Camera Deputaților a decis: adio, radare ascunse! Ce spune șeful Poliției Rutiere Vrancea

Conducătorii auto pot răsufla liniștiți. În calitate sa de for decizional, Camera Deputaților a votat Legea privind circulația pe drumurile publice, act normativ care fusese în reexaminare în urma unei Decizii a Curții Costituționale. Cu toate că legea a trecut de Camera Deputaților, pentru a ingtra în vigoare mai trebuie promulgată de președintele Iohannis.


În ansamblu, actul normativ prevede mai multe lucruri interesante: constatarea contravenției trebuie să se facă numai în baza unor mijloace tehnice certificate iar radarul trebuie să fie musai inscripționat. Neîndeplinirea acestor cerințe duce automat la anularea procesului verbal întocmit de polițiști.


Într-un comunicat de presă emis astăzi, deputații liberali Florin Roman și Ioan Bălan arată că „O altă prevedere a legii este că radarele trebuie să fie poziţionate în locuri vizibile, ceea ce înseamnă că dispare pânda. Se pune accent pe prevenţie, iar poliţistul rutier nu mai poate fi obligat de şeful ierarhic să îndeplinească un “plan” de amenzi.


În cazul utilizării dispozitivelor radar staţionare, ori a utilizării aparatelor radar tip pistol, devine obligatorie presemnalizarea lor prin panouri de atenţionare. Acestea vor fi montate pe sensul de mers, înainte cu minim 500 de metri în localitate şi cu minim 2000 de metri în afara localităţii, dar nu mai mult de 1000 metri în interiorul localităţii şi 4000 de metri în afara localităţii. Panourile de atenţionare vor fi montate de administratorul drumului, la solicitarea poliţiei rutiere”.  


Șeful Poliției Rutiere Vrancea, comisarul - șef Cătălin Stegărescu, este de părere că noile prevederi nu vor împiedica buna desfășurare a misiunilor executate de polițiști. În Vrancea mai există un singur radar neinscripționat și acela folosit foarte rar, în situații speciale. În opinia șefului de la Rutieră, scopul polițiștilor este să prevină accidentele, nu să amendeze cu orice preț șoferii.


„Din punctul nostru de vedere, prevederile nu afectează modul în care ne facem treaba. Noi oricum acționăm cu TruCAM - ul, în locuri vizibile și folosim foarte puțin autoturisme neinscripționate. Avem o singură mașină radar neinscripționată, vehicul pe care-l folosim foarte rar și în anumite împrejurări.


Să știți că putem să fim la fel de eficienți și cu auto inscripționate. Vreau să vă mai spun că la capitolul respectarea regimului de viteză, Vrancea stă bine. S-au redus accidentele pe fondul vitezei excesive, iar faptul că ei se anunță în trafic nu este o problemă pentru noi, e dreptul lor. Scopul nostru este să prevenim, nu să sancționăm”, ne-a spus comisarul - șef Cătălin Stegărescu.

 

Adauga comentariu