Căminul de bătrâni din Mărășești se află într-o stare jalnică. Situația se cunoaște de mult însă autoritățile locale și, mai nou, județene continuă să stea cu mîinile în sân. Deocamdată, renovarea camerelor a trecut în grija unor voluntari din București

35 de bătrâni, cu vârste cuprinse între 56 și 88 de ani, locuiesc în condiții mizere în Căminul pentru Persoane Vârstnice din orașul Mărășești. Instituția se află acum sub pulpana Consiliului Județean Vrancea, fiind preluată în martie 2018. Clădirea se află într-o stare avansată de degradare, autoritățile statului dând-o uitării din 2015, atunci când Ministerul Muncii a încetat să-i mai subvenționeze cheltuielile.


Până în anul 2011, clădirea în care își duc acum traiul zeci de bătrâni a fost spital orășenesc. Odată cu deciziile luate la acea vreme de Guvernul Boc, instituția spitalicească a fost desființată, aceasta transformându-se în Căminul pentru Persoane Vârstnice „O nouă șansă”. Imediat a intrat într-un program național – „Dezvoltarea rețelei naționale de cămine pentru persoane vârstnice” – finanțat de Ministerul Muncii. Programul a fost prelungit de câteva ori dar în anul 2015 a luat sfârșit. Cum nu se putea autofinanța, căminul ar fi trebuit să treacă în subordinea administrației locale din Mărășești, însă aceasta nu avea bani nici pentru nevoile sale.


Au urmat trei ani în care conducerea căminului de bătrâni a făcut adevărate acte de prestidigitație pentru a asigura, cât de cât, funcționarea instituției și asigurarea unor condiții decente pentru persoanele vârstnice care locuiau acolo. Conducerea unității a recurs la o stratagemă, parcă prevăzând greutățile ulterioare. În perioada în care instituția a fost finanțată de Ministerul Muncii (2011- 2015) directorul căminului, Daniel Drăgan, a pus deoparte contribuțiile beneficiarilor, asigurându-și astfel un fel de fond de rezervă care, la finalul programului național, ajunsese la suma de 3 miliarde de lei vechi.


Cu acești bani, instituția a reușit să mai supraviețuiască o vreme, plătind salariile angajaților și energia electrică iar firma de catering care asigura mâncarea beneficiarilor a mai păsuit căminul de bătrâni până la sfârșitul anului 2017.


La sârșitul anului 2017, datoriile căminului ajunseseră la peste 5 miliarde de lei vechi, însă creanțele au fost plătite de Consiliul Județean Vrancea atunci când căminul de bătrâni a trecut în subordinea Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). În momentul de față, cele mai multe camere, inclusiv bucătăria și băile, se află într- stare deplorabilă. Unele paturi sunt rupte, în anumite încăperi podeaua este foarte deteriorată, pereții sunt degradați, caloriferele înfundate.


Și pentru că autoritățile au lăsat baltă instituția, au intervenit oamenii de bine. La începul acestui an, Nicuța Enache, din București, sprijinită de membrii proiectului RePatriot al Fundației Romanian Business Leaders, a făcut o vizită la căminul de bătrâni din Mărășești după ce a aflat din presă de situația grea a celor de acolo. Atunci s-au împărțit ceva ajutoare – alimente, însă Nicuța Enache a promis că va reveni, și nu oricum, ci pentru a renova încăperile. A deschis un cont (în RON la UniCredit Bank : RO75BACX0000000974990005) și cu banii strânși de la oameni s-a apucat de treabă: „vrem să renovăm tot, sunt 16 camere, am măsurat și paturile...numai linoleumul a costat o mie de euro, pentru patru camere. Până acum, din donații am strâns 9.000 de lei și ne mai trebuie 20.000 de lei, doar pentru linoleum acela special. Dar trebuie să schimbăm și ușile, caloriferele trebuie date jos, curățate, aerisite...sunt multe de făcut și ne bazăm doar pe cei cu inimă mare care vor să doneze”, ne-a declarat Nicuța Enache.


Se pare că până în momentul de față, singura inițiativă a fost depunerea unui memoriu la DGASPC Vrancea în care se solicită bani pentru renovarea și dotarea întregii clădiri. Deocamdată, la fața locului au sosit doar niște evaluatori însă din martie, atunci când CJ și-a întins aripa peste instituție, nimeni nu a făcut nimic, cu excepția volunarilor din București. Înțelegem că administrația județeană a avut alte priorități decât să-și aplece ochii spre 35 de bătrâni care trăiesc în condiții grele.

 

Foto: Nicuța Enache

Adauga comentariu