Casa Damian, monumentul istoric de pe Bulevardul Gării, a fost vândută

Fostul cartier armenesc al orașului Focșani nu se poate compara nici pe departe cu cel al Bucureștiului, de exemplu, din zona Foișorului de foc. Pe deasupra, la noi acasă s-au mai și demolat multe clădiri ce au aparținut acestei comunități, așa că pe întreg Bulevardul Gării și apoi pe cel al Republicii nu au mai rămas nici măcar 20 de case din vremea când acești vrednici gospodari și negustori turau motorul economic al micului nostru târg.  

Din păcate încetul cu încetul lumea lor a dispărut din urbea noastră, iar proprietățile au trecut pe nesimțite în posesia altor focșăneni, în special a celor de origine israelită. După anul 1950, toate aceste superbe edificii au fost naționalizate și expropriate în folosul statului și administrarea fostei Întreprinderi de Gospodarire orășenească, iar după tristul an 1977 multe dintre imobile, considerate avariate, au fost demolate și înlocuite cu blocurile noastre cele de toate zilele. 

În plus, dacă este cineva care nu ar crede în puterea financiară de odinioară a acestor armeni, poate admira, conform fotografiilor atașate alăturat, câteva monumente funerare aflate în cimitirul lor situat pe strada Dionysos din Focșani și pe  care comunitatea l-a cumpărat de la o mare boieroaica din trecut, Victoria Bibescu, ce stăpânea cam tot terenul situat în vestul orașului nostru. Familia Missir, Alaci și Murad de exemplu, și opulentele lor cavouri ar putea oricând să completeze Lista monumentelor istorice din Patrimoniul Național.

Dar să revenim pe B dul Gării, unde Muzeul  de Istorie, fosta casă Alaci, așteaptă de ceva timp aprobările necesare pentru o restaurare corespunzătoare. La fel și casa Stefănescu, achiziționată de curând de un stomatolog renumit din localitate, urmează să intre și aceasta în reabilitare, dar probabil că mai sunt necesare niște avize de la Ministerul Culturii. Casa Longinescu, construită tot de un armean, a intrat în atenția Municipalității și a scapat parțial de chiriașii care îi murdăreau în fiecare zi istoria și prestigiul.  

În fine, casa despre care vor urma mai multe rânduri este aceea în care până de curând a fost găzduit Centrul Cultural Vrancea. Această instituție și-a văzut, de curând, aproape gata sediul propriu de pe strada Mitropolit Varlaam, așa că se pregătește de mutare. Frumoasa clădire de la intersectia str. Timiș cu B -dul  Gării, cu coloanele și frontonul inconfundabile, a fost de curând transferată în proprietatea unui firme de succes din Focșani, care vrea să aducă în aceste ziduri cât mai mult din strălucirea de odinioară a acestui imobil.

Edificiul e cunoscut conform listei oficiale a monumentelor drept Casa Damian, situată pe Bd Garii nr 8, dar a fost construită de Manuc David, în jurul anului 1900. Acest Manuc era un strănepot al celebrului Manuc Bey, cel care la începutul secolului al XIX lea ridica celebrul han din București care îi poartă numele și unde s-au întâmplat multe evenimente importante din istoria noastră.

În legatură cu casa de care discutăm, apare în anii 1928-1929 un anume Damian Nicolae, de unde și numele atribuit oficial monumentului. Acesta era un iscusit negustor din zona Adjudului, căsătorit cu Aneta - și aceasta mare cârciumăreasă prin Mărășești, care au decis să investească o parte din venituri achizitionând această clădire de la moștenitorii  lui Manuc. Respectivii au stăpânit-o fără probleme deosebite, mai puțin decesul lui Nicolae în anul 1940 și naționalizarea din 1950, când Damian Aneta a rămas fără această proprietate.

Ulterior  casa e folosită de diferite instituții, ultima fiind cea a Centrului cultural Vrancea, iar în prezent, sub noii ei stăpâni, probabil va servi ca sediu de birouri sau spațiu turistic. Cine știe?? Alături, Casa Longinescu așteaptă și ea noi vremuri, așa că nu este exclus să le vedem, în viitorul nu foarte îndepărtat, la fel de frumoase ca atunci când armenii cei bogați le locuiau.

Florin Dîrdală - Arhivele Vrancea

Adauga comentariu