Buget participativ marca Răcoasa. Cu un excedent de 800.000 de lei, primarul invită localnicii să spună ce investiții ar vrea, însă atrage atenția că unele lucrări sunt în așteptare și că este incertă finanțarea „odată cu instalarea actualului guvern”

La Primăria Răcoasa se „coace” bugetul pentru acest an, iar primarul a venit cu o idee: ce-ar fi ca locuitorii să zică ce ar avea nevoie, iar investițiile propuse de aceștia să fie puse în practică? Acesta este principiul bugetului participativ, unde tot poporul poate veni cu propuneri argumentate, oamenii simpli fac proiecte și, eventual, autoritățile le și implementează. Ce are nevoie Răcoasa și, mai ales, de unde să ia banii? De multe au nevoie cei din comună, din comentariile localnicilor: drumuri, poduri, apă potabilă și canalizare. Cam ca peste tot, însă primarul spune că are aproape 167.000 euro excedent, bani pe care e decis să îi investească... anul acesta.

Primarul Comunei Răcoasa roagă cetățenii comunei, în întregimea lor, pe cât posibil prin această cale de comunicare, să vină cu propuneri de investiții necesare la nivelul UAT RĂCOASA. Suntem în faza de “creionare” a bugetului local și dorim ca resursele de care dispunem să fie direcționate cât mai eficient posibil ținând cont și de constrângerile legislative și de nevoile stringente ale comunității. Așteptăm sugestii realiste și eventual soluții de finanțare.

Cu stimă și respect, încă primar (deci ordonator de credite) Păun Vladimir Sebastian.

PS: Menționez că nu avem datorii, ba mai mult, dispunem de un excedent de cca 800.000 RONi care vor merge doar în secțiunea “Dezvoltare” în anul 2020”, se arată pe pagina de Facebook a primăriei.

Oamenii nu au fost timizi, iar unii dintre cei la care a ajuns postarea au venit cu idei: „- un dig în spatele casei unde din anii 1974 a fost o alunecare de teren și nimeni nu a luat nici o măsură, aici chiar a devenit o groapă de GUNOI; - asfaltarea ulițelor pe Alba și rezolvare apei potabile; - podul Răcoasa-Mărăști este o rușine cum s-a reparat, o sumă imensă. S-a făcut pe repede înainte; - ulița neasfaltata ce a rămas între Negoescu Mitan Dristaru!!!; - canalul din Verdea arata deplorabil! Și nu trebuie "cârpit" cu piatră și saci de nisip... trebuie restaurat astfel încât la o viitoare inundație, Doamne ferește, să avem pe ce ne baza!; - o bună investiție ar putea fi betonarea șanțurilor (s-ar mai reduce creșterea buruienilor), refacerea podețelor din fața porților...”, sunt câteva doleanțe ale localnicilor.

Primarul nu i-a lăsat însă pe oameni în dezinformare. Le-a scris că a „angajat un studiu topo pentru ceea ce înseamnă “Rest de asfaltat, Șanțuri betonate și rigole carosabile”, însă nu din cauza buruienilor, ci fiindcă “apa este cancerul drumului”. Mulțumesc de sugestie oricum”, sau că „investiția pentru canalizare este în derulare. Avem SF-ul (Studiul de Fezabilitate), urmează în perioada imediat următoare sa depunem documentațiile pentru avize. Problema este ca implementarea acestui proiect are neaparat nevoie de surse de finanțare externe iar la acest moment nu sunt disponibile aceste surse. SF-ul este plătit in 2019. ...un proiect prins la finanțare în 2019 de vechiul guvern prin FDI, cu Hotărâre de Guvern în acest sens, privind asfaltarea DC 54 și DC 55(Răcoasa-Verdea, prin Ranghioaia, respectiv Gogoiu -Mărăști), este incert în ceea ce privește finanțarea odată cu instalarea actualului guvern. Cam așa se petrec lucrurile, din păcate!”.

Ați înțeles, da?

Adauga comentariu