Cătălin Toma despre mitingul de mâine: „Jandarmeria să mai păstreze gazul pentru alte lucruri, nu pentru români”

Mâine se împlinește un an de la mitingul din București, când Jandarmeria a fost acuzată că a intervenit în forță pentru a-i trimite pe protestatari acasă, inclusiv pe cei pașnici - marea majoritate a acestora, de altfel. Firește, explicații au existat din toate părțile: ministerul pe care Carmen Dan și l-a purtat ca pe o poșetă a susținut tot timpul că nu s-a făcut exces de zel și nu s-au încălcat prevederile legale în timpul intervenției, deși era mai mult pe sistemul „mușchii mei minte nu are”. Adevărul fostei secretare din Videle stă însă în rezolvarea dosarului deschis la parchet și în care e greu de spus ce pași s-au făcut. Una peste alta, mâine e din nou 10 august, oamenii se duc din nou la București, iar colonelul Sebastian Cucoș, prim-adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, a revenit la conducerea Jandarmeriei Capitalei.

În acest context, liderul PNL Vrancea, Cătălin Toma, a declarat că formațiunea politică este total „pro” mitingul de mâine, însă în limite civilizate. Acesta a făcut referire și la ieșirile de ieri ale liderului PSD Vrancea, care a dat cu gardul în băț și a spus că nu este exclus ca protestatarii să aibă aceeași soartă ca acum un an. Marian Oprișan le-a spus aseară consilierilor județeni PNL că, „dacă aveți ceva de spus, puteți să o faceți la mitingul organizat pe 10 august”. Și, după ce liberalul Ovidiu Burdușa a replicat că o vor face „dacă nu ne bateți iar”, președintele CJ Vrancea a dat-o ca un „băiețaș”, râzând: „Există și această posibilitate”.

Toma a fost totuși ceva mai temperat în acuzații la adresa lui Oprișan - față de colegii săi care au acuzat că oprișanul le va tăia gâtul - și a făcut apel la „educația” acestuia. O fi glumit și Toma, cum a glumit Oprișan?

„Ziua de mâine este una extrem de importantă pentru români, o zi în care se marchează un an de la mitingul care aproape a fost înăbușit de Jandarmerie și Poliție. Nu vreau să intru în detalii, vreau doar să vă spun că Partidul Național Liberal încurajează participarea la acest miting, pe cale pașnică. Pentru că românii sunt oameni pașnici, care au nevoie să își exprime liber și democratic părerile. Important este să ne păstrăm calmul, să nu dăm dovadă de alte acțiuni sau... și aici fac apel la toate forțele implicate, să nu facă exces de zel. Mă refer la Jandarmerie: să mai păstreze gazul pentru alte lucruri, nu pentru români. Și în același timp, pentru tot ceea ce înseamnă mașini și utilaje, să le păstreze pentru acțiuni unde cu adevărat se impune și este neapărat necesară intervenția lor, și nu în mijlocul cetățenilor.  

Înțeleg că ieri a fost o ședință de Consiliu Județean și chiar am rămas surprins că a făcut act de prezență și președintele Consiliului Județean. Am înțeles că s-a exprimat într-un mod total neadecvat. Acum fac apel și la educația domniei sale, dacă există. Și sper să existe și să își dea seama că totuși cuvintele folosite nu se încadrează în sfera administrației politice”, a spus liderul PNL Vrancea.

Sursa Foto: ProTV

Adauga comentariu