An bun pentru vicele Mersoiu și șeful Poliției Locale: cei doi își construiesc locuințe „buză-n buză” pe fostul teren al Pomicola

Macarale vor râde în soare cât de curând pe o parte din terenurile care cândva au aparținut defunctei Stațiuni de Dezvoltare Pomicolă (SDP) Focșani, unde doi dintre greii administrației locale din municipiu își vor ridica locuințe. Ionuț Mersoiu, viceprimarul social democrat al municipiului, dar și Dorian Alecsandrescu, șef al Poliției Locale, au în buzunar de la finele anului trecut certificate de urbanism în vederea construirii de case, fiecare după buget. Anii care au trecut de când cei doi au intrat în posesia terenurilor s-au dovedit fructuoși, iar din acest an aceștia își permit să și construiască ceva.

Certificatul de urbanism pe numele lui Ionuț Mersoiu a fost eliberat pe 28 decembrie, semn că în Primăria Focșani se lucrează intens până în ultima zi. Nu mai puțin de șapte certificate apar pe site-ul primăriei cu aceeași dată. Adresa imobilului care îi aparține lui Mersoiu nu e însă foarte clară, ci se servește doar că e vorba de ceva „intravilan”. Am aflat totuși - din pură întâmplare - că viceprimarul PSD Ionuț Mersoiu are o nimica toată de teren, 801 mp acolo unde cândva era Pompicola - vizavi de Cimitirul Evreiesc, pe drumul spre Petrești. Dacă punem în oglindă declarațiile completate de Mersoiu de când acesta este obligat să facă acest lucru, se poate observa că terenul respectiv i-a parvenit prin donație în 2011, cu un an înainte de a intra în primărie în calitate de consilier local.

Mersoiu a așteptat ceva ani până să facă investiții, dar acum și-a luat avânt! Certificatul specifică cum că este vorba despre „construire locuință parter, împrejmuire, anexe, piscină și racordare la energia electrică”.

Pe de altă parte, certificatul solicitat de Florin-Dorian Alecsandrescu i-a parvenit acestuia chiar de Sfântul Ștefan, pe 27 decembrie. Dacă nici la biroul de urbanism al Primăriei Focșani nu mai este eficiență, dat fiind că au fost actualizate 10 certificate în acea zi, nu mai știm unde ar putea fi. Domnului Alecsandrescu i-a fost eliberat certificatul de urbanism pentru o anume Tarla 30 Parcela 153, pentru „construire locuință parter, împrejmuire, anexe și racordare la energia electrică”. Fără piscină în ceea ce îl privește. Pe declarația de avere a șefului polițiștilor locali din Focșani apare într-adevăr un teren agricol în „zona nord” - a orașului, bănuim - în suprafață de 1.411 metri pătrați, pe care Florin (Dorian) Alecsandrescu și l-a cumpărat prin forțe proprii în 2013. Pe planșa găsită de noi apare însă o suprafață mai mică - 1.342 mp, în zona fostei Pomicola.

Povestea terenurilor care aparțineau cândva Pomicola este una cu cântec, dar cu final fericit pentru unii, după cum se poate observa. Cele aproape 400 de hectare pe care Pomicola le avea lângă Focșani erau însă de mult o ruină. Multe dintre livezi erau defrișate, iar pomii erau vânduți locuitorilor din Petrești și Vânători, ca lemne de foc. Pentru a putea fi executată silit în vederea stingerii datoriilor, SDP - fosta Stațiune de Cercetări Pomicole afiliată Academiei de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu Sisești" - este transformată în societate comercială, prin Hotărâre de Guvern. Se întâmpla pe vremea când premier era Adrian Năstase, iar ulterior omul de afaceri Vasile Roșca - prin societatea Uniplast-R a cumpărat majoritatea activelor cu 22,9 miliarde de lei. Licitația prin care au fost adjudecate bunurile a fost însă anulată, fiind contestată ulterior de Nicolae Țuțoi, în numele firmei sale - Certimpex. De aici, imobilele au fost împărțite și au ajuns la socrul fostului prefect PNL Dragoș Mircea, la Marcel Calin - fiul lui Ion Calin, fost vicepreședinte al PNL Vrancea, fost consilier județean, candidat la Senat în 2004 al Alianței în Vrancea, dar și la afaceristul Ion Martiş. 

Adauga comentariu