Cartonaș negru

Furtună într-un pahar cu apă la meciul de fotbal Anglia-România. Toți jucătorii au îngenuncheat pentru a susține mișcarea „Black lives matter”, mai puțin doi fotbaliști români: Nicolae Stanciu și Ionuț Nedelcearu. De menționat că gestul fotbaliștilor englezi, de a îngenunchea cu toții, a fost huiduit de o parte din spectatori. Nu știm exact dacă suporterii i-au huiduit pe cei doi români sau pe englezi, ideea e că s-a huiduit.

Au greșit cei doi fotbaliști români? Din perspectiva corectitudinii politice, da. BLM a devenit un fel de religie a adevărului suprem, fără să poată fi contestată. Are încărcătura istorică a sutelor de ani de exploatare a afro-americanilor, are încărcătura emoțională a bombei cu ceas care e America rasistă din ziua de azi.

Cine crede că rasismul din SUA s-a încheiat odată cu abolirea sclaviei, e cel puțin naiv. Cine consideră că cea mai tare democrație a lumii n-are cum să fie rasistă, nu s-a documentat puțin asupra realităților americane. Rasismul e un cancer și e în metastaze în societatea americană.

Revenind la cei doi fotbaliști români. Corect politic ar fi fost să îngenuncheze. Dar cine mă poate obliga să ader la o mișcare, doar pentru că toată planeta o face? Nu sună un pic a extremism?

Mai ales că mișcarea BLM a generat niște reacții care ies din zona luptei anti-rasism și intră în cea a ridicolului: cenzurarea unor filme ca „Pe aripile vântului”, a unor desene animate, cum ar fi „The Simpsons” sau tentative de cenzură a muzicii clasice, că cică prea ar susține supremația albă.

Mai avem dreptul la rațiune sau trebuie să ne supunem din start, pentru că așa dictează majoritatea?

Ca să nu mai spun că Patrisse Cullors, una dintre fondatorii BLM, a recunoscut că mișcarea își trage sevele din marxism și că unul dintre scopuri a fost înlăturarea lui Donald Trump de la Casa Albă. Deci, putem avea niște rezerve?

Dar să vedem de ce nu a îngenuncheat Nicolae Stanciu la meciul cu Anglia. „Am făcut acelaşi lucru şi cu Slavia, când am jucat cu Arsenal, în sferturile Ligii Europa, mi se pare normal, şi am decis să fac gestul pentru colegul meu de la Slavia, pentru Kudela, care fără nicio probă, a fost suspendat zece etape, după meciul cu Rangers.

Doar aşa pentru că un coleg al lui Kamara a auzit cuvântul acela pe care nu îl pot spune. Am decis să nu mă pun în genunchi şi nu cred că asta este soluţia”, a declarat Stanciu la Pro X.

Are omul motivele sale? Le are. Are nevoie de justificare pentru principiile sale? Nu. Trebuie răstignit pentru că nu a mers cu turma? Unii l-ar vedea deja pe cruce. Ăia care nu s-au prins că valorile unui om nu se schimbă după cum bate vântul mișcărilor.

Să vedem ce a spus selecționerul Mirel Rădoi pe subiect: „A ost primit un mail de către team manager-ul nostru, în care am fost întrebaţi dacă facem acest gest sau nu. Majoritatea jucătorilor au spus că da, cei doi au părerea lor, nu trebuie să obligăm pe cineva, cum şi englezii ne-au spus că e opţional. Asta e punctul lor de vedere, nu înseamnă că au alte aspecte de comentat sau ar fi împotriva a ceea ce s-a întâmplat în această seară.”

Caz închis.

Evident, cei de la AUR n-au ratat ocazia să-și mai hrănească electoratul cu o porție de extremism, că tot erau într-un con de umbră în ultima vreme.

„O națională în genunchi, la propriu și la figurat: obișnuiți să îngenuncheze în fața adversarilor, jucătorii echipei naționale de fotbal au mers astăzi și mai departe, luând decizia de a îngenunchea la propriu, luând astfel parte la campania corect politică a stângii globaliste #blacklivesmatter. Doar doi tricolori cu coloană vertebrală au refuzat participarea la această farsă: Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu. Respect lor!”

Dragii de ei, trebuie să se roage să le mai pice din cer câte o pomană, ca să rămână cât de cât relevanți pentru publicul lor.

Adauga comentariu