Câinii vagabonzi fac legea în orașul Panciu, în timp ce primarul împarte punguțe cu daruri! Mușcat de un maidanez, un bărbat a fost trimis la „plimbare” de poliție. Reacția managerului spitalului: „Pot veni mușcați de acasă, de vreo pisică”

Haitele de câini comunitari au devenit un pericol iminent în orașul Panciu. Pentru că autoritățile locale nu au luat nicio o măsură clară în acest sens, „vagabonzii” s-au înmulțit peste măsură și fac victime în rândul cetățenilor orașului.


Aseară, în jurul orei 20.00, un bărbat a coborât din bloc pentru a se duce la un magazin aflat în apropiere. Atunci când a ajuns aproape de destinație, un cîine a ieșit de sub o bancă și l-a mușcat feroce de picior, după care s-a făcut nevăzut. Plin de sânge, un pic speriat, cetățeanul s-a îndreptat rapid către spital pentru a putea primi primele îngrijiri medicale.


„Am ieșit să duc gunoiul la container, vis-a-vis de liceu, după care am plecat spre centru să iau niște baterii. În fața frizeriei, mai precis între cinema și frizerie, de sub o bancă a ieșit un câine care m-a mușcat și a fugit. Imediat m-am dus la spital să fiu pansat și să fac injecția antirabică. Eram plin de sânge pe picior”, ne-a povestit Marian Enăceanu.


El mai povestește că după ce a primit îngrijire medicală, în timp ce părăsea camera de gardă, un alt cetățean venea să primescă primul ajutor pentru că fusese mușcat de un câine vagabond, probabil același. Marian Enăceanu ne-a mai spus că în oraș haitele de câini comunitari se plimbă ca la ele acasă și că bântuie prin cartiere reprezentând un real pericol. În urmă cu câțiva ani, soția sa a scăpat ca prin urechile acului după ce a fost atacată de zece câini.


„Domnule, în Panciu, printre blocuri, n-ai pe unde să ieși din cauza câinilor. Acum câțiva ani, pe soția mea au atacat-o vreo zece câini vagabonzi, s-o mănânce și mai multe nu. Nu se ia nicio măsură iar în oraș umblă haite întregi de câini comunitari. Cum sunt lupii în haită, așa umblă și câinii în Panciu, în haită!”, ne-a spus revoltat cetățeanul.


Totuși, poliția din Panciu a fost alături de victima câinilor vagabonzi și a tratat-o cu multă „compasiune”. Marian Enăceanu a vrut să facă plângere, însă răspunsul pecare l-a primit a fost de-a dreptul uluitor:

„M-am dus la poliție să fac plângere dar n-am reușit. Mi-au spus să scot certificat medico-legal ca să-i dau în judecată și să-mi dobândesc dreptul de a circula pe stradă în siguranță. În ce țară trăim?”, se întreabă revoltat Marian Enăceanu.


Managerul Spitalui Orășenesc Panciu, Silviu Tacu, ne-a confirmat că două persoane au primit aseară (4 noiembrie) îngrijiri medicale după ce au fost mușcate de câinii. În ceea ce privește frecvența unor asemenea cazuri, managerul a spus că sunt răzlețe și că, încalitate de locuitor al orașului nu a observat niciun câine vagabond bântuind pe străzi deoarece se deplasează cu mașina.


Mai mult, în opinia managerului Silviu Tacu, spitalul acoperă un areal destul de mare, iar cetățenii pot veni la spital mușcați de tot soiul de animale, chiar și de pisici.


„Pot să vă spun că în Panciu nu am avut mulți de cetățeni mușcați de câini, doar cazuri răzlețe. Nu ai cum să faci o diferențiere pentru că persoanele care se prezintă în camera de gardă sunt de pe toată Valea Șușiței și pot veni mușcați de acasă, de vreo pisică. Eu, ca cetățean, nu am observat să existe haite de câini în Panciu. Merg mai mult cu mașina”, ne-a declarat managerul spitalului, Silviu Tacu.


Cu privire la acest fenomen îngrijorător, consilierul județean Ovidiu Burdușa, născut și crescut în Panciu, a atras atenția administrației locale de nenumărate ori, însă fără efect. Se pare că edilul Iulian Nica are pe cap alte lucruri decât siguranța cetățenilor pe care spune că îi reprezintă.


„În aceasta vară, am tras mai multe semnale de alarmă în legătură cu acest subiect: câinii fără stăpân, prezenți în număr foarte mare chiar în centrul orașului Panciu. Din păcate, administrația orașului a fost surdă. Iată că aseară un cetățean a avut de suferit datorită lipsei de reacție a administrației locale la problemele comunității”, ne-a spus consilierul județean Ovidiu Burdușa.

Sperăm că edilul localității să se sesizeze și să nu maitrateze cu ușurință niște probleme atât de grave care, oricând, se pot transforma într-o tragedie. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă în locul unei persoane mature, câinele ar fi atacat un copil de 7-8 ani? Iată un subiect profund de meditație pentru primarul Iulian Nica!

 

Adauga comentariu