Cine și cum își mai împarte „cașcavalul” în orașul Panciu. Astăzi, familia Tacu

Primăria Orașului Panciu se pregătește pentru curățenia de primăvară. În acest sens, administrația locală este gata să apeleze la serviciile propriei societăți, DUSPI SERV PANCIU SRL. Potrivit datelor oficiale, primăria va achiziționa de la aceasta servicii de curățare și măturare a străzilor, trotuarelor, parcărilor și locurilor de joacă pentru suma de 132.000 de lei (29.000 de euro).


Societatea primăriei, DUSPI SERV, a fost înființată la sfârșitul anului 2010 de fostul primar al localității, trecut acum la cele veșnice, Ion Petre. Firma a fost „moștenită” de actualul edil, Iulian Nica care a încercat să o facă profitabilă, ceea ce nu prea a reușit. După cum se poate observa și în fotografia de mai jos, societatea orășenească a „parcat” la limite dintre viață și moarte. Cel mai mare profit al societății a fost înregistrat în 2011 (273.183 lei/57.400 euro) iar cele mai mari datorii au fost acumulate la sfârșitul lui 2017 (1.777.519 lei/373.600 euro).


Așa cum se observă, DUSPI SERV reprezintă o gaură și o povară în bugetul primăriei, însă conducerea primăriei nu pare gata să renunțe la ea. Mai mult, surprinzător este faptul că în 2017 firma a reușit să aibă un profit de 348.527 de lei (73.256 euro) cu doar... zero angajați pe statul de plată. Se pare că toată lumea a muncit acolo pe bază de voluntariat! De altfel, DUSPI a mai funcționat fără angajați și în anii 2013, 2015 și 2016.
Cine conduce societatea primăriei?


DUSPI SERV este mânuită cu agerime de managerul Ana Maria Tacu. Ea se află la conducerea societății de aproximativ un an și a a juns în funcție... pe căi legale. Nu știm ce o recomandă pe doamna Tacu să conducă o companie de stat întrucât nu există date oficiale că ar face acest lucru. Noi, cel puțin, nu am reușit să aflăm absolut nimic de pe site-ul oficial al primăriei. De asemenea, doamna în cauză nu figurează nici în baza de date a Agenției Naționale de Integritate, lucru de mare mirare. Fiind manager la o societate publică, ar fi trebuit să știe că era obligată să completeze declarațiile de avere și interese. Dar nici legea nu mai ce-a fost!


Am aflat însă că soțul distinsei doamne Tacu, Siviu Tacu, a reușit să ocupe postul de manager al spitalului în urma unui concurs onest (nu-i așa?) pe care l-a susținut între 29 decembrie 2017 – 5 ianuarie 2018. Omul avea experiență, întrucât, anterior, deținuse exact aceeași funcție, dar ca interimar, din 1 iulie 2017. Așadar, familia Tacu își cîștigă existența ca salariați la stat, într-un oraș ce a început să semene cu ochelarii lui Iulian Nica.


Mai trebuie spus că SilviuTacu, înainte de a-și descoperi vocația de manager al unei instituții medicale, fusese angajatul primăriei. Deci, avem o familie de manageri: el la spital, ea la societatea primăriei, DUSPI. O fi întâmplător?


Familia Tacu nu e putred de bogată, însă e timp pentru toate. Nu-i ușor să te îmbogățești peste noapte lucrând la stat. Deci, cei doi au un teren agricol la Panciu, un apartament în Focșani și un Passat din 2009. Potrivit declarației de avere completată de șoțul dumneaei, Maria Tacu lucrează din greu, ca o albinuță. În 2017 venitul ei era cumulat din trei părți: Liceul Economic Focșani – 1.186 lei, GAL Podgoria Panciu – 40.464 lei și ca expert contabil – 5.880 de lei.


Iată că, dacă vrei, se poate... și la Panciu. Acum, nu se poate să-mi spuneți că toate astea sunt o pură întâmplare și că cei doi, în condiții normale, ar fi putut lucra la instituții din subordinea primăriei. Măcar așa, printre picături, și tot v-a ajuns la urechi modul în care se desfășoară concursurile la instituțiile astea bugetare. Mai ales când posturile sunt servite! Păi, nu?

 

Adauga comentariu