Ciorbă amestecată: când o casă are doi proprietari - din care unul este primăria, dar nimeni nu se preocupă de soarta acesteia. Soluția finală este demolarea

Primăria Focșani vrea să cumpere 15% dintr-o casă și mai apoi să o demoleze, din cauza stării de degradare în care se află imobilul de minim cinci ani. Despre casa respectivă se spune că ar fi aparținut savantului Ion Basgan, însă autoritățile infirmă această variantă. Pur și simplu, ar fi doar un imobil din care o parte aparține unei familii, în timp ce o mare pondere se află în proprietatea municipalității. Cert este doar că avem o casă veche și, cel mai probabil, valoroasă, de care niciunul dintre cei doi proprietari nu s-a îngrijit ani de zile.

Una peste alta, primăria ar vrea să utilizeze terenul de sub și din vecinătatea casei de pe Ion Basgan, dar pentru aceasta ar fi nevoie de o evaluare a imobilului, în vederea demarării procedurii de achiziție. Impedimente nu sunt: casa nu este pe lista monumentelor istorice, iar foștii proprietari de drept nu au revendicat-o. Așa s-a ajuns în situația ca cei care ocupau o parte din imobil în anii 90 să cumpere o bucățică din suprafață, grație legilor proprietății, aspect confirmat de primarul Cristi Valentin Misăilă. În decembrie 1997, Primăria Focșani a încheiat un protocol cu fostul RAGTL, în urma căruia un an mai târziu devenea proprietară pe o parte din casă. La acel moment, în imobil locuiau doi chiriași, dar exista și proprietarul din zilele noastre. 

Acum, consilierii locali din micul legislativ focșănean sunt chemați să își dea cu părerea referitor la aprobarea inițierii procedurii de cumpărare a imobilului compus din casă și teren aferent în suprafață de 129,01 mp. Casa, după cum am arătat, nu este însă doar proprietate privată. Din raport rezultă că doar 69,85 mp din imobil, beciul de 22,98 mp, magazia și bucătăria de 36,18 mp și terenul afarent construcțiilor în suprafață de 129,01 mp aparține unei familii. Al doilea proprietar este Primăria Focșani, care deține 161,15 mp din casă și anexe, plus 725,99 mp de teren, din care 564,84 cu destinația curte.

Partea de imobil care aparține municipiului a avut destinația de locuință din fondul locativ de stat și a fost deținută cu chirie până în luna mai 2014, dată la care au încetat contractele de închiriere ca urmare a stadiului avansat de degradare a imobilului, reprezentând un real pericol pentru a fi locuit. Nici partea de imobil deținută în proprietate de domnii Ilie Ion și Ecaterina nu este locuită la acest moment”, se arată în raport. Tot aici se precizează că imobilul nu poate fi refăcut, iar singura soluție a rămas demolarea. Însă, pentru că proprietarii nu au fost de acord cu această măsură, ar trebui ca municipalitatea să cumpere partea de imobil care nu le aparține, evaluată de proprietari la 120.000 lei, iar mai apoi să demareze procedurile pentru demolare.

Deoarece Municipiul Focșani deține un procent de 85% din imobilul situat în Focșani, iar acest teren ar putea fi pus la dispoziția unor proiecte de dezvoltare”, se explică în raport.

Multe discuții s-au făcut în spațiul public referitor la casa de pe strada care în trecut s-a numit Caraiman, dar și Profetul Samoil. Pe de o parte, Direcția de Cultură spune că imobilul de pe strada Ion Basgan, numărul 5, ar fi aparținut ofițerului Gheorghe Mărgineanu. Pe atunci, strada se numea Profetul Samoil, iar casa era situată la numărul 9, însă s-a confirmat și că în jurul anului 1908 ar fi existat o intenție din partea tatălui savantului Ion Basgan, Ștefan Basgan – preot, de a cumpăra de la primărie imobil din strada Profetul Samoil nr. 10, unde locuia cu chirie.

Cu toate acestea, în urmă cu ceva timp, istoricul Florin Dîrdală explica, citat de adevărul.ro, că această casă de pe actuala Ion Basgan aparținea cu siguranță familiei savantului. „Celebrul Basgan nu a stat temporar şi cu chirie pe strada care în prezent îi poartă numele, ci a locuit acolo zeci de ani, iar cei care au atribuit ilustra denumire respectivei artere stradale nu au greşit cu nimic când au intitulat-o astfel. Această locuinţă a aparţinut fără niciun dubiu familiei Basgan, fiind deplină proprietate a membrilor acesteia, nu oricum, ci conform unui act autentificat şi pe baza unui  jurnal, ambele aprobate de către mai mulţi judecători de la fostului Tribunal judeţean. ... Imobilul a fost obţinut de către Maria Preot Ştefan Basgan, cu consimţământul preotului St. Basgan. Aceştia sunt părinţii viitorului inginer de mai târziu.

...Primăria Focşani deţinea un imobil pe care probabil îi stăpânea ca urmare a unei executări silite. Ștefan Basgan, care devenise de curând preot, trebuia să primească o locuinţă parohială, iar autoritatea locală a găsit disponibilă doar acea clădire. Nici nu s-a instalat bine preotul în această locaţie şi Primăria a scos imobilul la licitaţie. Preotul şi a depus repede oferta sa, dar a apărut un alt licitator care l-a învins prin preţul său mai mare. Pentru că Ștefan Basgan a fost somat să-şi strângă lucrurile şi să se mute, doamna Maria Basgan a luat afacerea în propriile mâini şi după discuţii aprinse cu câştigătorul licitaţiei a obţinut de la acesta un schimb, oferindu-i toată averea sa dotală din zona Boloteştilor. Rivalul a acceptat schimbul, actul s-a perfectat imediat”.

Adauga comentariu