Bombă! Pe cine pregătește PNL pentru Primăria Focșani la alegerile locale din 2020!

Deși mai este ceva vreme până la desemnarea candidaților pentru Primăria Focșani, liderii PNL Vrancea au deja preferații lor. În anul 2016, liberalii l-au avut ca favorit în cursa electorală pentru Focșani pe omul de afaceri Ion Ștefan, care a pierdut titlul de „campion” la aproximativ o mie de voturi. Nu-i bai, fostul candidat a beneficiat de o a doua opțiune politică și a obținut un mandat de deputat.


 În sânul partidului se zvonește acum că Ion Ștefan va candida iarăși, cu sprijinul întreg al organizației condusă de senatorul Cătălin Toma. Pe de altă parte, foștii lideri liberali din Vrancea au cu totul alte opinii. Cert este că actualii șefi din sânul PNL îi vor susține deputatului „eventuala” candidatură la localele din 2020.


Președintele PNL Focșani, Nicu Tănase, vede în persoana lui Ion Ștefan chinesența calităților pe care ar trebui să le aibă viitorul primar al Focșaniului. „Orașul are nevoie de o persoană care știe ce are de făcut pentru cetățenii săi, independentă financiar și care a demonstrat până acum că poate să facă ceva pentru cetate. Dacă mă întrebați, la ora actuală eu îl văd pe deputatul Ion Ștefan ca având o sumă de calități de care cetățenii municipiului nostru au nevoie. Ar putea apărea alți candidați? Nu exclud această posibilitate. La noi în partid sunt discuții democratice”, ne-a declarat Nicu Tănase.


Șeful tineretului liberal din Vrancea, Ciprian Epure, consideră că e prematură nominalizarea vreunui candidat. Cu toate acestea, ne spune că cei care intenționează să intre în cursa pentru primărie pot anunța acest lucru oficial, în cadrul organizației, până pe 15 noiembrie. După această dată, viitorii candidați vor avea la dispoziție cinci luni pentru a prezenta un program politico-administrativ și a câștiga sufragiile membrilor PNL, respectiv permisiunea a intra în cursa electorală.


Cu toată rezerva, Ciprian Epure ne-a dezvăluit totuși ce calități ar trebui să aibă viitorul primar: „Eu mi-aș dori de la viitorul primar să fie o persoană deschisă către inovație. Ion Ștefan, fiind ultimul candidat, e clar că va fi prima opțiune rezultată din sondajul de opinie. Are o bază pe care alții nu o au, dar eu zic că mai sunt și alte variante în PNL care pot face o figură frumoasă la alegeri”.


Ana-Maria Dimitriu este președinele Organizației Femeilor Liberale din Vrancea și a fost tranșantă la întrebările noastre: „în momentul de față eu îl văd în continuare pe domnul Ion Ștefan. De ce? Pentru că care un capital de voturi pe care nu l-a avut nimeni niciodată. Pentru noua candidatură îl recomandă faptul că lumea are încredere în el, lupta sa împotriva PSD-ului dar și faptul că este un antreprenor de succes. Este un om care are o viziune pe termen mediu și lung. Asta e clar”.


Tudorel Trofin s-a retras din Partidul Național Liberal, deși o vreme a fost deosebit de implicat în politică. Fost președinte al organizației de tineret și  viceprimar al municipiului Focșani, Tudorel Trofin este convins că PNL Vrancea nu are deocamdată un candidat capabil să-l înfrângă pe Cristi Misăilă la alegerile locale din 2020. De ce? „Din câte știu, intenția deputatului Ion Ștefan este de a candida din nou la primărie. Făcând acest lucru, el va frâna toate celelalte candidaturi care, zic eu, în anumite circumstanțe ar fi chiar mai bune decât cea a domnului deputat”.

 Fostul viceprimar PNL are propriile opinii în legătură cu un posibil candidat de succes la Focșani: „Nu mă gândesc decât la un candidat tânăr, fresh și care să nu aibă un background foarte important în politică. În acest sens eu nu-i văd candidând decât pe Ciprian Epure și Dragoș Ciobotaru, primarul comunei Vizantea, singurii care ar putea să-și asume o candidatură de genul ăsta”, a conluzionat Tudorel Trofin.


Un alt „ronin” plecat din PNL Vrancea din cauza luptelor interne este Cristi Bălosu. El a ocupat, chiar dacă pentru scurtă vreme, funcția de președinte al organizației județene. Dezamăgit de politica dusă de conducerea partidului, crede că o eventuală candidatură a lui Ion Ștefan nu va avea sorți de izbândă. Ca și Tudorel Trofin, Cristi Bălosu vede un cu totul alt candidat pentru primărie.


„Nu știu care va fi următorul candidat al PNL pentru primăria Focșani dar eu îl văd pe Liviu Macovei. Sunt destule argumente, pornind de la onestitate și până la reușita în afaceri. În momentul de față PNL are nevoie de o altă conducere. În ceea ce privește o a doua candidatură a deputatului Ion Ștefan...va fi sortită eșecului. În 2016 a avut totul la dispoziție și nu a fost în stare să câștige primăria din cauza lui. A fost prima oară când un candidat a reușit să obțină voturi mai puține decât scorul partidului! Eu am curaj să dau un pronostic: Ion Ștefan nu va mai lua 4.000 de voturi în 2020”, este de părere Cristi Bălosu.


Dar ce spune potențialul viitor fost candidat la Primăria Focșani, deputatul Ion Ștefan? Ei bine, politicianul ne-a pomenit cu modestie de procedura de selecție a candidaților demarată în sânul partidului și a cărei rezultat îl vom afla pe 15 noiembrie. „Aș vrea să am întâi o discuție cu toți colegii de partid, în interiorul partidului, și apoi voi anunța decizia mea de a candida sau nu”, ne-a transmis Ion Ștefan.


Totuși, nu a uitat să adauge ceva sare și piper electoral, așa de control, pentru că n-are ce să strice. Deputatul se simte responsabil pentru electoratul liberal dar și pentru focșănenii care lucrează în străinătate și pe care vrea să-i aducă în țară. Păi, cum? Păi din funcția de primar, ce dracu!


„Eu mă simt responsabil pentru cei zece mii de focșăneni care au votat PNL și aș vrea să fac mai multe pentru ei și familiile lor. Dacă printr-un program amplu de investiții voi reuși să-i aduc acasa pe cei care lucrează în străinătate, măcar 15 – 20% dintre ei, atunci mi-am atins scopul în politică. Dacă nu, înseamnă că o să fiu trecător ca mulți alții”, a mai completat Ion Ștefan.


Din ceea ce am văzut, un lucru se desprinde tot mai clar: candidatura deputatului Ion Ștefan la alegerile din 2020 prinde contur serios. Cum este și firesc într-un partid democratic (nu-i așa?) sunt și opinii separate, însă până la urmă cele care contează aparțin liderilor de partid.

 

 

 

 

Adauga comentariu