Cine este de vină pentru „migrația” elevilor de la „Ion Basgan” și „Duiliu Zamfirescu”? Primarul Cristi Misăilă a găsit o explicație!

După deschiderea anului școlar în Focșani, o serie de critici la adresa administrației locale au invadat spațiul public. Acestea erau legate de migrarea forțată a elevilor din școlile „Duiliu Zamfirescu” și „Ion Basgan” către alte instituții de învățământ, clădirile respective intrând într-o reabilitare ce ar fi trebuit finalizată până la începerea noului an de școală, respectiv 9 septembrie.


Acest lucru s-a dovedit o sarcină imposibilă pentru toți cei implicați în proiecte, astfel încât, bieții copii sunt purtați pe drumuri la alte școli. Mai mult decât atât, am văzut cu ochii noștri condițiile în care sunt nevoiți să-și facă meseria profesorii și să învețe elevii Școlii Gimnaziale „Ion Basgan”. Indiferent de scuze, un lucru rămâne clar: încăperile respective nu au fost proiectate și gândite să fie săli de clasă, ci dormitoare. Acest aspect nu poate fi tăgăduit.


În schimb, fire sensibilă la nedreptăți (mai ales mediatice), primarul Focșaniului consideră că întreaga culpă pentru această situație nu aparține administrației sale, sau cel puțin nu în totalitate. Desigur, părinții și copiii nu sunt vinovați, întrucât ei nu au optat de capul lor să învețe în altă parte. Cineva (cine oare?) poartă răspunderea bramburelii din acest an școlar.


Edilul spune că „au fost alocate fonduri importante pentru dotarea și amenajarea claselor unde elevii își vor desfășura temporar orele dar am și urmărit în teren ca aceste clase, așa mici cum sunt unele, să fie pregătite pentru data de 9 septembrie”. Păi, nimeni nu a contestat asta! Dar 35 de elevi înghesuiți într-o „sală de clasă” mare cât o bucătărie, pauzele de 5 minute menite să scurteze ziua de studiu ca să învețe și cei de după-amiaza, lipsa unei cancelarii pentru profesori... toate acestea, nu înseamnă condiții improprii? Evident că da.


Oricum, primarul Cristi Misăilă, prin intermediul unui comunicat scorțos de presă pe care il semnează pe site-ul instituției, consideră că răspunderea acestui balamuc se rostogolește pe umerii celor două școli întrucât, spune edilul, „aceste proiecte au fost inițiate de Primăria Municipiului Focșani, care asigură doar cofinanțarea. Managementul proiectelor, cât și derularea procedurilor de achiziție pentru lucrările de proiectare și reabilitare sunt efectuate de unitățile de învățământ respective.

 
Mai mult decât atât, partea de proiectare tehnică din contract prevede și obținerea de către beneficiar a unor avize obligatorii pentru mediu, gaze, telefonie, CUP sau ISU, avize pentru care suntem acuzați că nu ne-a deranjat faptul că durează atât de mult și că nu am făcut nimic pentru grăbirea lor. Iar aici trebuie să menționăm faptul că toate aceste avize se solicită și se eliberează în condițiile legii, nici Primăria și nici Primarul Municipiului Focșani neavând la dispoziție instrumente legale pentru obținerea lor în regim de urgență”.


Așadar, cine se consideră fără pată, să arunce primul piatra. În fapt, municipalitatea și-a dat tot interesul (și noi nu negăm necesitatea acestor lucrări) însă forțe „oculte” s-au pus de-a curmezișul bunelor intenții ale administrației locale. Primarul consideră divergența de opinii apărute în mass-media atacuri politice elaborate de opoziție, menite „să creeze printre părinții elevilor din cele două școli un curent de opinie potrivnic municipalității”. Păi, da, asta urmărește opoziția, întrucât vorbim de lupta politică, acolo unde scopul scuză mijloacele. Sau, cumva, așteptați să vă găsească scuze?


E limpede că nu primarul Cristi Misăilă poartă vina situației actuale, anume că Liceul de Arte, alături de Școala „Ion Basgan” și o parte dintre elevii Liceului „V. D. Cotea”, își desfășoară activitatea în niște dormitoare, oricât ne-am strădui să spunem că nu e așa. La fel de adevărat este că nu primarul Cristi Misăilă poartă responsabilitatea unui mare eșec, acela de a nu se fi reușit construcția măcar a unei singure școli în 30 de ani.


În acest caz, vă dăm un sfat, domnule primar: dați-vă demisia din PSD! Probabil că ați câștiga mult mai mult capital electoral și ați putea spune ușurat că PSD e de vină pentru MARELE NIMIC realizat în Focșani din 1989 încoace.

 

Adauga comentariu