Casa Damian, scoasă la vânzare pe un site de anunțuri. Descrierea monumentului istoric nu „se pupă” cu realitatea

Proprietar, vând monument istoric de o valoare inestimabilă. Asa ar trebui să sune anunțul, însă în realitate suntem îmbiați de un intermediar să cumpărăm un „imobil pretabil comercial - sediu firmă - clinică medicală”. Este vorba despre monumentul istoric Casa Damian, de pe Bulevardul Gării nr 8. Ca și în cazul altor asemenea bijuterii scoase la vânzare, detaliile sunt practic inexistente, iar poze sugestive nu există. Cât despre imagini din interiorul clădirii monument istoric, nici pomeneală.

În cazul de față, informațiile puține oferite sunt și greșite.

„Vă propunem la vânzare un imobil situat în Focșani la strada principală intens traficată auto și pietonal.

** teren 1.670 m.p.

** suprafață construită 500 m.p.

- toate utilitățile.”

La începutul anului 2019, când Primăria și Consiliul Județean au anunțat că nu își exercită dreptul de preemțiune, suprafețele erau detaliate în proiecte și nu „bat” cu cele de mai sus. „...acesta a intrat în proprietatea domnului Dimian Dan ca urmare a dispoziției de restituire în natură a președintelui Consiliului Județean din 4.04.2007. Imobilul are o suprafață de teren de 1.703 mp și este compus din trei construcții: C1 - casă, în suprafață de 279 mp, C2 - casă în suprafață de 166 mp, C3 - garaj în suprafață de 66 mp. O parte din imobil compusă din corpurile C2, C3 și o suprafață de 870 mp au fost închiriate Muzeului Vrancei care și-a mutat activitatea în imobilul din strada Republicii nr 8, iar cealaltă parte, respectiv corpul C1 și o suprafață de teren de 800 mp au fost închiriate Centrului Cultural Vrancea care și-a mutat activitatea în imobilul din strada Mitropolit Varlaam. Astfel, imobilul nu mai este închiriat, iar proprietarii aduc la cunoștința Consiliului Județean Vrancea intenția de vânzare a monumentului istoric cu prețul de vânzare de 230.000 euro”, se arată în hârtiile aflate în spatele unui proiect prin care CJ Vrancea anunța că nu își exercită dreptul de preemțiune. Tot aici se specifică și că „imobilul se află într-o stare avansată de degradare și necesită reparații capitale”.

De fapt, Casa Damian este împărțită între domnul Dimian și soția acestuia. Grație faptului că proprietara, originară din București, este angajată la Primăria Sectorului 3, aflăm și ce deține în Vrancea. Conform declarației de avere, aceasta are un teren agricol de 4.700 de metri pătrați în Odobești, moștenit în 2003, an în care a moștenit și un al doilea teren - vie, de 117.200 metri pătrați. Aceste bunuri le are în coproprietate cu Dan Cristian Dimian, aceeași situație fiind și în cazul unui alt teren agricol moștenit în 2007 în Măicănești (500.000 mp) și a celui intravilan din Focșani pe care stă Casa Damian - 1.670 mp moștenit în 2007. Conform aceleiași declarații, casa din Focșani are 498 mp, iar în 2017 Centrul Cultural Vrancea plătise chirii în sumă totală de 67.788 lei. Tot din Vrancea a mai încasat arendă în sumă de 18.000 de lei de la Viitorul Gologanu - Măicănești. Ar mai fi de spus că în ianuarie 2018 familia Dimian a scos la vânzare o parte din via deținută în Odobești, pentru care cerea 5.000 de euro.

Aceasta înseamnă că familia domnului Dimian era cu adevărat una de vază în județ, mare proprietară de terenuri și alte bunuri imobile. Însă ceea ce scrie doamna Dimian atunci când își descrie proprietatea din Focșani nu este tocmai adevărul prezentat de istoricul Florin Dîrdală. În urma cercetărilor efectuate de acesta prin Arhivele Vrancea, a rezultat că, deși se numește „Casa Damian”, nu această familie a construit imobilul în 1904, așa cum se tot vehiculează.

Edificiul e cunoscut conform listei oficiale a monumentelor drept Casa Damian, situată pe Bd Garii nr 8, dar a fost construită de Manuc David, în jurul anului 1900. Acest Manuc era un strănepot al celebrului Manuc Bey, cel care la începutul secolului al XIX-lea ridica celebrul han din București care îi poartă numele și unde s-au întâmplat multe evenimente importante din istoria noastră.

În legatură cu casa de care discutăm, apare în anii 1928 - 1929 un anume Damian Nicolae, de unde și numele atribuit oficial monumentului. Acesta era un iscusit negustor din zona Adjudului, căsătorit cu Aneta - și aceasta mare cârciumăreasă prin Mărășești, care au decis să investească o parte din venituri achizitionând această clădire de la moștenitorii lui Manuc. Respectivii au stăpânit-o fără probleme deosebite, mai puțin decesul lui Nicolae în anul 1940 și naționalizarea din 1950, când Damian Aneta a rămas fără această proprietate”, detaliază istoricul Dîrdală.

Comentarii

AURA DIMIAN

13.06.2019 13:17

     In atentia domnei  Nicoleta Cristea   Deontologia profesionala va obliga sa verificati informatiile prezentate inaintea publicarii,   Va rog sa ma contactati urgent pentru clarificarea situatiei,in caz contrar ma vad nevoita sa va dau in  ijudecata pentru defaimare.  Art. 508. -Acela care în public prin orice mijloace afirmă cu privire la o persoană sau impută acesteia fapte determinate privitoare la viața sa particulară sau cinstea ei personală, care, dacă ar fi adevărate, ar expune acea persoană la urmărire penală sau disciplinară, ori disprețului public, comite delictul de calomnie în contra vieții private și se pedepsește cu închisoare corecțională dela 6 luni la 2 ani și amendă dela 4.000 la 16.000 lei.

Adauga comentariu