Ce doreau sovejenii acum mai bine de 100 de ani: „Vă rugăm din sufletul și inimile noastre a ne trimite ca învățător pe domnul Vasile Iftimescu”

Un document scos din negura vremii arată cât de preocupați erau sovejenii de actul de educație în urmă cu aproape 113 ani, când zeci de locuitori i-au trimis prefectului de atunci „o jalbă”, prin care cereau ca în comună să le fie adus înapoi învățătorul Vasile Iftimescu. Această scrisoare a fost publicată de ziarul Emigrantul, în document arătându-se că învățătorul era caracterizat de sovejeni ca „omu mai de vază și are mai mare inteligență asupra copiilor școlari”.

Vă rugăm din sufletul și inimile noastre (…) a ne trimite, precum am zisu mai susu, ca învățător pe domnul Vasile Iftimescu căci îi cunoaștem simpatia lui de bun învățător, ca să mai videm și noi copiii noștri scoși la lumina școlii, căci altfel, domnule prefect, ar fi păcatu ca școala noastră să devină ruină mai mare ca azi”, se arăta în epistola semnată de 50 de sovejeni, printre care nume binecunoscute și astăzi, scrie Ziarul Emigrantul: Roșcan, Chitroceanu, Balcu, Bunghez, Șerban, Chirilă, Nagâț, Bălbărău. 

Sursa citată arată că scrisoarea a fost trimisă în iarna anului 1907, după Crăciun, și a fost înregistrată la începutul lui 1908. Vasile Iftimescu s-a născut pe 10 martie 1849 în comuna Valea Sării, plasa Putna, Vrancea și a fost învățător în județul Putna la Școala Soveja de la 13 octombrie 1873 până la 27 octombrie 1895. Școala din comuna sa natală, Valea Sării, îi poartă numele. Potrivit unor informații care apar în Cronica Vrancei, Vasile Iftimescu era absolvent al Şcolii Normale din Focşani.

Vasile lftimescu ...a adunat din Soveja şi satele vecine aproape 2.000 lei prin liste de subscripţie, cu concursul locuitorilor sovejeni la aducerea lemnului şi a pietrei, s-a construit un local de școală la care a contribuit și Prefectura Putna cu 2.000 lei. Şcoala avea trei săli de clasă şi cameră pentru învăţător. Din păcate, în 1893, școala a ars de la o sobă. În continuare școala a funcționat în casa învătătorului Vasile Iftimescu, timp în care el a profesat la Mărăşeşti şi Ireşti.

Întors la Soveja, a stăruit pentru terminarea localului, început în 1898, deşi primea 500 lei chirie anual pentru că şcoala era în casa lui. Apariţia Legii Casei Şcoalelor a determinat urgentarea construcţiei care a fost terminată în decembrie 1900. În primăvara următoare a nivelat terenul, a făcut alei în curtea şi grădina şcolii, a plantat arbori fructiferi şi de ornament, astfel că şcoala l-a impresionat plăcut pe ministrul Învăţământului Spiru Haret şi pe Ion 1. C. Brătianu, cu ocazia vizitei făcute în luna august 1901. Învătătorul Vasile Iftimescu a avut inițiativa de a scrie pe o piatră inscripția "VIRTUS - ROMANA - REDIVIVA" - "VOEȘTE ȘI VEI PUTEA" - "LUMINEAZĂ-TE ȘI VEI FI"”, se arată în Cronica Vrancei. 

Adauga comentariu