Biblioteca Județeană Vrancea - o instituție culturală în plină transformare

Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” din Focșani rămâne una dintre instituțiile de cultură cele mai cunoscute din Vrancea. Cine nu a trecut, oare, măcar o dată pragul acestei clădiri care adăpostește în pântecele ei sute de mii de volume? Iată că, în plină eră a internetului, biblioteca județeană nu numai că a reușit să reziste dar a devenit chiar un loc de întâlnire și socializare pentru tineri.


În momentul de față, pe rafturile celei mai cunoscute biblioteci din județ se află 221.267 de volume, majoritatea achiziționate direct de la edituri, pe baza ofertei făcute de acestea. Multe volume sunt cumpărate și de la librării, dar doar în momentul când nu figurează pe listele editurilor. O a treia variantă, însă nu una de căpătâi, am putea spune, este aprovizionarea din donații. Procesul de achiziție nu e face la o dată prestabilită, ci ori de câte ori este nevoie.


Personalul instituției confruntă ofertele primite de la edituri cu titlurile din baza de date și, abia dupa asta, trece la cumpărarea directă a cărților. Ce-i drept, nu de puține ori au fost cazurile în care rezerva de carte a fost împrospătată pe baza sugestiilor primite de la cititori. Instituția are pe site-ul propriu o rubrică în care fiecare dintre aceștia pot scrie cam ce și-ar dori să găsească pe raft.


Anul acesta, fondul alocat pentru achiziția de carte a fost de 80.000 de lei, cu 20.000 de lei mai mult decât în 2017. Până acum au fost cumpărate peste 2.000 de volume, majoritatea de la edituri cunoscute cum ar fi: Humanitas, Nemira, Polirom, Editura Academiei Române, Trei, Corint, Rao.


Cărțile pentru tineri și adolescenți sunt în proporție de 35% din numărul total al celor existente în bibliotecă. Gama este variată, în special la capitolul beletristică. În fiecre an se lansează câte o modă, ca să spunem așa, atunci când tinerii caută să citească cu orice preț anumite volume. Anul trecut toată lume căuta „Împăratul muștelor” și „Harry Poter”. Pe de altă parte, cărțile de specialitate sunt căutate atât de tineri cât și de părinții acestora. Este vorba de volume de psihologie, dezvoltare profesională ori de cele cerute pentru admiterea în liceu sau facultate.


Dacă la sala de lectură cititorii au la dispoziție aproape 40 de titluri de ziare și reviste (locale și naționale), dintre acestea lipsesc cele pentru tineri și adolescenți. Singura revistă pe care biblioteca județeană o poate pune la dispozița tinerilor este National Geographic. Nu este vorba de lipsa de interes a instituției ci de faptul că nu există cerere pentru astfel de lectură. Este și normal, internetul face la acest capitol o concurență acerbă.


Pe de altă parte, angajații bibliotecii au remarcat un ineteres crescând pentru cărți de sănătate și nutriție. „Am observat că este un subiect desul de căutat în zona asta, dat fiind faptul că, din păcate, o parte din populație tinde să devină supraponderală. Tocmai din acest motiv oamenii devin și sunt interesați pentru un asemenea gen de cărți”, ne-a explicat purtătorul de cuvânt al bibliotecii județene, Adrian Țiglea.


Proiectele derulate în mod constant de bibliotecă, cum ar fi târgurile de carte, zilele bibliotecii, școala de vară, cursurile de limbi străine fac posibil ca foarte mulți copii și adolescenți să se îndrepte către instituție. În cadrul cluburilor cu diverse teme, copiii și tinerii socializează în afara școlii și învață foarte multe lucruri.


„Instituția noastră este într-o continuă transformare. Dacă în mod tradițional biblioteca era un loc unde oamenii veneau să ia o carte ori să citească liniștiți în sala de lectură, acum observăm un trend răspândit la nivel mondial. Biblioteca nu mai este doar o bibliotecă ci este un „modus vivendi”, un loc de joacă, de socializare, un loc în care tinerii se pot întâlni să dezbată idei... până la urmă, un loc care alungă alienarea”, ne-a mai spus Adrian Țiglea.

 

 

 

Adauga comentariu