Cătălin Lupu și proiectul său „Jucării cu zâmbet”: „Trebuie să încercăm în fiecare zi să facem ceva mai mult pentru alții!”

Cătălin Laurențiu Lupu este un tânăr care a crescut la orfelinat și care astăzi, de Ziua Internațională a Copilului, și-a propus să continue un proiect început în urmă cu trei ani, în 2016. Sub numele de „Jucării cu zâmbet”, tânărul și-a propus (și a reușit) să organizeze o colectă de jucării pentru copiii aflați sub protecția DGASP și în special pentru cei instituționalizați aflați în centrele speciale din municipiul Focșani.


„Prin proiectul meu doresc să strâng cât mai multe jucării pentru copiii instituționalizați. Ideea nu este nouă. Eu am mai derulat această inițiativă în 2016 și în 2017 și pot spune că a fost un succes, în sensul că s-a strâns o cantitate impresionantă de jucării pentru copiii care nu se pot bucura de aceste lucruri simple. Anul acesta, prin martie, am fost la Iași unde am vizitat un centru pentru copiii care suferă de autism și ceea ce am văzut m-a convins să continui acest proiect”, ne-a spus Cătălin Lupu.


Pentru că el însuși provine dintr-un orfelinat, Laurențiu știe ce înseamnă lipsa unei jucării pentru un copil. Împreună, sau în colaborare cu alte instituții, în 2016 ne-a spus că a reușit să strângă sute de kilograme cu jucării. În 2017, acțiunea sa a avut același succes întrucât s-au donat foarte multe jucării, de ordinul zecilor de kilograme. În 2018 Laurențiu a trebuit să sisteze proiectul pentru un motiv simplu: a plecat la muncă în străinătate. Cu toate acestea, revenit în țară, el nu a uitat de ideea sa care, zilele acestea, s-a transformat din nou în realitate.


Așa cum ne spunea tânărul cu inimă de aur, proiectul său depinde în mare măsură de partenerii pe care îi are. Anul acesta, partenerii săi au fost mai multe școli din Focșani care și-au luat angajamentul de a sprijini și populariza proiectul, astfel încât să se strângă cât mai multe jucării. Din păcate, deși acțiunea a început în aprilie, până acum cantitatea de obiecte este mult sub așteptări.


„Este o idee extraordinară. Dacă stăm și ne gândim, toti copiii au acasă jucării pe care nu le folosesc. Dacă fiecare dintre noi am aduce câte una sau două jucării, sunt convinsă că foarte mulți copii s-ar bucura nespus. Până la urmă este o lecție și pentru copiii noștri care rebuie să învețe să aprecieze ceea ce au și să învețe să dea ceea ce le prisosește”, ne-a spus o tânără mămică venită cu fetița ei să lase câteva jucării în cutia special amenajată din Piața Unirii.

Adauga comentariu