Cea mai modernă creșă - grădiniță din Odobești va fi construită din bani europeni și va costa peste 900.000 de euro!

Administrația locală din Odobești are în plan realizarea unui centru pentru educație timpurie destinat copiilor de vârstă preșcolară. Proiectul va urma să fie finanțat din bani europeni prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, ceea ce înseamnă că va fi gata cel târziu anul viitor, termenul pentru execuția lucrărilor și dotarea centrului fiind stabilit la 12 luni.


Centrul, numit „Lumea copiilor”, va fi ridicat de la zero și va avea o suprafață construită la sol de 745,15 metri pătrați, fără etaj, și va cuprinde patru săli de clasă, cancelarie, grupuri sanitare, vestiare, două cabinete medicale, bucătărie, spălătorie etc. Edificiul va adăposti în egală măsură atât o creșă cu 24 de locuri, cât și o grădiniță cu 40 de locuri, ambele cu câte două grupe de copii fiecare.


De asemenea, potrivit proiectului, clădirea va beneficia de parcare și alei (3.446 metri pătrați) dar și un spațiu de joacă pentru cei mici cu o suprafață de peste 150 de metri pătrați. Întreaga investiție a fost estimată la 4.381.590 de lei cu TVA, adică 926.869 de euro.


Din suma totală pe care am arătat-o mai sus, cheltuielile de proiectare vor ajunge la 146.370 de lei, asistența tehnică va costa 17.850 de lei, investiția de bază – 3.624.175 de lei iar dotările au fost estimate la 593.194 de lei, toate sumele cu TVA inclus.


„Era clară în oraș nevoia tinerelor familii de a avea unde să-și lase micuții de doi, trei sau patru ani atunci când plecau la serviciu. Mamele terminau concediul de creștere a copilului și în Odobești nu exista o unitate specializată unde micuții să fie în siguranță până la sosirea părinților.


Atunci am luat decizia de a construi o creșă în Cartierul Unirea, cu atât mai mult cu cât acolo vor fi ridicate 24 de blocuri unde cei mai mulți beneficiari vor fi tineri cu vârsta de până în 35 de ani, deci viitori părinți. Având în vedere valoarea investiției, peste 900.000 de euro, va fi cea mai modernă creșă și grădiniță din orașul Odobești”, ne-a spus primarul orașului, Daniel Nicolaș.

 

Adauga comentariu