Când nu se preocupă de soarta ENET, directorul Manole Merchea se gândește la soluții pentru orice, chiar și pentru lipsa forței de muncă din Focșani: „Municipalitatea ar trebui să construiască locuințe”

Directorul societății de termoficare din municipiu a acordat un interviu în exclusivitate și aproape în direct la început de an, în care a acoperit o paletă întreagă de subiecte din toate domeniile. În interviul publicat de postul Atlas TV, Manole Merchea vorbește nu doar despre societatea ENET, ci și despre vremea lui „Nea Nicu”, economie și locuri de muncă. Mai mult decât atât, directorul Merchea „sfătuiește” primăria să se pună pe treabă pentru a atrage forța de muncă în oraș.

Datorită declinului industriei din Focșani, lumea a plecat unde a văzut cu ochii. În Spania, în Italia, pe unde au ajuns și ei, săracii. Forță de muncă s-ar mai găsi, dar este la distanță mare de oraș. În primul rând trebuie să plătească chirie. Înainte, pe timpul lui „Nea Nicu” erau acele cămine de nefamiliști. Era o plată modică, până se înjgheba un pic. După care îi dădea sindicatul locuință, îi dădea butelie și își făcea treaba. Acum, dacă ia 15, 16 milioane în mână, el dă 10 pe chirie. Și atunci mai bine stă acasă, în vârful muntelui, bea o bere și se uită pe pereți. O soluție ar fi: municipalitatea ar trebui să construiască locuințe - așa cum face cu ANL-urile. Așa se poate ieși în întâmpinarea celor care vor să investească în Focșani. În primul rând, să asiguri forță de muncă. Iar forța de muncă nu ai cum să o asiguri din resursa locală”, e de părere Manole Merchea.

Și dacă tot s-a discutat despre ceea ce ar putea face primăria, în centrul discuție a fost și fosta proprietate a Mopaf, teren unde s-ar putea face depozitul de frig. „Noi nu avem terenul unde să construim acest depozit de frig. Terenul de la Mopaf este în litigiu și primăria nu a putut să îl cumpere. E o treabă foarte încurcată, s-au dat în judecată, pentru că este o miză: cine ia banii în momentul în care se vând bunurile. Sunt 22 de hectare, și undeva pe la 50 de euro, faceți socoteală. Terenul este cu probleme, pentru că sunt multe ruine. Mie personal, dacă mi l-ar da degeaba, m-aș gândi de două ori dacă să îl iau sau nu. Singura care poate să facă asta este primăria, care poate face igienizare pe fonduri europene”, a mai spus directorul ENET în interviu.

Și, dacă se întreabă cineva cum e treaba cu căldura în municipiu, răspunsul este tot în interviu. Directorul a vorbit despre cele 680 de ore de intervenții ale specialiștilor ENET și despre problemele apărute în prag de iarnă. „Noi atunci am forțat un pic instalațiile, în ideea ca ce e de pocnit să pocnească, să le facem atunci, să nu avem acum probleme pe ger. Noi zicem că ne-am achitat de sarcina de a asigura temperaturi convenabile în case.

La noi se plâng (consumatorii) că e prea cald în casă și trebuie să stea cu geamurile deschise. Problema este că nu ar trebui să stea cu geamurile deschise, pentru că orice calorifer are robinet. Dacă mai pune robineți termostatați, atunci chiar este rezolvată problema. O să asigurăm încălzirea fără probleme, până când o să dea Doamne Doamne căldură din partea lui. Într-un an, cred că 2017, am asigurat încălzirea până la 1 mai. Pentru că așa a fost timpul. Deci noi o să dăm nu după o socoteală pe care ne-o facem dinainte, ci în funcție de cum va fi afară. Orice societate comercială își dorește să aibă piață și mușterii”, a mai declarat Merchea.

Cât despre prețurile plătite pe factură, există o explicație: „nu fură ENET-ul, avem aparate de măsură. Aparatele de măsură nu mint. Prețurile nu le facem noi, prețurile sunt reglementate de ANRE, iar nu avem cum să zicem că facem noi niște prețuri nesimțite”. În plus, prețul este influențat de mulți factori: costul gazelor, cheltuielile cu forța de muncă, dar și de cursul euro. Iar directorul Merchea a spus clar și răspicat de ce moneda a luat-o la vale: „performanțele economiei naționale. Astea sunt care duc la diferența de cost. Iar gazul metan este în bună măsură de import. Import Rusia... și atunci plățile se fac în valută, valuta are și ea un anumit curs”.

Adauga comentariu