aceștia numărându-se, evident și companiile controlate de primăriile orașelor și municipiilordin Vrancea.


Cele 28 de firme reprezintă doar 0,12% din totalul agenților economici din județ, au o cifră de afaceri de 10,3 milioane de euro, un profit total estimat la 573.692 de euro și plătesc împreună 538 de salariați, aproximativ 1,49% din totalul angajaților din Vrancea.


Dacă ne luăm după cifra de afaceri, pe primul loc într-un top 5 se situează cunoscuta companie a Consiliului Local Focșani, CUP SALUBRITET. Societatyea a „învârtit” anul trecut nu mai puțin de 4,4 milioane de euro. Pe locul al doilea, surprinzător, se situează o firmă cu sediul social chiar într-o zonă defavorizată din Vrancea, Cornetu. Vorbim de PARPAVIȘMAR SRL, agent economic care avea la finele lui 2018 o cifră de afaceri de 1,4 milioane de euro.


Locul al treilea aparține SORDUM TRANS SRL din Adjud, cu 1,1 milioane de euro, urmată ( ca să vezi) de societatea Primăriei Adjud – UTILITĂȚI PUBLICE MUNICIPALE ADJUD -  a cărei cifră de afaceri era, la 31 decembrie 2018, 807.152 de euro. Pe ultimul loc vine SERVICII URBANE ODOBEȘTI, companie subordonată consiliului local din localitate, cu 359.965 euro. Înființată în 2012, aceasta chiar a ieșit pe profit în 2017 și 2018.


În ceea ce privește clasamentul după numărul de angajați (atenție!), primele patru locuri sunt „adjudecate” de companii aflate în subordinea administrațiilor locale. Astfel, prima în top este aceeași CUP SALUBRITATE (Consiliul Local Focșani), firmă care avea la finele anului trecut nu mai puțin de 337 de salariați.


Pe locul al doilea stă UTILITĂȚI PUBLICE MUNICIPALE ADJUD (ConsiliulLocal Adjud) cu 84 de angajați, urmată de SERVICII URBANE ODOBEȘTI (Consiliul Local Odobești) cu 26 de angajați și ILGO SRL (Consiliul Local Mărășești) care plătește 17 oameni. Pe ultimulloc se află o societatea privată, tot din Adjud, SORDUM TRANS SRL, cu doar 15 angajați.


Dacă luăm în calcul profitul obținut la sfârșitul anului precedent, clasamentul se schimbă „dramatic”, în sensul că toate cele cinci poziții din top sunt ocupate de societăți private, ceea ce demonstrează că nu mărimea personalului contează atunci când faci afaceri pentru profit.


Prin urmare, pe primul loc se situează SARCITEX TOTAL SRL din Odobești, care, la 31 decembrie 2018, avea în cont 109.422 de euro. Urmează COPACART EDIL SRL, din Jariștea, cu 107.779 euro, DITTA PORUMBOIU, din Suraia, cu 76.315 euro. Locul al patrulea aparține SORDUM TRANS (Adjud), cu un profit de 69.411 euro, iar locul al cincilea este ocupat de CSR ECOLOGIZARE (Adjud), firmă cu un profit de 64.325 euro.


În încheiere, ar trebui să privim și imaginea de ansamblu, adică la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de agenți economici cu profil în colectarea deșeurilor, Vrancea se află pe locul 11 (cu 27 de societăți), pe locul 18, ca cifră de afaceri (10,3 milioane euro), pe locul 16, după numărul de angajați (538) și abia pe locul 22, după profit (573.692 de euro).
 

 

Adauga comentariu