Cine-i va da bani primarului Chitic? Primăria Mărășești are nevoie de 2 milioane de lei pentru două investiții! Află aici care sunt acestea!

Administrația locală din Mărășești trebuie că a ajuns la fundul sacului, lucru care nu ne mai miră întrucât declinul localității cu nume istoric a intrat „în vigoare” odată cu beneficiile aduse de instaurarea democrației iliesciene. Primăria caută finanțare serioasă pentru două investiții la fel de serioase, dintre care una va fi menită, cu siguranță, să-i mai aducă ceva încredere electorală la anul.


Este vorba de un credit bancar în valoare de două miioane de lei, sumă de care primarul are nevoie pentru „realizarea unor investiții de interes local”, adică extinderea rețelei de gaze pe 19 străzi din oraș dar și pentru cumpărarea unei mașini multifuncționale pentru măturatul străzilor.


Perioada de tragere a fost stabilită convenabil de primărie la trei ani însă „în funcție de modalitatea și calendarul de realizarea al obiectivelor de investiții finanțate prin credit,  autoritatea contractantă își rezervă dreptul de a solicita prelungirea perioadei de tragere cu maximum 12 luni”, în aceleași condiții și costuri contractuale.


Potrivit documentelor licitației publice, primăria ar trebui să înapoieze împrumutul cât se poate de repede, adică în zece ani, plătind cu conștiinciozitate în fiecare 15 ale lunii rata cuvenită. Mai mult, pe lângă perioada de tragere, stabilită la trei ani, instituția mai cere și o perioadă de grație tot de trei ani.
Strategia edilului Valerică Chitic va îndatora serios orașul pe care, vremelnic (așa cum îi place șefului de partid să spună), îl conduce.

Pe lângă restituirea celor două milione de lei (422.472 de euro) cu dobânda aferentă, primăria (adică localitatea, până la urmă) mai plătește anual 249.000 de lei (52.000 de euro) – reprezentând dobânzi aferente datoriei publice interne – plus 516.000 de lei (109.000 de euro), sumă ce constă în rambursarea de credite interne.


Așadar, primăria celui mai sărac oraș al județului va plăti, din ce știm noi, jumătate de milion de euro doar pentru credite contractate de-a lungul vremii. Ne întrebăm de ce administrația locală nu încearcă să obțină fonduri europene, care sunt gratis, așa cum au făcut-o multe localități din România pentru a se dezvolta și a aduce investitori care să atragă după ei creșterea nivelului de trai. Poate ar fi bine, dacă nu chiar indicat, ca Valerică Chitic să-l sune pe primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, și să-l întrebe cum a reușit. Că se poate!

 

Adauga comentariu