Campanie intensă a celor de la USR pentru „Fără penali în funcții publice”. Deputații Claudiu Năsui și Cosette Chichirău au venit la Focșani să „ia pulsul”!

USR a demarat în forță campania „Fără penali în funcții publice”. Astăzi, deputații Claudiu Năsui și Cosette Chichirău au venit în Focșani pentru a susține inițiativa USR dar și pentru a sta de vorbă cu oamenii - un fel de audiențe pe stradă. Parlamentarii strâng ei înșiși semnături, lămurind focșănenii despre obiectivele campaniei. Acțiunea se desfășoară concomitent în Panciu și Adjud, în Mărășești - după amiază. În Focșani, alături de membrii USR, sunt prezenți tineri voluntari din București, pentru a da o mână de ajutor.

Alin este unul dintre aceștia. A venit în Focșani special pentru acest lucru, în speranța de a convinge oamenii, cu ajutorul optimismului său debordant, de importanța campaniei. „Trebuie să strângem 20.000 de semnături în 21 de județe și Vrancea este unul dintre județele selecționate pentru a trece bariera. E dificil, dar de aceea am venit, să ajutăm. Oamenii mi s-au părut deschiși. Eu spun că rata pozitivă de răspuns este de peste 70%. În București este mai rău, refuză mai mulți”, ne spune Alin.

Deși de dimineață vremea se anunța nefavorabilă unei astfel de acțiuni, picături mărunte de ploaie udând, deja, asfaltul, voluntarii nu s-au lăsat bătuți și au abordat orice persoană care, înfruntând ploaia, traversa Piața Unirii spre magazinele din zonă, după cumpărăturile de dimineață. Unii au evitat tinerii cu eleganță, alții au bodogănit că sunt în criză de timp, dar au fost destui care s-au arătat mai mult decât interesați să semneze listele. „Ne-am săturat de nemernicii ăștia, ne-am săturat de ei până peste cap. Să plece, să se ducă, să ne lase în pace. În Vrancea nu se face nimic. Copiii ne-au plecat afară...acum și-au vândut casa și pleacă definitiv din Focșani. Nu mai au încredere!”, spune doamna Tinca, o femeie trecută de 50 de ani.

Un cuplu mai în vârstă, pășind atent, sub umbrelă, printre băltoacele înfrățite din Piața Unirii se apropie de voluntari. Pun întrebări, ascultă atent explicațiile tinerilor și apoi își exprimă dorința de a semna pe liste. „Aștept de la această campanie o schimbare în bine, dacă se poate realiza. Dar cu greu se mai poate schimba ceva în bine. Se poate face dar...printr-o unitate mai mare a poporului. Avem destui penali în funcții publice, nu-i vedeți? Le-aș spune eu ceva: să lase locul celor care sunt curați!”, ridică glasul nenea Vasile. Își ia, apoi, soția de braț și se îndepărtează grăbit printre picăturile de ploaie.

Ceva mai încolo, deputații USR stau de vorbă cu oamenii. Fiecare trecător se oprește măcar o clipă să ceară lămuriri. Mulți nici nu mai așteaptă explicațiile. Cer pixul și completează lista. Claudiu Năsui stă de vorbă cu un cetățean care i-a înmânat o hârtie, scrisă mărunt, de mână. „Este una dintre cele mai importante campanii de sănătate în viața politică, în sensul că este prima campanie care vizează, efectiv, curățirea clasei politice, înlăturarea accesului oamenilor cu condamnări penale pentru fapte cu intenție, de la funcții publice. Susținerea lui Liviu Dragnea este specifică unei clici mafiote, pentru că toată lumea s-a încolonat în spatele liderului, nimeni nu a vrut să facă un pas strategic mai în spate, adică măcar să spună că pentru binele partidului să lăsăm pe cineva curat. Toată lumea vede în el o persoană credibilă pentru a duce o luptă împotriva justiției, în urma căreia au de câștigat și ei”, ne-a declarat deputatul USR, Claudiu Năsui.

Campania „Fără penali în funcții publice” se desfășoară până la sfârșitul lunii septembrie, timp în care inițiatorii speră să strângă cele 500.000 de semnături necesare pentru modificarea Constituției. În caz de reușită, listele de semnături împreună cu proiectul și expunerea de motive se înregistrează în Parlament, care va înainta propunerea către CCR pentru controlul de constituționalitate. Ulterior va începe procedura parlamentară, cu dezbateri în comisii, urmată de voturile din Camera Deputaților și Senat. Ultimul pas este organizarea unui referendum decizional, la care românii trebuie să se pronunțe pentru sau împotriva revizuirii Constituției.

Adauga comentariu