Bugetul nu poate susține o alocație pentru copii mai mare de 84 de lei! Cum au votat senatorii de Vrancea proiectul de modificare a legii privind alocaţia de stat pentru copii

Luni, senatorii au votat și au decis că alocația pentru copii este mai mult decât suficientă în forma actuală. Altă concluzie nu ar putea fi, în condițiile în care proiectele de modificare a legii privind alocaţia de stat pentru copii au picat. Motivarea a fost aceea că impactul financiar al majorării alocației pentru copii la 200 lei „nu poate fi susținut în contextul economic actual”, aceasta însemnând o pondere de 0,31% din PIB, adică 2,9 miliarde de lei. Senatorii de Vrancea sunt unu la unu și așa a fost și votul: inițiativa parlamentarilor PNL a fost votată cu Da de senatorul liberal Cătălin Toma și aparent cu Nu de către social democratul Cristian Dumitrescu. Azi au început și acuzațiile:

Propunerile pentru completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii au ajuns la Senat în septembrie, iar după un aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, lucrurile nu au mai mers bine. Punctul de vedere al Guvernului a fost unul negativ, critica vizând forma propusă. „Impactul suplimentar față de cheltuielile aprobate de la bugetul de stat cu această destinație pe anul 2018, ar fi de circa 105,5 milioane de lei în anul 2019, respectiv de circa 215 milioane de lei în anul 2020, de circa 323 milioane de lei în 2021 și de circa 429 milioane de lei în anul 2022”. Totodată, s-a criticat că nu a fost prezentat „impactul determinat de aplicarea acestor măsuri asupra veniturilor și cheltuielilor bugetare, cât și măsurile propuse în vederea compensării majorării cheltuielilor bugetare, astfel încât să nu fie afectat deficitul bugetar”.

Ulterior, toate comisiile au trimis aviz negativ. Alocația este neschimbată din 2015, când a suferit o „majoră” transformare și a ajuns la 84 de lei. Inițiatorii proiectului de lege făceau referire la mult trâmbițata creștere economică, în lumina căreia o modificare a alocației de stat pentru copii ar fi trebuit să reprezinte un mizilic. „România înregistrează anual o creștere economică de care, în mod firesc, trebuie să beneficieze toate categoriile sociale, inclusiv copiii și tinerii... O primă măsură necesară este ajustarea valorii alocației cu indicele anual de inflație pentru a menține suma la aceeași valoare de piață”, se arăta în expunerea de motive.

 

Adauga comentariu