Ce înseamnă ajutorul dat celor mai puțin norocoși? Liviu Cosma, focșăneanul care vrea să facă mai mult: „Într-o lume a abundenţei, la doi paşi de noi, sunt suflete chinuite de foame, de deznădejde, de singurătate”

În urmă cu mai mulți ani, Liviu Cosma a realizat că poate face mai mult pentru cei din jurul său, oameni nevoiași care aveau nevoie de ajutor atunci când nimeni nu le lua în seamă durerea. A pornit cu pași mici: daruri de Crăciun, ajutoare financiare atunci când își permitea. La un moment dat, a renunțat la cariera în Poliție și a făcut din activitatea de binefacere un stil de viață: a înființat o societate, dar și un ONG. Cum a început, ce face, dar și ce își propune, ne-a spus chiar el.

Știri de Focșani: Bună, Liviu. Noi ne știm, dar te-aș ruga să ne spui câte ceva despre tine, pentru cei care (încă) nu te cunosc.

Liviu Cosma: Sunt focşănean, am urmat cursurile Colegiului Economic Mihail Kogălniceanu din Focşani, sunt licenţiat în Stiinţe Economice – Management din 2010 iar apoi, după câţiva ani, am urmat Facultatea de Drept, la Bucureşti, obţinând diploma de licenţă în 2016. În perioada 2005 – 2015 am lucrat în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vrancea, de unde mi-am dat demisia pentru a activa în mediul privat. 

Știri de Focșani: Ce faci în prezent și cum ai ajuns să faci asta? 

Liviu: În prezent sunt administratorul unei societăţi de consultanţă pentru afaceri şi management, Oragon Legal Consulting, în cadrul căreia funcţionează şi departamentul Oragon Despăgubiri Accidente Rutiere Vrancea. Totodată sunt membru fondator al Asociaţiei Protecţia Victimelor LIFE CHALLENGE. 
Dorinţa mea de a mă implica în activităţi caritabile a apărut în decembrie 2007, când m-am hotărât să fiu Moş Crăciun pentru câteva familii nevoiaşe din comuna Vânători. A fost prima mea experienţă de acest gen şi mai mult gândită pentru a face o impresie bună în faţa iubitei mele de atunci. Aşa că ne-am mobilizat, am umplut un portbagaj de alimente şi produse de strictă necesitate şi impreună cu preotul Dima din localitate am împărţit aceste daruri. 
Dar Dumnezeu lucrează prin oameni şi poveştile tragice auzite de la beneficiarii nevoiaşi din acea zi m-au făcut să realizez cât de superficiali putem fi. Într-o lume a abundenţei, la doi paşi de noi, sunt suflete chinuite de foame, de deznădejde, de singurătate. Practic la câţiva kilometri de casa mea am descoperit atâta şi-atâta durere. 

Nu m-am putut bucura de „măreţia” gestului meu şi nici de aprecierea prietenei mele pentru că am luat cu mine toată durerea acelor oameni. Din postura de poliţist am întâlnit mulţi oameni cu probleme. Dar întotdeauna am privit lucrurile din alt unghi şi am considerat că fiecare își merită soarta. Dar în acea zi, în calitate de prieten al celor îndureraţi, am descoperit un altfel de zbucium interior. Practic un mic gest superficial pe care l-am făcut într-o zi de sâmbătă a valorat enorm pentru acele persoane: lacrimi de bucurie, sărbători mai frumoase, mâncare pe masă, bucurie în casă. 

Practic în acel moment mi-a fost ruşine că până la acea vârstă de 24 de ani nu am înţeles cât de mult putem schimba lumea în care trăim prin implicare civică, cât de mult cântăresc gesturile noastre mărunte, câtă risipă facem în jurul nostru în timp ce alţii sunt înfrânţi de viaţă. Cea mai importantă lege din Univers este cea a acţiunii şi reacţiunii. Respectarea ei aduce impliniri, iar ignorarea ei aduce superficialitate şi goliciunea sufletului. Nu poţi primi la infinit fără să dai nimic în schimb, aşa că în zilele ce au urmat m-am hotărât să mă implic cât mai serios în activităţi caritabile şi de voluntariat. La început mai timid, după care am luat decizia de a înregistra un ONG pentru a desfăşura activităţi mai ample. Din considerente financiare am reuşit să-mi împlinesc această dorinţă abia în anul 2016.

Știri de Focșani: De ce un ONG? 

Liviu: Ce este un ONG? Un ONG este o asociere voluntară a unor oameni care doresc să rezolve o anumită problemă a societății.
Asociaţia Protecţia Victimelor Life Challenge a apărut din dorinţa de a oferi oportunități pentru ca oamenii să se reconecteze la societate și să dezvolte un sentiment de comunitate și de apartenență. Totodată ne-am propus să sprijinim şi cazuri particulare, lucru care s-a şi întâmplat din 2016 până în prezent şi aici pot aminti de câteva. Am avut spre exemplu două cazuri de malpraxis, 2 copii din municipiul Focşani cărora le-am oferit consultanţă juridică gratuită prin parteneriatele pe care le avem cu avocaţi din Focşani. Unul dintre beneficiari fiind de etnie rromă. L-am întâlnit pe Andrei, victimă a unui accident rutier, căruia i-am oferit atât consultanţă juridică şi psihologică cât şi un ajutor constând în bunuri şi bani, pe perioada lui de recuperare. De asemenea, Asociaţia i-a oferit consiliere psihologică dar şi diferite bunuri lui Alexandru – un copil provenit dintr-o familie cu probleme financiare. Alexandru a fost inclus și în programul Şansă şi Masă, unde a intrat în contact cu voluntarii noştri, a petrecut timp valoros alături de ei la sediul Asociaţiei şi a beneficiat de o masă caldă oferită de către Asociaţie. 

 


Am avut un caz foarte cunoscut, al fraţilor Creangă. Aceştia au beneficiat de mai multe donaţii atrase de Asociaţia Life Challenge, totodată în urma unui eveniment caritabil am reuşit să strângem o sumă de bani cu care am amenajat o parte din locuinţă.

Un alt exemplu este Veronica, o fetiţă talentată din comuna Dumbrăveni care ne-a cucerit iremediabil. A beneficiat de mai multe donaţii atrase de voluntarii Life Challenge şi de campaniile de conştientizare. Firește, ar mai fi şi alte persoane a căror identitate nu  o putem dezvălui, pentru a le oferi o anumită protecţie din motive particulare ce ţin de cazuistica acestora. 

Însă am demarat şi proiecte mai ample în care am implicat voluntari, dar şi personal angajat. Ţin să precizez că Asociaţia Life Challenge a creat până în prezent şi locuri de muncă, beneficiu adus unor persoane trecute de 45 ani.

 Știri de Focșani: Îmi poți da câteva exemple?

Liviu: Participarea la Campania ADOPTĂ UN BRAD, organizată de Consiliul Judeţean Vrancea pe data de 16 decembrie 2016, în cadrul căruia Asociaţia a donat unui centru de copii un brăduţ gata împodobit cu cadourile aferente. Apoi, am avut și o campanie de conştientizare privind riscurile la care se supun participanţii în trafic, pe 13 iulie 2017. Pe 31 august 2017 am demarat Programul Şansă şi Masă, în cadrul căruia am oferit o masă caldă persoanelor nevoiaşe şi totodată posibilitatea de a interacţiona şi de a petrece timp liber valoros alături de voluntarii Life Challenge la sediul Asociaţiei, cu scopul de a-i integra în societate şi de a le oferi un sentiment de apartenenţă. 

În ceea ce privește evenimentele caritabile, putem enumera campania Românie, de ziua ta oferim bucurie! Campania a fost demarată pe 1 decembrie 2017 și am strâns donaţii, constând în îmbrăcăminte, jucării şi alimente. Totodată am creat hand-made-uri pe care le-am oferit în dar donatorilor noştri. Donații pentru cadourile împărţite în  ajunul Crăciunului am strâns și în cadrul evenimentului caritabil Charity Benefit Concert LIFE CHALLENGE din data de 20 decembrie 2017, organizat la Oldies Pub and Lounge. În martie 2018 am organizat un alt Bal Caritabil: The Great Gatsby, eveniment care a avut loc la Restaurant Grand-Or, în sprijinul fraţilor Creangă.

Ar mai fi campania Mă implic pentru a salva o viaţă, din data de 11 mai 2018, prin care am mobilizat voluntarii şi simpatizanţii noştri pentru a dona sânge la Centrul de Transfuzii Focşani. Anul 2018 l-am încheiat - dacă pot spune așa - cu Balul Caritabil Winter Charity Ball – Life Challenge. Balul a avut loc pe 8 decembrie 2018 de la Resort Laguna, scopul fiind acela de a susține două cauze: Centrul de copii patronat de Asociaţia Sfântul Stelian Ocrotitorul Copiiilor din cartierul Sud Focşani şi Înfiinţarea Centrului pentru victimele violenţei domestice Life Challenge. 

Știri de Focșani: Ce urmează?

Liviu: Ce ne propunem? În 2019 dorim să finalizam procedurile de acreditare şi amenajare a Centrului pentru victimele violenţei domestice în municipiul Focşani şi totodată să reluăm programul Şansă şi Masă, prin care să donăm zilnic o masă caldă persoanelor aflate în dificultate. În plus, începând din această lună, vom avea posibilitatea de a oferi consultanţă juridică şi psihologică victimelor violenţei în familie la punctul de lucru de pe str. Republicii nr. 69 etaj 2.

Ne bucurăm că vrâncenii rezonează din ce în ce mai mult cu proiectele noastre şi ne sprijină cu donaţii şi sponsorizări pentru îndeplinirea obiectivelor, momentan fiind singura formă de finanţare a Asociaţiei. În anii ce vor urma ne dorim să continuăm proiectele începute şi să le dezvoltăm pentru a oferi vrâncenilor aflaţi în dificultate o mână de ajutor de nădejde. 

Știri de Focșani: Un sfat celor care vor sa facă voluntariat?

Liviu: Să fii voluntar înseamnă să oferi timpul, energia și abilitățile tale unei organizații caritabile, fără a avea așteptări financiare. 
Să dedici timpul voluntariatului înseamnă să dedici timp dezvoltării tale. Îți poți învinge teama de a vorbi în public sau de a aborda oameni pe care nu îi cunoşti.
Înveţi că deşi oamenii sunt diferiţi, aceştia pot găsi lucruri în comun şi pot lucra împreună. Voluntariatul te face să înveţi să lucrezi în echipă, să accepţi oameni şi să îi iubeşti. 

Un ONG este locul în care îţi găseşti noi prieteni cu care sigur vei ţine legătura peste ani.

 

 

 

Adauga comentariu