În capitala „provinciei europene Vrancea” aproape 300 de copii din Focșani se hrănesc de la cantina de ajutor social!

Cantina de Ajutor Social din Focșani și-a pierdut calitatea de persoană juridică în anul 2017, intrând astfel în subordinea Direcției de Asistență Socială, instituție care la rândul ei se subordonează administrației locale din Focșani. Cantina de ajutor social, așa cum ne sugerează însăși denumirea sa, are grijă ca persoanele care nu-și pot procura coșul zilnic cu alimente, din cauza veniturilor mici, să aibă pe masă un blid cu mâncare caldă.


În acest moment, cantina de ajutor social gătește pentru 300 de persoane din care 270 sunt minori iar restul de 30 fiind reprezentat de adulți, pensionari, persoane cu handicap sau probleme de sănătate. Numărul celor care beneficiază de serviciile instituției este în scădere. În 2017 instituția asigura masa pentru 400 de persoane iar în 1995 erau înscriși la masă nu mai puțin de 2.500 de oameni.


Cantina de ajutor gătește zilnic, cu excepția zilelor de sâmbătă și duminică sau în perioada sărbătorilor legale, atunci când guvernul are grijă să decreteze „liber” pentru toată suflarea care își câștigă traiul la stat. În general, meniul de fiecare zi este format din hrană caldă pentru prânz ( felul unu și felul doi) și hrană rece destinată mesei de seară (salam, conserve de carne, cremwurști, ouă etc), totul încadrându-se în musai în suma celor 12 lei prevăzuți de lege.


Așa cum am amintit, în zilele libere cantina nu gătește. În schimb, asistații primesc bonuri de masă în valoare de 12 lei fiecare, tichete care pot fi folosite de beneficiari pentru a-și asigura hrana necesară. Așadar, municipalitatea se asigură că toți cei care se află în baza de date a instituției nu vor rămâne nemâncați.


Mai trebuie adăugat faptul că pe perioada verii, în lunile cu temperaturi foarte ridicate, cantina de ajutor social asigură asistaților hrană rece. Această decizie a fost luată pentru siguranța beneficiarilor. Legea prevede ca hrana să ajungă pe masă în cel mult 30 de minute de când a fost distribuită, ori întrucât nu există certitudinea că oamenii ajung acasă în timpul optim, instituția a luat această măsură de a le distribui pui gril sau carne de porc congelate, fasole, brânzeturi, preparate din carne, zahăr, ulei etc.


Bugetul alocat cantinei pe anul 2018 a fost de 2.200.000 de lei, din care 1.200.000 de lei s-au dus pe alimente și 550.000 de lei pe tichete de masă.Cantina de ajutor social a trecut printr-o probă de foc chiar pe 1 decembrie 2018, de Ziua Națională a României. Atunci, bucătarii instituției au fiert 200 de kilograme de fasole și au prăjit cam 400 de kilograme de cârnați, canitatea pantagruelică fiind dată gata de focșănenii hămesiți în doar două ore!

Adauga comentariu