Ce îl obsedează pe Cristi Misăilă și de ce!

Nu știm în ce condiții actualul edil al Focșaniului a devenit obsedat de înființarea unui centru de excelență. Știm doar că în urma rocadei de la conducerea Ateneului Popular „Maior Gh.Pastia”, Cristi Misăilă ține cu incisivii de două lucruri: schimbarea regulamentului de organizare și funcționare al instituției și înființarea unui centru care să „stimuleze performanța”, așa cum îi place să spună.


Oriunde ar duce discuția interlocutorii de ocazie ai primarului, aceasta se întoarce, ca un bumerang, în jurul unui singur subiect: centrul de excelență. Prima mișcare, aceea de a-l elimina pe Valentin Gheorghiță de la conducerea Ateneului și înlocuirea sa (totul legal și prin concurs, zice-se) cu militanta PSD Marilena Șerbănuț i-a reușit. Și să i-o spună lui „Mutu” că aici nu este vorba de interese!


Odată instalată pe funcția de conducere, Marilena Șerbănuț trebuia fixată cu super-glue pe scaunul directorial, asta însemnând eliminarea oricărei posibilități de reîntoarcere a lui Valentin Gheorghiță pe funcție cu ajutorul justiției, femeia aia legată la ochi și cu un cântar în mână. Pentru asta, primarul propune modificarea regulamentului de funcționare a Ateneului Popular și transformarea sa „dintr-o casă de cultură de la țară, într-o instituție de spectacole”. Motivul arhivehiculat?  – Crearea unui centru de excelență!


Nu i-a reușit mișcarea și asta, se vede de la o poștă, a început să-l obsedeze. Indiferent cum vine vorba, pomenește de centrul de excelență și de imensele sale beneficii aduse culturii orășenești, județene, naționale, europene, globale, galactice și intergalactice. Cei mai deștepți copii se nasc în Focșani și doar încăpățânarea liberalilor (ori a altor forțe oculte) stă în calea afirmării lor pe scenele lumii.


Negându-i orice fel de merite, chiar dacă vorbim de Festivalul „Delmar” ori înființarea Orchestrei de Cameră „Unirea”, primarul urbei pare că-l urăște cu pasiune pe Valentin Ghorghiță, cu o pasiune tot așa de puternică ca cea pusă în slujba înființării unui centru de excelență la Ateneu. Doar la Ateneu! Nicăieri în altă parte!


„Domnul Gheorghiță, fostul director de la Ateneu, susținut vehemnt de PNL, penelist cu acte în regulă în vremuri demult apuse, speră ca prin procesul pe care l-a intentat (ceea ce mi se pare o utopie) speră să revină pe postul de manager. Ori dacă eu aș modifica statutul, nu ar avea unde să se întoarcă. Trebuie să înțelegem un lucru pe care nici el nici PNL nu-l înțelege. A avut un contract pe cinci ani, i-a expirat contractul oameni buni. Reînnoirea contractului s-a făcut în baza unui concurs”, spune vehement primarul.


Care va să zică, până la urmă e vorba ca Gheorghiță să nu mai poată păși în Ateneu ca director, adică Marilena Șerbănuț să rămână acolo unde a fost așezată, și nu ridicarea unui centru de excelență. Miroase a interes personal! Cel puțin așa se înțelege din ce spune primarul. Cel puțin așa înțelegem noi. Da domnu, Iorga, asta înțelegem!


Primarul îi mai reproșează (și ce ușor din această postură) fostului director al Ateneului că nu a făcut proiecte pentru copii, că nu i-a venit ideea de a înființa „minunatul cor pe care-l avem, Pastia”, că a refuzat să schimbe regulamentul instituției, transformând Ateneul în ceea ce creatorul său, maiorul Gheorghe Pastia, nici nu a vrut să audă.


Nu cumva, domnule primar, printr-o cotruță uitată a sufletului, ați putea găsi că Ateneul nu poate fi decăzut la stadiul de simplă clădire în care au loc spectacole? Până la urmă, chiar și Nicolae Guță ar putea concerta pe scena instituției, nu? E vorba de un spectacol! Se poate organiza chiar și lansarea viitoarei candidaturi a lui Marian Oprișan la prezidențiale!


Primarul ne spune că nu poate crea o altă asociație care să patroneze un centru de excelență în altă parte decât la Ateneu. Când a fost vorba de înființarea Parking nu a stat prea mult pe gânduri.

„Nu se poate face un centru în subordinea primariei pentru că nu există sediu și nu există personal. Va putea funcționa în viitorul Palat al Copiilor (fosta Prefectură) dar deocamdată poate funcționa la Ateneu”, așa glăsuiește primarul.


În concluzie, bietul Ateneu are profesori, cadre specializate pentru formarea viitoarelor capacități ale orașului și lumii, are scenă și nu lipsește decât voința blestemată a opoziției care stă în calea măreței viziuni a primarului Misăilă, o moștenire pe care, la rândul său, o vrea lăsată peste veacuri viitorimii: Centrul de Excelență pentru Tineri „Cristi Valentin Misăilă”!

 

Adauga comentariu