Cine este de vină pentru lipsa de investiții în infrastructura județului? Specialiștii CJ Vrancea spun că birocrația!

Execuția bugetară a județului Vrancea pe anul 2018 este cea mai slabă din ultimii trei ani, consideră liberalii. „Am avut programat să realizăm venituri de 346 de milioane de lei nu am reușit să realizăm decât 95%, venituri, cu aproximativ 17 milioane mai puțin decât am aprobat prin bugetul pe 2018. Aceste 17 milioane se regăsesc în sectorul de dezvoltare, exact acolo unde trebuie făcute investiții”, spune consilierul Emilian Diaconu.


Deși avem venituri mici, pentru că suntem un oraș mic în comparație cu alte centre urbane din țară, administrația județeană nu este în stare să cheltuie banii care au fost prevăzuți. Practic, în 2018, Consiliul Județean Vrancea a reușit „performanța” să cheltuie doar 60% din bani, „punând deoparte” 75 de milioane de lei pentru zile negre.


Programul de întreținere și modernizare a drumurilor județene este un eșec, potrivit liberalilor. „Ne-am propus prin buget, și am aprobat cu toții, să realizăm lucrări de 116 milioane de lei. Am realizat doar 21%, 25 de milioane de lei, și lumea nu spune nimic”, a insistat consilierul Emilian Diaconu în ședința extraordinară a CJ.


Astfel, pentru întreținerea drumurilor și aducerea la starea inițială a celor calamitate era prevăzut un program de investiții de aproximativ 65 de milioane de lei, alocați încă din 2016. Ei bine, din această sumă, tot ce s-a putut cheltui au fost doar zece milioane de lei.


De asemenea, prin programul PNDL au fost atrași 230 de milioane de lei din care au fost cheltuiți 12 milioane (în 2018). La această sumă s-au adăugat 59 de milioane, dar și așa, programul de investiții pentru cheltuirea acestor sume nu poate fi respectat până în 2020.


Aceeași problemă există și în ceea ce privește investițiile cu fondurile europene. Din cele zece milioane alocate pentru repararea a patru drumuri, s-a reușit cheltuirea doar a unuia singur. Concluziile le poate trage oricine.


Sitiuația dezastruasă a investițiilor la nivel județean a fost explicată de șefii celor două direcții ale CJ, Dumitru Diță și Romeo Iordache prin lipsa forței de muncă ori a faptului că societățile nu se înscriu la licitație. Cea mai mare vină o poartă, în opinia specialiștilor consiliului județean, procedurile stufoase de achiziții care împiedică, pur și simplu, buna credință a administrației PSD care dorește din suflet să repare infrastructura din Vrancea. Dar nu poate!

 

Adauga comentariu