Casa Tatovici din Focșani, monument istoric, renovată cu bani europeni de o societate italiană cu doi angajați!

Pe cei care nu au auzit încă de Casa Tatovici, îi informăm că edificiul se află pe strada Cuza Vodă și că adăpostește de ceva vreme Secția de Științe ale Naturii din cadrul Muzeului Vrancei. Construită pe la jumătatea secolului al XIX-lea de negustorul Constantin Tatovici, clădirea intră în administrarea instituției în anul 1985, pentru ca 30 de ani mai târziu, în 2015, să fie închisă publicului pentru a fi reabilitată.


În comparație cu alte clădiri din Focșani care poartă titulatura de monumnt istoric, Casa Tatovici a avut noroc, mai mult ca sigur datorită faptului că „îndeplinea funcția” de muzeu. Așa se face că Uniunea Europeană, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR), a acceptat să finanțeze lucrările necesare consolidarea edificiului. Suma totală a proiectului se ridică la 11.516.821 de lei, adică 2.424.186 euro.


Ca să încheiem acest preambul, mai adăugăm faptul că lucrările ar trebui să dureze patru ani, începând din septembrie 2017. Asta înseamnă că a trecut deja un an și șapte luni de la startul proiectului și că mai rămân cam doi ani și jumătate până la finalizarea acestuia. Am observat că, dacă nu cumva lucrările au început din interior, până acum nu se vede mare lucru schimbat în înfățișarea clădirii. Dar nu-i nimic, noi, ăștia din Vrancea, suntem obișnuiți cu timpul... pierdut!


Așa cum spuneam, Casa Tatovici se află în plin proces de reabilitare, cel puțin pe hârtie. În urma licitației, execuția lucrărilor, cu tot ce decurge de aici (proiectare, asistență tehnică și execuția propriu-zisă) aparține unei societăți italiene (Napoli), cu punct de lucru în București, respectiv RESEARCH CONSORZIO STABILE SOCIETATE CONSORTILE ARL, contra sumei de 8.131.994 lei cu TVA, adică 1.711.710 euro.


Spre surprinderea noastră, societatea care se va ocupa de reabilitarea istoricei case a apărut pe piața românească într-o frumoasă zi de iunie 2017. Societatea napoletană își desfășoară activitatea în domeniul consultanței pentru afaceri însă, mai nou, iată că renovează și case monumente istorice.

La finalul anului 2017, aceasta a tras linie sub un profit net de 197.570 de lei, cu datorii însumând 416.750 de lei și o cifră de afaceri de aproape 800.000 de lei. Potrivit site-urilor de specialitate, în anul 2017 numărul mediu de angajați al firmei a fost doi. Nu ne îndoim că, în aceste condiții, reabilitarea Casei Tatovici ar putea dura până în mileniul următor!

Adauga comentariu