Sursa... vieții

În România, știm că toată lumea se pricepe la absolut orice. Ești mămică? Pac, în grupurile de mămici poți afla pe repede înainte tot ce poți ști despre tratamente verificate și absolut sigure pentru bebelul tău - se poate extrapola și pentru orice suferind, e suficient să intri să întrebi ceva și afli instant remedii, chestii/ trestii. S-a dat o soluție în instanță, a fost trimis cineva în judecată? Pac, instant sunt minim dou’j de mii de oameni care papă justiție pe pită, așa bine cunosc ei sistemul încât pot da sentințe/ soluții rapid, fără efort. Musai cele mai corecte și mai avizate, chit că majoritatea habar nu are cum arată o sală de judecată sau nu știe cam cum se efectuează urmărirea penală/ cum se întocmește un rechizitoriu.

Firește, lista e lungă. Bottom line, toată lumea se pricepe la absolut orice. Inclusiv - și chiar nu am nicio problemă, pentru că e o țară liberă - inclusiv la jurnalism. Măi nene, toți știu ce înseamnă meseria de jurnalist. Toți, dar absolut toți știu cum face cercetarea un jurnalist, cum se face teren, cum se adună informații. Păi nu ne pricepem noi? Aș, cum nu? De regulă nici nu mă obosesc să explic, aici e simplu. Știi ori nu știi. Nimeni nu te poate învăța asta, cu toate școlile de scot pe bandă rulantă jurnaliști care se visează Andreea Esca (cine se pricepe știe ce vreau să zic).

Cât despre cei care știu ei cum se face jurnalismul prin prisma faptului că citesc libertăți și can-canuri, greu să le clintești ideile avizate. Știu ei și punct. Poți încerca să le explici prin desene sau formule matematice, tot aia e.

Și, cu această introducere, să intrăm în miezul problemei. Sunt Nicoleta Cristea (știu, scrie la semnătura acestui editorial, dar unii nici măcar asta nu știu să citească). Scriu pentru diverse ziare/ platforme on-line de prin anii 2000. Greșesc vreodată? Fie primit, de suficiente ori. Când mi se atrage atenția încerc să îndrept, nu sufăr de autosuficiență. Numai că uneori bag seamă că unii consideră că locul meu nu ar fi aici.

Nebunia vieții cu declarația domnului Cel-Mare. Ionel Cel-Mare. Fost șef adjunct peste Administrația Națională a Penitenciarelor, actualmente fericit pensionar și politician. Ei bine, scrie colegul meu - Lucian Bălărie - un articol legat de declarația dumnealui de avere. Practic domnul general ia bani de la stat. Aceasta era ideea, că încasează lunar, anual și ce mai vreți domniile voastre, o pensie. Pensie pe care o ține secretă, din motive pe care doar dumnealui le știe. Problema însă nu a fost aceasta pentru cititorii noștri, ci faptul că, în textul semnat de COLEGUL MEU apare cum că Cel-Mare Ionel este pensionar al MAI.

Șoc și groază, toți știu că Administrația Națională a Penitenciarelor nu e în subordinea MAI, ci în subordinea MJ. Și nu mai bine comentăm în acest sens? Ce mai contează că domnul Cel-Mare încasează o pensie pe care o consideră secret de stat, când nenorociții ăștia de jurnaliști au greșit ministerul??? De ce nu au verificat din TREI SURSE??? Niște nenorociți jurnaliștii ăștia, vă spun eu!

Acum, pe înțelesul tuturor.

Sursa articolului este declarația de avere semnată de însuși domnul general, parafată și tot ce mai doriți dumneavoastră. În lumea mea, aceasta este o sursă asumată. Adică uite, nu pot merge la bancă să întreb ce venituri îi intră în cont domnului general, nu e legal, nici moral, nici... Ah, și nici nu pot întreba de unde îi vin acele venituri. Pentru că din nou, nu e...

Dar problema în capul cititorului avizat era că pensia dumnealui nu vine de la MAI, ci de la MJ. Cum s-ar zice, nu vin banii de la ministerul condus de secretara școlii din Videle - Carmen Dan, ci de la ministerul condus vremelnic de fostul procuror, fost judecător constituțional și actualmente (încă) profesor universitar Tudorel Toader. (Ah, ca să înăbuș discuțiile în fașă, pentru cei care CITESC acest editorial, țin să menționez că pensia domnului Cel-Mare este din 2018, adică an în care TT încă era șef la Justiție).

Dar măcar am înțeles de unde vine problema. Logic, doh. Ca să explic așa, pe final. De exemplu, să presupunem că am auzi noi la bursa zvonurilor că nuștiuce primar trăiește o poveste de dragoste interzisă cu o subordonată. Firește că în acest caz trebuie verificat din trei surse (minim, părerea mea), eventual ceva pozici și alte chestii banale. Dar așa, când domnul general consideră că ia pensie de la MAI, nu de la MJ, iar textul referitor la declarația sa de avere scotea în evidență faptul că își anonimizează ARBITRAR veniturile și nicidecum alte aspecte... ce să mai discutăm?

Despre vreme, eventual.

Adauga comentariu