Casa inginerului focșănean Ion Basgan a fost uitată de contemporaneitate

Ascunsă printre copaci, foarte obosită de cei peste o sută de ani care îi apasă zidurile, locuința în care a crescut unul dintre cei mai cunoscuți  focșăneni de pe întreg mapamondul pare că se apropie în sfârșit de o localizare corespunzătoare.


Indiferent ce ar spune unii sau alții dintre cunoscătorii și pasionații istoriei locale, casa marelui Ion Basgan există și se prezintă într-o formă impozantă, cu toate că nu mai aparține urmașilor inventatorului. Așadar, nu se întrevăd impedimentele care stau în calea celor în drept să încerce o clasare în conformitate cu prevederile legale, chiar dacă este o locuință particulară și este posibil ca actualii proprietari să nu dorească ca imobilul lor să intre în categoria monumentelor istorice.


Motivul este simplu.  După cum subliniază d-na arhitect Laura Mitran, „casa monument istoric vă va face mereu plăcere prin arhitectura ei și va fi un bun cu o valoare neperisabilă, atât timp cât este întreținută. Întreținerea ei va fi însă mai costisitoare și mai complicată, fiind necesare demersuri în plus pentru obținerea unor avize înainte de orice lucrare”. Iată ce obligații și benefecii au, conform legii, proprietarii caselor clasate ca monumente istorice:


Ca principiu de bază, „orice intervenție asupra unui monument istoric nu se poate face decât în baza unui aviz emis de Ministerul Culturii sau Direcția de Cultură județeană, după cum monumentul este de importantă națională (clasa A) sau locala (clasa B). Singura excepție o reprezintă interventiile determinate de forță majoră, cu condiția ca modificările să fie reversibile”, se arata in Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.


Dintre obligatii, d-na Laura Mitran amintește că fericiții sau nefericiții proprietari trebuie să obțină avizele prevăzute de lege pentru toate interventiile; să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, precum și a oricăror alte lucrări, conform prevederilor legale, numai de către persoane fizice sau juridice atestate în acest sens și să prevadă în contracte condițiile și termenele de execuție cuprinse în avizul de specialitate.


De asemenea, să permită montarea și să întretină însemnul și sigla „Monument istoric”; să asigure accesul specialiștilor desemnați de Ministerul Culturii sau de direcțiile pentru cultură, județene, în vederea constatării stării de conservare sau pentru efectuarea de cercetări, inclusiv arheologice, de expertizare a monumentelor istorice și pentru operațiunile de evidență; să asigure paza monumentelor istorice și să ia măsuri pentru apărarea împotriva incendiilor; să întrețină, să folosească si să exploateze imobilul în conditiile legii.


Ca revers, există și unele beneficii. Noul Cod fiscal prevede că proprietarii de monumente istorice pot beneficia de scutirea sau reducerea impozitului/ taxei pe clădiri, însă lasă această posibilitate la decizia Consiliului local.


De aceeasi facilitate pot beneficia și proprietarii de clădiri pentru care s-a instituit un regim de protecție, altele decât monumentele istorice, amplasate în zone de protecție ale monumentelor istorice și în zonele construite protejate.


Așa că o clasare a casei Basgan de la Focsani ar fi în ton cu cele ce se întâmplă în capitala României, adică faptul că se va face în sfârșit dreptate urmașilor inventatorului focșănean. Aceștia ar putea primi o sumă fabuloasă de bani în urma procesului Bsgan - Petrom și Statul Român, anume, nici mai mult nici mai puțin, 10 miliarde euro, bani reprezentând despăgubiri pentru folosirea fără drept a invenției inginerului Ion Basgan, cel care a revoluționat metoda de foraj petrolier.

 

Florin Dîrdală - Arhivele Naționale Vrancea

 

Adauga comentariu