Cei peste o mie de vrânceni nedemni de statutul de Erou


Dintr o corespondență a Prefecturii județului Putna, adresată Marelui Cartier General în anul 1919, aflăm și o parte mai puțin frumoasă a istoriei noastre:

„Am onoarea a supune cunoștinței dvs. cele ce urmează: în toamna anului 1916, în retragerea trupelor noastre, Regimentele compuse din oameni recrutați din comunele acestui județ (Putna, azi Vrancea) au fost destinate a lupta chiar pe teritoriul județului lor.
 
Un prim efect al acestui fapt a fost rezistență îndârjită opusă în luptele de apărare a pământului și căminului lor. Din nenorocire, însă a mai fost și un alt rezultat- Sufletele mai slabe nu au putut rezista tentațiunei de a se abate și pe acasă când erau atât de aproape și parte din aceștia au și rămas, preferând jugul dușmanului și toate consecințele faptelor lor josnice, în locul mulțumirii sufletești și mândriei de a-și fi făcut datoria.

Cum inamicii aveau tot interesul și încuraja asemenea dezertațiuni, aceștia nu au fost declarați prizonieri de război, lor nu li s-a aplicat un asemenea tratament. Nu au fost închiși nici macar o oră în lagăr și au fost lăsați liberi și nesupărați pe la casele lor.

De cei mai mulți s-au folosit încă în diferite îndeletniciri la îndeplinirea cărora, desigur, dezertorii și trădătorii puneau mai mult zel decât oricari dintre ai dușmanului,  unii au servit de politiști, alții agenți de rechiziție sau executori ai diferitelor ordine de împilare a consătenilor lor.

În schimbul acestor servicii li s a lăsat deplina libertate de a jefui cum credeau mai bine spre folosul lor, avutul cetățenilor.  Vă închipuiți ce au simțit demobilizații la întoarcerea lor când au văzut averile lor distruse, iar pe a dezertorilor sporită.

Rar în comunele acestui județ ce au fost sub ocupație, dacă se mai găsea vreo vită pe la locuitori, pe câtă vreme dezertorii aveau grație bunelor lor relații cu inamicul cele mai frumoase vite, la mulți s-au vazut câte 10-15 capete, deși înainte de război nu aveau niciun vițel la casa lor. Mulți au făcut averi, azi sunt oameni cu stare din prada averei celor ce și au făcut datoria.

Dacă numărul trădătorilor  ar fi mai mic, poate că si răul ar fi mai mic, dar în acest județ, la cele 43 de comune ocupate, cifra se ridica la 1178 de fugiți de pe front, numar constatat de comisiunea militara de control, afară de numărul dezertorilor de alte categorii ce nu ne a fost comunicat încă.

Cei care și au făcut datoria au asteptat cu încredere făgăduința dată că dreptatea se va face.
În comuna Rastoaca, locuitorii vrednici s-au legat a nu avea absolut niciun raport cu fugarii de pe front și își țin legământul. Le-a aplicat un fel de excomunicare din societate, astfel că unii dintre ei s-au văzut nevoiți să plece din comună. La celelalte comune lucrurile nu se petrec tot astfel.

Grație stării lor materiale bune și legăturilor lor de rudenie, continuă a sfida pe cei buni. Afacerile lor prosperă, ei au vite bune, pe câtă vreme puțini dintre demobilizați sau invalizi au putut lua vreun biet cal de la vreo coloană. Mulți dintre ei s-au îndatorat tocmai la dezertorii bogați care fac acum pe camătarii.

Efectul moral al acestei stări de lucruri este dezastruos. La atâta timp de la izgonirea dușmanului și la atâtea luni de la așa asa zisul control al dezertorilor, făcut de comisiunea instituită in acest scop, ei continuă a sta acasa încă nesupărați de nimeni căci nu pricepem cum se face că mai toți posedă bilete de demobilizare sau de lăsare la vatră.

O soluție pentru a mai repara acest rău ar fi mobilizarea lor, folosirea lor la repararea drumurilor, pentru că dacă îi lasați mai departe în comunele lor ar fi ca populațiunea să și piardă orice încredere în dreptatea legilor și pescuitorii în apă tulbure nelipsindu-și să-și facă singuri dreptate”, concluzionează  Prefectul județului în memoriul său, scris acum o sută de ani dar plin de învățaminte și pentru noi, cei de azi.

 

Florin Dîrdală - Arhivele Naționale Vrancea

 

Sursa foto: Ministère de la Culture (France) - Médiathèque de l'Architecture et du Patrimoine - Diffusion RMN-GP

 

Adauga comentariu