Cătălin, râsul care își va salva specia aflată pe cale de dispariție în pădurile Sloveniei!

Un alt râs a fost capturat de voluntarii ACDB Focșani și speciaiștii Romsilva în cadrul Proiectului LIFELynx. Superbul exemplar a fost prins cu ajutorul unei cuști capcană în pădurile de pe raza satului Pralea, comuna Căiuți din județul Bacău, localitatea aflată în apropierea graniței cu județul Vrancea.


Râsul, botezat Cătălin, după numele unui vânător care a participat la prinderea acestuia, este al doilea capturat în codrii Bacăului și primul de la începutul acestui an. După o perioadă de carantină petrecută la Centrul pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice al ACDB Focșani, Cătălin a plecat în Munții Slovenia pentru repopularea speciei din pădurile Munților Dinarici.


„Râsul Cătălin a fost capturat pe 16 ianuarie pe raza localității Pralea, județul Bacău, aflată aproape de granița cu Vrancea, și a plecat vineri în Slovenia. A fost primul lynx capturat anul acesta în județul Bacău și a stat la noi în carantină, i-am făcut toate analizele, probele de sânge... De acum o să vâneze în Slovenia”, ne-a spus managerul de proiect, Mihai Pop.


Până acum, în cadrul LIFELinx au fost capturați 5 râși, acesta derulându-se în perioada 2017 – 2023, cu specificația că primul animal a fost capturat pe la începutul lui 2019. Până la finalul proiectului voluntarii ACDB Focșani și specialiștii Romsilva și-au propus capturarea a 10 exemplare, însă operațiunile nu sunt atât de ușoare cum par la prima vedere.


„Capturarea acestor sălbăticiuni este destul de dificlă în sensul că este nevoie de multă activitate de teren ca să identifici locurile de captură. După aceea lucrurile devin ceva mai ușoare, adică odată făcut primul pas se montează cușca capcană care rămâne activă 4 luni.


Priectul va lua sfârșit în 2023, așa că mai avem planificate trei sezoane de captură. Planul este să ducem între 7 și 10 râși iar dacă reușim să ducem două animale pe an, ar fi perfect”, ne-a mai spus Mihai Pop.


Principalul obiectiv al proiectului LIFELynx, coordonat de Serviciul Forestier Sloven, este acela de a salva de la extincție populația de râs din regiunea Munților Dinarici și Sud-Estul Munților Alpi, acolo unde specia este amenințată din cauza numărului mic de indivizi existenți.

 

Sursa foto: ACDB

 

Adauga comentariu