Casa Apostoleanu va fi renovată printr-un proiect a cărui valoare se ridică la peste 4 milioane de euro și transformată în muzeu

Printre multe alte imobile din Focșani, declarate monumente istorice, care necesită lucrări urgente de reabilitare se numără și Casa Apostoleanu. Un alt corp al clădirii se află acum în administrarea Spitalului Județean sub denumirea de Secția de Reumatologie, însă la următoarea ședință de CJ, stabilită pentru mâine, 29 februarie, consilierii vor vota preluarea edificiului sub motivul renovării sale.


Așadar, odată rezolvată problema transferului, cele două edificii încărcate de istorie ar trebui să intre într-un program de consolidare și restaurare. Investiția se ridică la 19.671.906 lei cu TVA, peste 4,1 milioane de euro, și se va desfășura pe parcursul a trei ani, de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor.


„Obiectivul investiției este restaurarea și consolidarea clădirii existente, în scopul valorificării patrimoniului existent și redării acesteia în circuitul turistic și cultural. În acest scop, pentru repunerea în valoare a acestui obiectiv, destinația ulterioară reabilitării este de centru muzeal”, se arată într-un referat al Direcției Administrarea Patrimoniului din cadrul CJ Vrancea.


Prin urmare, cele două corpuri de clădiri, denumite în documentele oficiale Secția de Reumatologie (C1) și Casa Apostoleanu (C2), vor deveni peste cațiva ani parte componentă a Muzeului Vrancei. Edificiul a fost ridicat în 1873, în 2017 a fost donat Consiliului Județean Vrancea de un moștenitor al familiei, Ttiana Cecilia Apostoleanu, iar în februarie 2018 administrația județeană a cumpărat dreptul de proprietate al terenului, în suprafață de 4.432 metri pătrați.
 

 

Adauga comentariu