Cel puțin 14 unități școlare din județ nu au fost autorizate sanitar în anul școlar 2017-2018. DSP a controlat 50 din peste 450 existente

În Vrancea, dacă ne luăm de pe listele oficiale, în anul școlar 2017-2018 erau în rețeaua școlară publică 488 de unități (în martie 2017 erau 495). Dintre acestea, Direcția de Sănătate Publică Vrancea a raportat că în 2017 a verificat... 50! Aflăm din raportul activității pe un an că „au fost evaluate 50 de unități de învățământ, din care 15 (30%) unități din mediul urban, 35 (70%) unități din mediul rural. Repartizate pe tipuri de unități - 17 (34%) grădinițe, 29 (58%) școli, 4 (8%) licee”. Și, din toate câte a verificat DSP Vrancea, 14 unități nu aveau Autorizația Sanitară de Funcționare. În același raport, DSP a comunicat că în opt dintre unități frigiderele pentru depozitarea produselor alimentare distribuite copiilor (lapte și corn) erau folosite de fapt de profesori, fiind amplasate în cancelarii. În alte 6 unități școlare grupurile sanitare erau amplasate în exterior, „obiectele sanitare nefiind racordate la instalație de alimentare cu apă potabilă curentă si canalizare”.  

În aceste condiții, în 10 școli/grădinițe detergenții și dezinfectanții se foloseau cu porția, în timp ce în alte 25 de unități operațiunile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare s-au făcut sporadic. Aceasta în condițiile în care avea cine să constate anumite deficiențe: 16 unități (15 din mediul urban și una din mediul rural) aveau personal medical pe toată durata programului de funcționare, iar la 18 unități dintre cele verificate era încheiat un parteneriat cu medicii de familie. Dacă DSP a concluzionat că angajații din unitățile școlare verificate „au efectuat examenele medicale periodice conform prevederilor legislației în vigoare”, copiii nu au fost la fel de atent verificați la intrarea în colectivitate: în 6 unități nu s-au solicitat documente medicale la înscriere. Cu toate acestea, în 31 unități (62% din totalul verificat), primirea în colectivitate a copiilor s-a făcut în baza documentelor medicale, în timp ce în 13 unități doar o parte dintre copii au prezentat aceste acte.

Adauga comentariu