Cât de mult îl iubesc pe Eminescu parlamentarii din Vrancea? Citește și vei afla!

Cred că până la această oră toată lumea a aflat că astăzi se împlinesc 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu și că se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. Cele două evenimente trec neobservate prin viața agitată a multor români, mereu aflați în criză de timp. Ei bine, mai multe oficialități din Vrancea par să nu fi uitat de 15 ianuarie (sau consilierii lor) și s-au grăbit să posteze pe Facebook (unde altundeva?) mesaje „pline de miez”, mustind de patriotism, dragoste de cultură și poezie.


Liderul „vrâncenilor de pretutindeni”, Marian Oprișan, ne servește pe Facebook chestiunea cu „identitatea noastră culturală”, asezonând expresia cu nițică „idee de unitate” și un praf de „vis milenar”. La final a postat poezia eminesciană „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, lăsând pe fiecare să înțeleagă ce-i place. Și unii au înțeles că liderul PSD din Vrancea este un mare patriot!


Edilul Cristi Misăilă, pe care nu ni-l imaginam în postura delicat-romantică de iubitor al stihurilor eminesciene, ne dă de înțeles că nu-i lipsește niciodată de pe noptieră un volum de Eminescu, din care citește negreșit câte zece minute înainte de culcare. Operele lui Eminescu, scrie șeful administrației publice locale, ne duc mai aproape de ceea ce înseamnă român adevărat.


Mai mult, edilul este convins că Eminescu merită respectul nostru pentru „măreția cu care a adus cuvintele simple în rândul sensurilor impunătoare, de purtat mereu cu drag în inimă”. Profund, țăranilor, băgați la cap ce spune dom primar! Mai puțin partea cu sensurile impunătoare de care credem că Eminescu nu ar fi așa de mândru.


Deputatul Dragoș Bîrlădeanu recunoaște că-l mai trece, așa, cu vederea pe Eminescu, dar o dată pe an, adică pe 15 ianuarie, mai citește și el câte o poezie, atât pentru a rememora anii de liceu, atunci când chiulea de la orele de română, precum și pentru a-și arăta respectul pentru patrimoniul cultural al nației.


Deputatul Ion Ștefan este profund. Liberalul a reușit să afle că Eminescu a fost și un jurnalist de mare clasă și ne aruncă un citat din Timpul: „Numai în România înalta trădare e un merit, numai la noi e cu putință ca valeți slugarnici să fie miniștri, deputați, oameni mari !" Păi, să luați aminte, dom le deputat!


Deputatul Angel Tîlvăr a scris pe Facebook un mic tratat de eminologie, caracterizându-l pe Eminescu cu ajutorul lui Noica, Iorga, Călinescu și Țuțea. Politicianul social-democrat ne atinge la coarda sensibilă cu veșnica sa perspicacitate de pedagog: „Trăind într-o lume globalizată, în care se manifestă o tendință ce conduce către omogenizarea de identităţi culturale, noi, românii, oriunde am trăi, trebuie să ne cultivăm specificul naţional şi să ne promovăm tot mai mult simbolurile, personalitățile şi valorile definitorii, care reprezintă contribuţia la patrimoniul cultural al umanităţii, ca o mărturie tangibilă şi simbolică a trecerii noastre prin istorie”.


Senatorul și președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, se rezumă la un simplu citat fără „clenci”, în timp ce colegul social-democrat Cristian Dumitrescu nu uită să ne reamintească că Ziua Culturii Naționale a fost stabilită la data nașterii lui Eminescu datorită parlamentarilor PSD. Da, și tot de aceea, mai adăugăm noi, a ajuns și primul om pe lună!


Rodica Boboc, suflet sensibil, de femeie, a reușit să ne impresioneze. O fi crezând că România are ca formă de guvenământ Partidul Social Democrat, dar cu postarea asta ne-a câștigat!


Am văzut cu toții cât de iubitori de cultură și de patrie sunt politicienii de pe plaiurile Vrancei. Ca să încheiem în aceeași notă vă propunem spre analiză următorul citat din Mihai Eminescu:


„Toate numirile în funcțiuni nu se fac după merit, ci după cum ordonă deputații, care, la rândul lor, atârnă de comitetele de politicieni de profesie, formate în fiece centru de județ. Aceste comitete își împart toate în familie. Ele creează, din banii județelor, burse pentru copiii „patrioților” trimiși în străinătate să numere pietrele de pe bulevarde, ele decid a se face drumuri județene pe unde „patrioții” au câte un petec de moșie, încât toată munca publică, fie sub formă de contribuție, fie sub cea de prestațiune, se scurge, direct ori indirect, în buzunarul unui „patriot”. Mihai Eminescu – Timpul (21 aprilie 1881).

 

Adauga comentariu