Cine este magistratul care s-a opus plecării procurorului Țîrlea la București?

Situația nu este chiar roz la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, de unde tocmai ce a reușit să plece, prin detașare, procurorul Cristinel Florin Țîrlea. Fostul prim procuror al acestei unități, care lupta (cot la cot) cu evaziunea fiscală și alte câteva infracțiuni, nu i-a convins pe toți foștii săi colegi de necesitatea de a-și urma cariera la București, ca șeful unui serviciu în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. După ce a încercat să ajungă într-o nouă postură de șef - ba la parchet, ba la DIICOT, procurorul Țîrlea a reușit totuși să pătrundă în structura garantului independenței justiției - așa cum mai este cunoscut CSM.

Concurența a fost una serioasă, din câte ne-a comunicat CSM, însă pe plan local nu toți au privit cu ochi buni intenția procurorului vrâncean. „Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a comunicat că un procuror din cadrul unității de parchet nu este de acord cu detașarea domnului procuror Țîrlea Florin Cristinel în cadrul CSM, însă ceilalți șase procurori sunt de acord cu această măsură”, se arată într-o adresă a CSM. Votul Colegiului de Conducere de la nivelul PT Vrancea a fost unul secret.

La CSM erau vacante patru posturi, iar concurența a fost acerbă. Poate și pentru că nici nu era nevoie de mare pregătire, ca în cazul susținerii unui examen. Era necesar doar ca cei interesați de un post să convingă audiența. „Procedura de selecție... a constat în susținerea unui interviu în fața membrilor Secției pentru procurori. Procurorii care au răspuns anunțului de detașare și-au depus un CV la care au atașat ulterior date din dosarele profesionale. Pentru interviu s-au înscris 16 procurori (ulterior doi au renunțat, iar unul nu s-a prezentat), din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție - nivel central, ST Iași, ST Constanța, Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău, Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București, Sector 4 București, Sector 5, Sector 6, Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași și Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava”, ne-a comunicat CSM.

Ce s-a decis în urma unui simplu interviu a fost făcut public pe 20 decembrie.

Adauga comentariu