Cercetașii parașutiști și-au serbat astăzi ziua la Mausoleul Eroilor de la Mărășești. Cu această ocazie, CJ Vrancea le-a interzis să planteze o sută de stejari în Parcul Memoriei Naționale!

Mausoleul de la Mărășești a fost astăzi locul de întâlnire al cercetașilor parașutiști în rezervă. Ei și-au sărbătorit ziua armei într-un mod cu totul special. După activitățile normale desfășurate în cadrul unui asemenea eveniment, militarii Regimentului 53 Comando „Smaranda Brăescu” din Bacău au efectuat un salt demonstrativ cu parașuta.

Dimineața rece și cețoasă de astăzi nu a știrbit cu ninic buna dispoziție a cercetașilor parașutiști în rezervă, veniți din multe colțuri ale țării pentru a participa la evenimentul anual care-i adună la un loc: Ziua Cercetașilor Parașutiști. Totuși, nu acesta a fost singurul motiv al veteranilor aeropurtați, ei au venit să-și aducă omagiul eroilor români căzuți în Primul Război Mondial dar și pentru întâlnirea tradițională a celor care au făcut parte din Regimentul 64 Parașutiști.

„Ne bucurăm că avem posibilitatea să ne onorăm eroii, atât cei de atunci, cât și cei care și-au dat viața pentru țară în ultimii ani, în diferitele teatre de operațiuni. Suntem onorați că ne aflăm aici, la Mărășești, și ne bucură să vedem atâția copii, pentru că este foarte important ca toți să știe ce înseamnă istoria, eroismul, militarii, Armata Română și, de ce nu, cercetașii”, ne-a spus generalul de brigadă Marius Crăciun, cel care a condus între 2009 și 2016 Componenta de Operații Speciale din cadrul Direcției de Informații Militare și ofițer internațional de stat major în Celula Coordonarea Parteneriatului pentru Pace NATO.

Evenimentul de astăzi a strâns la un loc atât cadre militare în rezervă cât și foști soldați parașutiști, membri ai asociației. Sufletul tuturor întâlnirilor este sergentul în rezervă Sandu Pavel, de la care am aflat că întrunirile pe care le organizează au o istorie de numai...cinci ani.

„Ce s-a întâmplat astăzi la Mărășești a început de fapt acum cinci ani, atunci când ne-am întîlnit așa cum ne-am promis în urmă cu 30 de ani, cu foștii camarazi parașutiști cercetași de la Boteni. Dacă prima întâlnire a avut loc în București, a doua la Mărișel iar a treia la Cimitirul Eroilor din Sinaia, anul acesta ne-am gândit să ne întâlnim aici, pentru că Mărășeștiul reprezintă pentru noi simbol al sacrificiului suprem”, ne-a spus sergentul în rezervă Sandu Pavel.

Până la un punct, evenimentul s-a derulat după tipicul obișnuit în astfel de situații. S-a ținut o slujbă religioasă, s-au dat plachete, cravate cu însemnele parașutiștilor, au fost depuse coroane de flori și au fost rostite alocuțiuni. În final, evenimentul așteptat de toată lumea, periclitat la un moment dat din cauza ceții, a avut loc. Saltul deminstrativ al parașutiștilor Regimentului 53 Comando „Smaranda Brăescu”.

Ar mai fi de adăugat ceva. Pe lista cu organizatorilor evenimetului de astăzi a figurat și plantarea a 100 de stejari în Parcul Memoriei Naționale. Acest nobil gest nu a fost însă acceptat de Consiliul Județean Vrancea, sub diferite pretexte. Încă o dovadă a amestecului politic în lucruri care nu au nici o legătură cu așa ceva. Este o rușine să spui unor militari că nu au dreptul să planteze o sută de copaci pentru că tu deții monopolul de imagine pe o chestiune de suflet, onoare și patriotism. Trei termeni străini de clasa politică! Și-apoi, cu toții știm ce s-a ales de marea plantare din Parcul Memoriei Naționale.

„Nu știu exact de ce s-a întâmplat. Cert este că nu ni s-a dat voie să plantăm. Nu știu motivele, dacă sunt tehnice ori politice, chiar nu mai contează. Noi am vrut să facem un gest de onoare pentru cei care și-au dat sângele pentru această țară. Se pare că nu se poate aici! O să căutăm un alt loc pe teritoriul României și o să facem această acțiune de plantare, de reîmpădurire”, ne-a declarat generalul de brigadă în rezervă Marius Crăciun.

 

 

Adauga comentariu