Ce face municipalitatea pentru a obține fonduri nerambursabile necesare reabilitării creșei și grădinițelor din Sud? Cataloghează zona ca „ghetou”: sărăcie, lipsă de educație, iar locuitorii acestui cartier au probleme cu drogurile și cu prostituția!

Cartierul Sud al municipiului este poate cel mai privilegiat din tot orașul. Aici s-au băgat bani europeni în infrastructură stradală sau în refacerea de unități școlare. Nu mai vorbim de Bazinul de înot inaugurat anul trecut, țiplă, care este tot în zonă. Tot în Sud sunt ANL-urile, astfel că acest cartier s-a dezvoltat de la an la an. Însă Primăria Focșani, prin pixul primarului Cristi Valentin Misăilă, prezintă zona de Sud ca fiind rușinea orașului, în încercarea de a obține finanțare nerambursabilă pentru reabilitarea unităților preșcolare din cartier. Și, după cum se știe, cu cât ești mai defavorizat, cu atât UE te ajută mai mult. Așa că Sud-ul a devenit brusc cartierul de care mama ta ți-a spus să te ferești.

Municipalitatea încearcă să obțină fonduri nerambursabile pentru patru clădiri din zona de Sud a Focșaniului, respectiv Grădinițele nr 1, 10, 13, dar și Creșa nr 1, iar pentru aceasta pune la bătaie aproape 260 de mii de lei. Banii sunt oferiți pentru serviciile de elaborare a documentațiilor tehnico-economice pentru reabilitarea, modernizarea și echiparea unităților, faza DALI. Practic, cei care se înscriu la licitație și câștigă bănuții trebuie să se ocupe de toate etapele pentru obținerea avizelor, autorizațiilor și acordurilor prevăzute de lege, premergătoare cererii de finanțare, dar și de această documentație în sine.

Toate bune și frumoase, numai că, în alergătura pentru fonduri moca de la Uniunea Europeană, primăria prezintă zona de Sud a municipiului drept un loc în care sălășluiesc oameni needucați, săraci sau marginalizați de către ceilalți focșăneni din alte părți ale orașului. Aici găsim droguri, scandaluri și bătăi „în fiecare seară” - vorba cântecului. Mai mult decât atât, aflăm că Sud-ul este un cartier tip „ghetou”, unde „chestiunea drogurilor a fost apreciată ca cea mai mare problemă. Următoarea în top este prostituția, urmată de problema violenței în general, dar și domestice. Deși spun că nu se întâlnesc astfel de cazuri în propriile familii, reacțiile non-verbale indică o rușine de a recunoaște realitatea”. Practic, putem spune că Puya sau La Familia și-au inspirat versurile din realitatea cartierului Sud din Focșani:

Dacă nu locuiești în Sud sau dacă nu ai mai trecut de veacuri prin acea zonă, poți crede cu ușurință că în aceste locuri civilizația încă nu a ajuns. Aceasta reiese în linii mari din documentația contractelor pe care vrea să le încheie primăria pentru lucrările menționate mai sus, care vor dura cinci luni. Cea mai mare sumă este oferită pentru Serviciile de elaborare Documentație tehnico-economică pentru proiectul „Reabilitarea, modernizarea și echiparea infrastructurii educaționale a Grădiniței nr. 1” – Faza DALI: 84.000 lei fără TVA. Fără doar și poate, este imperios necesar ca cetățenii din Sud să fie ajutați să iasă din mocirla în care zice primăria că sunt:

Chiar dacă nu pare din prezentarea situației, micii focșăneni beneficiază de educație în Grădinița nr 1 de mulți ani. „Grădinița cu program prelungit nr 1 este o clădire cu regim de înălțime S+P+1E și a fost construită în anul 1973... Funcționarea actuală se face în condiții de confort limitat și cu costuri energetice însemnate. ... Neralizarea obiectivului de investiții propus afectează atât siguranța copiilor cât și gradul de apreciere al părinților și nu poate asigura eficientizarea serviciilor oferite în procesul educațional în cadrul unității de învățământ din Zona Urbană Marginalizată Sud”, se arată în actele din spatele licitației. Așa aflăm că zona de Sud este de mult timp în atenția municipalității, făcându-se referire la Strategia de Dezvoltare a orașului. Însă în Strategie se arată că sunt zone sensibile în acest cartier, reprezentate de localnicii de etnie, 40%. Restul nu vor să recunoască:

Revenind la planurile mărețe de reabilitare, aflăm din documentul întocmit de serviciul de specialitate al primăriei că „investiția se preconizează a fi finanțată din fonduri nerambursabile prin intermediul POR 2014-2020: 95% din fonduri europene, 2% cofinanțare din bugetul local al Municipiului Focșani și 3% din bugetul de stat.... valoarea estimată a investiției este de 2.790.000 lei fără TVA”.

În ceea ce privește reabilitarea virtuală a Creșei cu același număr, 1, aflăm din nou că este o problemă mare cu cartierul Sud. Practic, Primăria Focșani descrie cartierul ca o mare groapă de gunoi. Cât despre cetățeni, ce să mai vorbim...

Creșa nr. 1 se află într-o clădire cu un etaj, construită în 1985, și are o capacitate de 50 de locuri. Investiția calculată pentru reabilitarea unității ar fi de 1.395.000 lei fără TVA, cu aceeași sursă de finanțare: 95% UE, 2% buget local și 3% buget de stat. Contractul de față poate fi parafat pentru suma de 52.080 lei fără TVA.

Referitor la Grădinița nr 10, în caietul de sarcini semnat și de primarul Cristi Valentin Misăilă ni se prezintă aceeași „realitate” dură. Mai că îți vine să ocolești tot cartierul, dacă nu ai ști că, de fapt, în zonă sunt probleme din cauza locatarilor din blocurile primăriei și atât. Bine, primăria ne spune că toți locuitorii din Sud trăiesc în aceleași condiții:

Clădirea acestei grădinițe a fost construită în 1977 și „nu a beneficiat niciodată de lucrări de reabilitare, intervenindu-se doar pentru lucrări de reparații”. Pentru a îmbunătăți calitatea actului educațional, ar fi nevoie de 1.860.000 lei, 95% ajutor UE. Până acolo, pentru întocmirea celor necesare primăria oferă 71.400 lei.

Ajungem astfel la ultimul obiectiv din zona cea mai rău famată a municipiului, dacă e să ne luăm de pe cele detaliate de șeful serviciului proiecte, Adrian Imireanu, și certificate pentru posteritate de primarul Misăilă: Grădinița 13. De la început se arată că da, dumnealor știu că zona este o mare problemă, dar „nu există conflicte grave între locuitori.

Și această grădiniță datează tot din anul 1977 și are un etaj, iar pentru lucrările de reabilitare sunt necesari 1.380.000 lei fără TVA. Până să se ajungă la depunerea proiectului pentru obținerea unei finanțări, primăria oferă : 52.080 lei fără TVA pentru hârțogăraie.

Adauga comentariu