Biblioteca lui Cărțilă din Răiuți, satul copiilor drăguți! Cărți pentru copiii din zonele de munte ale județului!

Proiectul cultural „c@rte în sate”, inițiat de Asociația „Eu, tu, ei”, continuă cu îndărătnicie să aducă bucuria lecturii elevilor din zonele dezavantajate ale județului. Pe întreaga durată a verii, caravana asociației a străbătut satele montane ale Vrancei (Andreiașu, Reghiu, Vintileasca, Spulber, etc) organizând ateliere de lectură pentru copii. Iată, însă, că facem pași rapizi către sărbătorile de iarnă și inimoșii organizatori ai proiectului nu dau semne de oboseală. De curând, ei au reușit să pună pe picioare o bibliotecă mică dar specială în comuna Reghiu, chiar în incinta unei bisericuțe.


De câteva zile, peste 30 de copii din satele Farcaș, Răiuți și Jegheaburi au acum o bibliotecă numai a lor, amenajată în incinta bisericii care are în grijă credincioșii din cele trei localități. Volumele, așezate cuminte pe rafturile improvizate în lăcașul de cult, reprezintă darul unor oameni cu suflet mare, donat în cadrul colectei „100 de cărți pentru copiii din satele uitate”.


Biserica cu hramurile „Adormirea maicii Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni va adăposti de acum încolo „Biblioteca lui Cărțilă”, un cadou special al Asociației „Eu, tu, ei” pentru elevii de la poalele vârfului Răiuți care veghează întreaga și superba zonă de munte. Cărțile destinate micilor cititori fac parte acum din mica bibliotecă care își va deschide bucuroasă porțile în fiecare sâmbătă și duminică. Se pot găsi aici enciclopedii, dicționare, culegeri de exerciții, cărți din programa școlară și, nu în ultimul rând, cărți cu povești.


„Copii strângând cărțile la piept și care nu vor să te lase să pleci decât dacă le promiți că te vei întoarce să citești împreună cu ei și duminica viitoare. Iată cea mai bună dovadă că este nevoie de mai multă #CarteÎnSate, în satele mici în care drumurile abrupte fac dificil accesul copiilor la carte și la câte altele. Asociația „Eu, tu și ei” face primii pași pentru a aduce cărțile pentru copiii mai aproape de prichindeii din satele mici de la poalele munților Vrancei”, ne-a spus coordonatorul proiectului, jurnalista Silvia Vrînceanu Nichita.

 

Adauga comentariu