Bilețelul cu bucluc din Vrancea care a contribuit la cazul și filmul Bachus

„Georgică
Îmi pare rău că nici pe mine nu vrei să mă asculți. Te-am ajutat și te ajut mai mult ca pe un frate. Îmi pare rău, dar îți spun eu acum pentru ultima dată, pentru a te realiza ai nevoie de TINE și de VOINȚA ta. Dacă nu ești cuminte sunt nevoit SĂ RIDIC MÂNA MEA PROTECTOARE DE PE TINE. TU VREI? Dacă nu vrei, atunci înainte de a pune mâna pe paharul cu orice fel de băutură alcoolică, scoate aceasta din buzunarul din dreptul inimii și citește. ESTE OARE GREU? IA ÎNCEARCĂ. Fără să crezi că uzez de o falsă modestie îți spun, ascultă și un OM. Te-aș ruga să ții permanent această carte de vizită salvatoare în buzunar și n-o arăta la nimeni. SS Dumbravă Stănică”.

Acest mesaj a fost găsit în anul 1977, ca urmare a unei sesizări anonime din iulie 1977 adresată conducerii P.C.R., care făcea referiri la un anume tovarăș Grecu Gheorghe, tehnician vinificație - șef de cramă în cadrul I.A.S. Cotești, care era acuzat că ar comite fapte de necinste, este imoral și susținut de directorul I.A.S. Cotesti, Dumbravă Stănică. 

Mai exact acest Grecu era raportat că avea și întreținea amante, deținea avere nejustificată, făcea scandal în familie, fapte care i se imputau pentru perioada 1970 - 1977. Relativ la biletul găsit asupra lui Grecu Gheorghe, care-i fusese expediat de către directorul Stănică Dumbravă, tovarășii de la Comisia de judecată au inventat chiar un tertip, adică au consemnat că „cele referitoare la biletul scris de către Dumbravă Stănica,director I.A.S. Cotești se confirmă, cu deosebirea că acest bilet a fost adresat și dat în 1975 fratelui său Dumbrava Gheorghe, responsabil la laboratorul de carmangerie Vrancea, în perioada când acesta începuse să consume băuturi alcoolice în mod excesiv, lipsea de la serviciu, creându-și o situație precară în familia sa”.

*Iată declarația lui Dumbravă Gheorghe: „- Subsemnatul Dumbravă Gheorghe din comuna Bolotesti, lucrător la laboratorul de carmangerie arăt următoarele: în perioada anilor 1974 - 1975, nu rețin în ce lună, din cauza unor probleme familiale nu eram liniștit și mă mai țineam de câteva băuturi la care am ajuns să fiu aproape bolnav, în același timp neglijam serviciul. Fratele meu Stănică Dumbravă pe care noi suntem și prieteni, în mai multe ocazii m-a avertizat cu câte un bilețel spunîndu-mi că o să fiu dat afară de la serviciu. Referitor la biletul arătat recunosc că a fost trimis mie, dar nu pot să știu în ce fel a putut să fie ajuns deoarece eu pot arăta că am condus (cunoscut) familia Grecu Gheorghe plus rude apropiate în diferite ocazii, dar nu pot arăta cine l-a luat, precis. Conținutul biletului mi-a fost atribuit mie deoarece fratele Stănică a fost cel mai apropiat și numai așa a putut să mă ajute”- ss indescifrabil 3 august 1977. 


Deci comisia de judecată din cadrul PCR Vrancea a analizat cazul și a concluzionat că aspectele care îl priveau pe tovarășul Grecu Gheorghe nu s-ar confirma în totalitate și nici chiar biletul tovarășului director al I.A.S. Cotești nu ar fi fost adresat lui, cu toate că a fost găsit în propriul buzunar. Așadar respectiva comisie de judecată locală a fost fie blândă sau naivă, ori mai degrabă complice cu cei reclamați și cazul a fost raportat la București ca fiind soluționat. Tovarășii de acolo, în special cei de la Miliția Capitalei, e posibil să fi pus cap la cap aspectele problemei, adică filiera director I.A.S. Cotești Dumbravă Stănică - șef de cramă Grecu Gheorghe (Georgică?!) și seful de depozit Ștefănescu Gheorghe zis nea Gică, dar cunoscut nouă ca Bachus din filmul cu același nume, cu Ștefan Mihăilescu Brăila, Gheorghe Dinică și Sebastian Papaiani în rolurile principale negative.

Florin Dîrdală, Arhivele Naționale Vrancea

Adauga comentariu