Cât te costă să te-ngropi. Un copârșeu de lux, cu faruri rabatabile, ajunge la peste 5.000 de lei

Nimeni nu vrea să moară dar cu toții suntem conștienți că, la un moment dat, dăm colțul. Din această perspectivă, sumbră ce-i drept dar cu atât mai prezentă în scurta noastră viață, am dorit să sondăm puțin piața pentru a afla cam cât costă tranzitul dintre lumea pământească și cea veșnică, aflată la doi metri sub picioarele noastre.

În Focșani există mai multe agenții funerare, însă ne-am oprit doar la două, cele mai mari, care vin în sprijinul cetățenilor, așa cum ar spune orice consilier județean care se respectă. Una dintre firme prezintă ofertele de nerefuzat, în momentele de restriște ale familiei îndoliate, nescăpând nimic din necesarul obligatoriu în cazul unui deces așteptat sau, dimpotrivă, neașteptat.

Gama de sicrie este foarte variată, agenția fiind din acest punct de vedere un fel de 5th Avenue în variantă autohtonă pentru shoppingul mortuar. Găsim sicrie de lux, clasice sau economice, cu prețuri cuprinse de la 400 de lei la 5.000 de lei, în funcție de buzunarul fiecărei familii. Pentru portofelele modeste, familia îndurerată poate alege copârșee din lemn de brad, molid sau tei, cei mai pretențioși putând opta pentru cele făcute din lemn de import, cum ar fi mahonul.

Odată hotărâtă treaba cu alegerea „ascensorului” către lumea de dincolo, agenția de pompe funebre se ocupă, contra cost, de întreg procesul ritualic: spălatul neînsuflețitului – 100 de lei, ustensilele necesare pentru ultima scaldă – 100 de lei (prosop, săpun etc), diversele accesorii (doliul de pus pe ușă, candele, lumânări) – 100 de lei, la care se adaugă transportul cu dricul din dotare – 200 de lei.

Nu trebuie să uităm nici de pomană. Firma pune la dispoziție chiar și servicii sofisticate de catering, unde prețul oscilează în funcție de câte sarmele sunt aruncate în farfurie. Evaluând costurile, o înmormântare modestă te „curăță” de 1.000 de euro iar una cu ștaif poate depăși lejer 2.000 de euro.

Cealaltă agenție de pompe funebre se ocupă ceva mai ieftin de răposați, punându-se la dispoziția clientului cu toată gama de servicii. Spălatul și îmbrăcatul veșnicului odihnit bate la 150 de lei, formolizatul te mai costă 200 de bețe iar excursia cu dricul, în funcție de distanță, cam 150 de lei. Un pardesiu de scânduri modest, dar la modă, costă între 300 și 600 de lei iar unul la dungă poate ajunge și la 1.600 de lei.

Pentru răposații scăpătați, familiile pot cumpăra la urgență un costum de unică folosință cu numai 220 de lei, pălaria fiind inclusă în preț. În sezonul cald, pentru a se evita efluviile provenite de la decedat, se poate închiria și un capac frigorific, lucru care va fi taxat cu 150 de lei pentru 24 de ore.

În funcție de mărime, coroanele de flori costă între 50 de lei și 130 de lei iar o cruce solidă, pictată corect și frumos poate ajunge și la 1.000 de lei. În sfârșit, cu tot serviciile de catering pentru tradiționala pomană, o înmormântare poate să facă o gaură în buget cam de 2.500 – 4.000 de lei, în funcție de obraz și de numărul celor care conduc defunctul pe ultimul drum.

La final, am adăuga pentru cei aflați în nevoie să nu uite de cei 4.160 de lei - ajutorul de înmormântare de la Casa Județeană de Pensii și mai ales să pună ceva bani deoparte pentru popă, întrucât s-ar putea ca presfințitul să vă ceară mai mult decât vă imaginați, și să rămâneți cu răposatul neîngropat.

Adauga comentariu