Ce se ascunde în spatele anonimizării declarațiilor de la CJ Vrancea? Funcționari publici fără avere, administratori sau asociați la firme îngropate sau fără activitate

La Consiliul Județean Vrancea a fost anul acesta un „must” să o dai cu anonimizarea declarațiilor de avere și interese „la cerere”. Greu de spus cine a dat startul acestei idei geniale, însă cert este că mulți funcționari, plătiți din banul public al județului, au preferat să tragă o cortină peste declarații. Că ești lipitor de afișe, soția/soțul cuiva, fiu/fiică, prieten(ă) apropiat(ă), nu contează. Mulți s-au gândit că au ceva de ascuns, dom’le. Agenția Națională de Integritate se mișcă într-adevăr mai greu, dar se mișcă. Probabil și în această instituție lucrează numai oameni bine instruiți, ca peste tot în România, că așa ne-am obișnuit. Și de aceea, abia din această lună au început să fie publicate o parte din declarațiile funcționarilor: cele de interese. Care, în mod normal, nici nu ne-ar fi interesat. Dar atunci când o faci pe secretosul, oare ce ai de ascuns? Și așa am aflat că, dintre funcționarii CJ Vrancea care și-au anonimizat declarațiile, 8 au ceva interese pe la societăți. Cum ar veni, până să fie funcționari la stat, au cochetat cu mediul privat.

În ordine alfabetică îl avem pe Sorin Alexandrescu, consilier superior la CJ Vrancea, dar și administrator și asociat la Contral SRL, cu 225 de acțiuni, plus asociat la Proiect Consulting SRL.

Firmele sunt pe minus absolut de câțiva ani, obiectul de activitate al acestora fiind legat de domeniul construcțiilor - „lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale” și respectiv„activități de inginerie și consultanță tehnică legate de acestea”.

Un alt consilier superior, dar la Direcția Tehnică și Investiții, este Ligian Lucian Fiștoc. Și dumnealui administra o firmă, Confort Construct SRL Bordești, care se ocupa în vremurile bune cu lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale. Numai că de mulți ani e în groapă

Adriana Halici, soția binecunoscutului deputat Nicușor Halici, este și dumneaei „pe interes”. Chiar dacă de câțiva ani a reușit să se angajeze la CJ, unde lucra și soțul, în 2011 doamna Halici și-a deschis o firmă la Păulești. Un bilanț al Resalniadi SRL nu există, cel mai probabil din lipsă de activitate. Cu toate acestea, promitea să aducă ceva bănuți în familie, dat fiind că se ocupa de „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”.

Aurelia Herța este inspector asistent și acționar la Vincon Vrancea. Una dintre cele mai cunoscute societăți de profil din județ a fost înființată încă din 1991, însă în afara informațiilor furnizate de doamnă în declarația sa de interese, acționariatul dumneaei nu este menționat în alte acte oficiale.

Bilanțul Vincon nu este negativ, dar nici strălucit. La o cifră de afaceri de 8 cifre, profitul abia are 7.

Mariana Pavel este șef serviciu la CJ Vrancea și asociat la SC Didmar Prod, înființată în 1996 în comuna Milcovul. Cu mențiunea că „nu a avut niciodată activitate”.

Gina Nela Robu este tot șef serviciu în instituție. Mai este și acționar la societate unde lucrează soțul său, al cărui salariu este „confidențial”. Doamna Robu spune că are 49 de acțiuni la multinaționala SC Japan Tobacco International SRL.

Marinela Scanghel, un alt consilier superior al CJ Vrancea, notează în declarația sa de avere ceva legături cu acțiunile a două societăți: Sistem Bioproiect (Galați) și Mapro Dracons (Botoșani).  

Cu toate acestea, doamna a renunțat la beneficii, în favoarea asociaților săi. Din societatea Sistem Bioproiect a ieșit în octombrie anul trecut, iar din Mapro Dracons în februarie anul acesta. Ambele societăți, care aveau activități de „arhitectură, inginerie și servicii de consultanță tehnică legate de acestea”, o duc bine financiar.

Ultima angajată a CJ Vrancea a cărei declarație de interese a fost făcută publică grație ANI este nimeni alta decât soția șefului Penitenciarului Focșani. Aurora Carmen Schmidt scrie că soțul este acționar la Est Invest Focșani, cu 52.361 acțiuni, cu o valoare de 5.236 lei.

Însă, chiar dacă se ocupă de intermedieri financiare, și „activități de investiții pe cont propriu, cum ar fi societăți pe acțiuni, cluburi de investiții etc”, firma nu stă tocmai bine financiar:

Adauga comentariu